ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κάννες 2022: Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και η ταινία του, από την Αθήνα στο Φεστιβάλ

Κάννες 2022: Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και η ταινία του, από την Αθήνα στο Φεστιβάλ

H πολυαναμενόμενη ταινία «Crimes of the Future» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ γυρίστηκε στην Αθήνα και έκανε την πρεμιέρα της στις Κάννες, συγκεντρώνοντας τεράστιο ενδιαφέρον και ένα εκθαμβωτικό κόκκινο χαλί.

Η ταινία είναι remake της ομότιτλης ωριαίας ταινίας που γύρισε ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ τη δεκαετία του ’70, για έναν διευθυντή μιας δερματολογικής κλινικής ο οποίος ψάχνει τον μέντορά του κατά την διάρκεια μιας πανδημίας που έχει σκοτώσει όλες τις γυναίκες.

Καθώς το ανθρώπινο είδος προσαρμόζεται σε ένα συνθετικό περιβάλλον, το σώμα υφίσταται νέους μετασχηματισμούς και μεταλλάξεις. Με τη σύντροφό του Καπρίς (Λέα Σεντού), ο Σαούλ Τένσερ (Βίγκο Μόρτενσεν), διάσημος καλλιτέχνης, προβάλλει δημόσια τη μεταμόρφωση των οργάνων του σε παραστάσεις avant-garde. Η Τίμλιν (Κρίστεν Στιούαρτ), μια ερευνήτρια από το Εθνικό Μητρώο Οργάνων, παρακολουθεί με εμμονή τις κινήσεις τους, όταν αποκαλύπτεται μια μυστηριώδης ομάδα. Η αποστολή τους είναι να χρησιμοποιήσουν τη φήμη του Σαούλ για να ρίξουν φως στην επόμενη φάση της ανθρώπινης εξέλιξης.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Βίγκο Μόρτενσεν, Λεά Σεντού, Κρίστεν Στιούαρτ, Σκοτ Σπίντμαν, Γουελκέτ Μπουνγκουέ, Ντον ΜακΚέλαρ, και Λίχι Κορνόφσκι. Από την Ελλάδα, όπου έγιναν και τα γυρίσματα, συμμετέχουν ο Γιώργος Καραμίχος και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος.

To «Crimes of the Future» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ είχε ήδη δημιουργήσει τεράστιο buzz λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα του στις Κάννες, με τον ίδιο μάλιστα τον Κρόνενμπεργκ να λέει πως πολλοί θα ενοχληθούν από την ταινία και πως περιμένει αρκετές αποχωρήσεις ήδη από τα πρώτα λεπτά της.

Πρόσφατα ο Κρόνενμπεργκ έδωσε συνέντευξη στο Variety όπου μίλησε, ανάμεσα σε άλλα, για τα γυρίσματα της ταινίας του.

Τα γυρίσματα του «Crimes of the Future» ξεκίνησαν πέρσι στην Αθήνα την περίοδο του καλοκαιριού, κατά την διάρκεια του οποίου ο ίδιος και το συνεργείο του ήρθαν αντιμέτωποι με τον καύσωνα αλλά και τις πυρκαγιές που ξέσπασαν εκείνες τις μέρες.

«Τα γυρίσματα ήταν πολύ ευχάριστα και λειτούργησαν πραγματικά πολύ καλά, αλλά ναι, ήταν πολύ ζεστά εκεί. Κάποια στιγμή υπήρξαν και φωτιές. Θυμάμαι τις φωτιές και τον καπνό. Δεν μπορούσες να αναπνεύσεις», είπε ο σκηνοθέτης

Κάτι που για τον ίδιο έμοιαζε με το τέλος του κόσμου: «Ηταν τέλειο για την ταινία, αλλά δεν διευκόλυνε τα γυρίσματα. Όμως συνεχίσαμε να γυρίζουμε ούτως ή άλλως και τελικά τα καταφέραμε».

Η ταινία ήταν αρχικά να γυριστεί στο Τορόντο αλλά η τοποθεσία, και μαζί και το σενάριο, άλλαξε και τελικά γυρίστηκε στην Αθήνα. Πόσο όμως αυτό επηρέασε τα γυρίσματά της; «Έφερε την υφή, τη θάλασσα, το φως, τα γκράφιτι, όλα αυτά που υπάρχουν στην ταινία. Και μου αρέσει αυτό. Αγκάλιασα την Ελλάδα και την Αθήνα ολοκληρωτικά. Λάτρεψα πλήρως το ότι ήμουν εκεί, το ίδιο και οι ηθοποιοί και το συνεργείο. Δεν προσπαθούσαμε να το κάνουμε να μοιάζει με πόλη της Βόρειας Αμερικής, επειδή από τον τρόπο που είναι το σενάριο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για περίεργες, ενδιαφέρουσες αλλαγές που είναι αυτού του είδους το εναλλακτικό σύμπαν κάποιου μέρους. Αρα μπορεί να είναι Τορόντο σε 200 χρόνια από τώρα ή κάτι τέτοιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ