ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Kάννες 2017: 300 ζαρντινιέρες, 167 διαμάντια & 1.930 ταινίες για τη Μόνικα

Kάννες 2017: 300 ζαρντινιέρες, 167 διαμάντια & 1.930 ταινίες για τη Μόνικα

Ένα μόλις 24ωρο έχει απομείνει πριν την έναρξη του εμβληματικού Φεστιβάλ των Καννών που διχάζει και φωτίζει την έβδομη τέχνη στη γαλλική Ριβιέρα.

Με αφορμή την έναρξη του επετειακού 70oυ Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών στις 17 παραθέτουμε χρηστικά δεδομένα από την γιορτή του κινηματογράφου και των κοσμημάτων πέρα από το αξίωμα ότι η οικοδέσποινα του Φεστιβάλ είναι νούμερο ένα στις προτιμήσεις της Κρουαζέτ, την λένε Μόνικα Μπελούτσι και κανείς δεν ξέρει αν θα δει κάθε μια από τις 60 ταινίες από 36 χώρες που επιλέχθηκαν για το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Δεν είναι αυτή η δουλειά της.

1.930

ταινίες θα προβληθούν στο μεγαλύτερο παγκόσμιο φεστιβάλ κινηματογράφου, αν υπολογίσει κανείς τα έργα που παρουσιάζονται εκτός διαγωνισμού αλλά και τις "μεταμεσονύκτιες προβολές", "ειδικές προβολές", "προβολές τιμής ένεκεν", "προβολές παιδικών ταινιών", την ειδική ενότητα για την αναδυόμενη κινηματογραφία της "εικονικής πραγματικότητας" και τις ταινίες για την 70η επέτειο. Ο αριθμός των ταινιών που προτείνονταν το 2016 ήταν ήταν 1.869.

19 ταινίες μεγάλου μήκους μετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα και 18 στο τμήμα "Ένα κάποιο βλέμμα".

Στις 19 ταινίες που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Φοίνικα, τέσσερις υπογράφονται από αμερικανούς σκηνοθέτες (Σοφία Κόπολα, Τοντ Χέινς, Νόα Μπάουμαχ, Μπένι και Τζος Σάφντι)

Τον παγκόσμιο χάρτη συμπληρώνουν τέσσερις γάλλοι σκηνοθέτες (Μισέλ Χαζαναβισιούς, Φρανσουά Οζόν, Ζακ Ντοϊλόν, Ρομπέν Καμπιλό), δύο Νοτιοκορεάτες (Μπονγκ Τζουν-χο, Χονγκ Σανγ-σου) ένας Αυστριακός (Μίχαελ Χάνεκε), μια Βρετανίδα (Λιν Ράμσεϊ), ένας Γερμανός τουρκικής καταγωγής ( Φατίχ Ακίν), ένας Έλληνας (Γιώργος Λάνθιμος), ένας Ούγγρος (Κορνέλ Μουντρούτσο), μια Γιαπωνέζα (Ναόμι Καβάσε), ένας Ρώσος (Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ) ένας Σουηδός Ρούμπεν Οστλουντ, ένας Ουκρανός (Σεργκέι Λοζνίτσα).

Τρεις σκηνοθέτριες διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα, όπως και πέρυσι: η Αμερικανίδα Σοφία Κόπολα, η Βρετανίδα Λιν Ράμσεϊ, η Γιαπωνέζα Ναόμι Καβάσε.

Ένας σκηνοθέτης μπορεί να γίνει ο πρώτος που θα έχει τιμηθεί με τρεις Χρυσούς Φοίνικες στην ιστορία του φεστιβάλ: ο Μίχαελ Χάνεκε βραβεύτηκε για τις ταινίες "Η λευκή κορδέλα", το 2009 και "Αγάπη" το 2012.

Η επιλογή έχει 11 πρώτες ταινίες, έναντι 9 το 2016 και 7 το 2015.

Περίπου 45.000 επαγγελματίες είναι διαπιστευμένοι στις Κάννες φέτος, από τους οποίους σχεδόν 4.500 είναι δημοσιογράφοι.

20 χρόνια πριν, ο αριθμός των διαπιστευμένων ήταν 20.000.

Ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία σχεδόν τα μισά προέρχονται από δημόσιους πόρους μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, της Πόλης των Καννών και άλλων εδαφικών συλλογικοτήτων (το περιφερειακό Συμβούλιο της Προβηγκίας-'Αλπεων-Κυανής Ακτής και το γενικό Συμβούλιο της Αλπ Μαριτίμ).

300

επιβλητικές ζαρντινιέρες γεμάτες λουλούδια θα υπάρχουν σε όλα τα πιο ευαίσθητα σημεία, όπως η Κρουαζέτ, ώστε να αποτραπεί τυχόν παρείσφρηση οχήματος για πραγματοποίηση επίθεσης.

80 "άγρυπνοι πολίτες" θα υπάρχουν διάσπαρτοι στις εγκαταστάσεις του φεστιβάλ έχοντας ως αποστολή να είναι τα μάτια και τα αυτιά της αστυνομίας σε μια καθορισμένη περίμετρο, λειτουργώντας συμπληρωματικά στα μέτρα ασφαλείας που θα περιλαμβάνουν 550 κάμερες παρακολούθησης.

Συνολικά, "περισσότερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα αναπτυχθούν, περισσότερα υλικά μέσα θα χρησιμοποιηθούν, περισσότεροι θα είναι οι άνδρες εξοπλισμένοι με τουφέκια έτοιμοι να επέμβουν, ενώ θα επιδειχθεί προσοχή στην κυβερνοασφάλεια", σύμφωνα με αξιωματούχο της εθνικής αστυνομίας. Ωστόσο, ο αριθμός της δύναμης ασφαλείας παραμένει μυστικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ