ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Lady Gaga: το στίγμα της δόξας & οι 800.000 αυτοκτονίες το χρόνο

Lady Gaga: το στίγμα της δόξας & οι 800.000 αυτοκτονίες το χρόνο

Η Lady Gaga έχει ατζέντα. Χρησιμοποιώντας το λόγο και την καριέρα της που περνάει με επιτυχία από τη μια πλατφόρμα, αυτή της μουσικής, σε αυτή της εικόνας και της μυθοπλασίας, τον κινηματογράφο η 32άχρονη Στέφανι Τζοάν Αντζελίνα Τζερμανότα μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων με τη νέα ιδιότητα της, αυτή της ηθοποιού με γνήσιο ταλέντο στην ταινία A Star Is Born και χρησιμοποιεί την επιδραστικότητα της μιλώντας για το στίγμα της ψυχικής νόσου στη Guardian.

H Lady Gaga είπε ότι μέσα σε μια δεκαετία όλα άλλαξαν για αυτήν. Μιλώντας στη Vogue με αφορμή την ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί με τον Μπράντλεϊ Κούπερ που κάνει ένα νετυπωσιακά καλό σκηνοθετικό ντεμπούτο η εξομολογήθηκε ότι δεν είναι πλέον η ίδια.

"Υπήρξε ένας γαλαξίας αλλαγών. Θα έλεγα ότι ήταν ένας ανεμοστρόβιλος χωρίς σταματημό. Και όταν βρίσκομαι σε έναν εφευρετικό ή δημιουργικό ειρμό, είναι σα να με αρπάζει σαν έλκηθρο με χίλια άλογα και με τραβάει μακριά και απλά δε μπορώ να σταματήσω να δουλεύω. Κάνεις φίλους, χάνεις φίλους, δημιουργείς στενότερους δεσμούς με ανθρώπους που γνωρίζεις για όλη σου τη ζωή. Αλλά υπάρχει πολύς συναισθηματικός πόνος και δεν μπορείς πραγματικά να καταλάβεις τι σημαίνουν όλα αυτά μέχρι να περάσουν δέκα χρόνια" είπε.

Το αναγεννημένο αστέρι βέβαια είναι μια σπάνια ποπ σταρ. Από το Just Dance του 2008 μέχρι το A Star Is Born του 2018 η Lady Gaga είναι ό,τι και το ψευδώνυμο της -το τραγούδι των Queen RadioGaGa.

Υπερβολική και δυνατή η Gaga έγινε ένα κινούμενο έργο τέχνης, ένα project που έσκασε στον κόσμο του θεάματος αλλάζοντας τα πάντα.

Η Ιταλίδα όμως δεν είναι απλά μια άλλη εκδοχή της "Μαντόνα", ένα πρότυπο αλλά και αντίπαλος της.

Met Gala: με Lady Gaga, Xάρι Στάιλς & Σερένα Ουίλιαμς αποθεώνει το εκκεντρικά ακραίο

Απογυμνωμένη πλέον από ανασφάλειες η Gaga ενηλικιώθηκε, έγινε πιο σοφή, μίλησε ανοιχτά για τις περιπέτειες υγείας της και παράλληλα δείχνει ότι ένας άνθρωπος που είναι επιδραστικός πρέπει να ανταποδίδει στην κοινωνία. Άλλωστε και η εκκεντρική εμφάνιση της ως κρέας στο κόκκινο χαλί ήταν ένα κοινωνικό σχόλιο για την Αμερική και τη φοβικότητα της απέναντι στο "διαφορετικό". Το μήνυμα της ήταν σαφές: τους "μη κανονικούς" τους αντιμετωπίζουν ως κομμάτι κρέας και τους κατακρεουργούν.

Μιλώντας στο Elle όπου και πρωταγωνιστεί ως μια από τις ισχυρές γυναίκες στη βιομηαχνάι του θεάματος η Gaga μίλησε για το τίμημα της επιτυχίας και όλα όσα έχασε, όλα όσα κέρδισε σε δέκα χρόνια καριέρας.

"Η επιτυχία δοκιμάζει τις σχέσεις, την οικογένεια, ακόμη και τις φιλικές σου σχέσεις. Η δόξα έχει τίμημα. Αλλά δεν μπορώ να κάνω μουσική ή να παίξω ένα τόλο ψχωρίς να χρησιμοποιήσω τον πόνο που έχω στην καρδιά μου. Αν δεν το κάνω αυτό μου είναι αχρηστός" είπε. Ωστόσο δεν έμεινε μόνο εκεί.

Το στίγμα ο εχθρός μας

Η Τζερμανότα συνυπογράφει με τον δρ. Τέντρος Αντχανομ, γενικό διευθυντή του Παγκοσμιου Οργανισμού Υγείας ένα κείμενο κατά του κοινωνικού στίγματος της ψυχικής ασθένειας και των αυτοκτονιών στη The Guardian.

"Το στίγμα, ο φόβος και η έλλειψη κατανόησης συνθέτουν την ταλαιπωρία των παθόντων και εμποδίζουν τολμηρές πρωτοβουλίες και δράσεις" υπογραμμίζουν στο άρθρο με τίτλο "800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Τι μπορούμε να κάνουμε;".

Τα θέματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν έναν στους τέσσερις ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νεοί, ανυπεράσπιστοι απέναντι στην αυτοματοποιημένη φοβικότητα και έχθρα.

"Το πρόβλημα είναι καθολικό, παλεύουμε να μιλήσουμε δημόσια γι’αυτό ή να προσφέρουμε τη φροντίδα και τους πόρους που απαιτώνται. Μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή τις κοινότητες, συχνά παραμένουμε σιωπηλοί εξαιτίας μιας ντροπής που μας λέει ότι όσοι είναι διανοητικά ασθενείς, είναι λιγότερο άξιοι ή αισθάνονται υπεύθυνοι για την πάθησή τους" τονίζουν ενθαρρύνοντας τους αναγνώστες του άρθρου να αλλάξουν το αφήγημα που που "κατηγορεί και καταδικάζει" όσους ασθενούν μέσα σε ένα συχνά απάνθρωπο κοινωνικό ιστό παγίδα.

Ήσουν εγωιστής! Ο Βαλ Κίλμερ απολογείται μετά την επίθεση στον Μπουρντέν

Επιπλέον επισημαίνουν την ανάγκη στην πολιτική ατζέντα που πλέον οφείλει να είναι κοινωνική, οι ψυχικές ασθένειες άλλωστε δεν είναι αδυναμία, είναι ασθένεια κοινωνική.

Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία του θανάτου παγκοσμίως, ανάμεσα στις ηλικίες 15 έως 29 χρονών.

Η Gaga, αρχηγός του ιδρύματος "Born This Way" με στόχο την παροχή ευκαιριών, ποιοτικών πόρων και μέσων όπου οι νέοι μπορούν να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν θέλει να μας κάνει καλύτερους ως αστέρι που γεννιέται ξανά και ξανά.

Φωτογραφημένη για το τεύχος Νοεμβρίου 2018 του ELLE US από τους Ruth Hogben και Andrea Gelardin. Περισσότερα εδώ.

Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη (1034) είναι μια εμπιστευτική υπηρεσία που έχει οργανωθεί από το Πρόγραμμα "αντι-στίγμα" του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.). Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 - 21:00, και στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, υπό την εποπτεία ομάδας ψυχιάτρων. Οποιοσδήποτε νιώθει την ανάγκη να μιλήσει και να ζητήσει υποστήριξη για ζητήματα σχετικά με την κατάθλιψη ή γενικότερα θέματα ψυχικής υγείας που απασχολούν τον ίδιο ή πρόσωπα του περιβάλλοντός του, μπορεί να τηλεφωνήσει στη Γραμμή Βοήθειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ