ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Το καινούργιο μικρό SUV της Opel, το Mokka, είναι μοντέρνο, νεανικό και ηλεκτρικό

Αυτοκίνητο: Το καινούργιο μικρό SUV της Opel, το Mokka, είναι μοντέρνο, νεανικό και ηλεκτρικό

H Opel έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες και τα αρχικά στοιχεία του νέου Μokka: του μικρού SUV που συμπληρώνει τη γκάμα της στη συγκεκριμένη κατηγορία και ταυτόχρονα παρουσιάζει και τη νέα της εικόνα.

Βασικό στοιχείο της τελευταίας είναι η χαρακτηριστικά στενή νέα μάσκα που ονομάζεται Vizor και συνδυάζεται με επίσης λεπτούς και στάνταρ LED προβολείς, καθώς και από μια νέα φωτεινή ταυτότητα μέσω των φώτων ημέρας.

Από κει και πέρα η όλη εμφάνιση είναι σαφώς πιο σύγχρονη, δυναμική και νεανική, ενώ έχει διατηρηθεί η χρωμιωμένη γραμμή στην οροφή που υπάρχει και στα Crossland και Grandland X. Ταυτόχρονα έχουν αλλάξει και οι διαστάσεις του μιας και το νέο μοντέλο φτάνει μόλις τα 4,15 μέτρα. Είναι δηλαδή 12,5 εκατοστά πιο μικρό σε σχέση με το μοντέλο της προηγούμενης γενιάς.

Από την άλλη το μεταξόνιό του έχει αυξηθεί, έστω και οριακά κατά 2 χιλιοστά, ενώ μια πρώτη ένδειξη για τους χώρους στο εσωτερικό μας δίνει η ελάχιστη χωρητικότητα των 350 λίτρων του πορτμπαγκάζ,.

Στο επίσης σύγχρονο εσωτερικό αυτό που ξεχωρίζει είναι το ολοκαίνουργιο ταμπλό που ονομάζεται Opel Pure Panel και στο οποίο ο ψηφιακός πλέον πίνακας οργάνων αποτελεί ενιαίο σύνολο με την οθόνη του συστήματος infotainment. Ενδιαφέρον εδώ έχει πως αυτό το σύνολο οθονών έχει μια κλίση προς τον οδηγό, γεγονός που οπτικά τον βάζει στο επίκεντρο. Εξίσου χαρακτηριστικός και ο πολύ μικρός επιλογέας του αυτόματου κιβωτίου, ενώ το παρόν θα δίνουν τόσο όλες οι δυνατότητες διασύνδεσης και φόρτισης smartphones όσο και πολλά συστήματα υποβοήθησης. Είτε στο στάνταρ είτε στο βασικό εξοπλισμό.

OPEL MOKKA 2020 10

Ολοκαίνουργιο και το ταμπλό του νέου Mokka, που ονομάζεται Opel Pure Panel και αποτελείται από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και την οθόνη του συστήματος Infotainment. Πηγή: Opel

Όπως έγινε και με το νέο Corsa έτσι θα είναι διαθέσιμο ευθύς εξαρχής και το καινούργιο Mokka-e, η ηλεκτρική εκδοχή του νέου SUV της Opel. Το σύστημα πρόωσης είναι το γνωστό πλέον του ομίλου της PSA, με τον ηλεκτροκινητήρα των 136 ίππων και των 260 Nm και τη μπαταρία των 50 kWh, που εξασφαλίζει κατά WLTP μια αυτονομία 322 χιλιομέτρων. Η φόρτισή της, εκτός από το στάνταρ οικιακό ρεύμα γίνεται και με wallboxes με ισχύ έως και 11 kW, καθώς και με ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος με ισχύ έως 100 kW.

H γκάμα των συμβατικών κινητήρων αποτελείται από τα τρικύλινδρα σύνολα βενζίνης των 1.200 κυβικών του ομίλου PSA που θα αποδίδουν από 100 έως και 150 ίππους καθώς και από τον diesel των 1.500 κυβικών και των 102 ίππων. Στο νέο Μokka πάντως το έργο τους θα είναι πιο εύκολο μιας και το βάρος του έχει μειωθεί έως και κατά 120 κιλά σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

Το νέο Opel Mokka θα μπορεί να το παραγγείλει κανείς από τα τέλη του καλοκαιριού και οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές του χρόνου. Τιμολογιακά θα τοποθετείται πάνω από το Crossland X που τώρα ξεκινά από τις 16.350 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ