ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Παρασκευή & 13: Το Stranger Things με νέο trailer χαιρετίζει την ημερομηνία του αίματος (vid)

Παρασκευή & 13: Το Stranger Things με νέο trailer χαιρετίζει την ημερομηνία του αίματος (vid)

Tην ημέρα που έχει ταυτιστεί με τον αιμοσταγή Τζέισον Βόρχες της κινηματογραφικής σειράς τρόμου "Παρασκευή & 13" επέλεξε η ομάδα marketing του Netflix για να προωθήσει τη σειρά που καθηλώνει στη μικρή οθόνη του εραστές της φαντασίας και του φόβου, το Stranger Things.

Στο νέο και τελευταίο trailer της σειράς η πρωταγωνίστρια Eleven ανακαλύπτει κάτι στο δάσος και μετά όλα γίνονται εφιαλτικά. Τα αγόρια προσπαθούν να σώσουν τον κόσμο από την επέλαση μιας άλλης διάστασης και η Εleven είναι πιο οργισμένη από ποτέ.

Το Stranger Things Season 2 θα κάνει πρεμιέρα με όλα τα επεισόδια του διαθέσιμα στις 27 Οκτωβρίου, αποκλειστικά στο Netflix.

Η σειρά φαινόμενο που αποθέωνει την pop culture των 80s θα χαρίσει νοσταλγία και εφιάλτες καθώς όπως έχουν δηλώσει οι δημιουργοί της άντλησαν έμπνευση από ταινίες σταθμούς στην κουλούρα της δεκαετίας (βλ. Ghostbusters, Εξολοθρευτής, Alien κοκ).

Παρασκευή και 13 Οκτωβρίου σήμερα και ήδη πολλοί δεν αισθάνονται και πολύ βολικά με τη συγκεκριμένη ημερομηνία, που θεωρείται συνώνυμο της γρουσουζιάς και της κακοτυχίας.
Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό και πώς προέκυψε η Παρασκευή και 13 κάθε μήνα να προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους.

Παρασκευή

FridayThe13thPoster

Αναζητώντας γιατί η ημερομηνία Παραεκσυή & 13 θεωρείται γρουσούζικη ή τρομακτική ανακαλύπτουμε τις πρώτες γραπτές αναφορές για την κακοτυχία που σέρνει πίσω της η συγκεκριμένη ημέρα τον 19ο αιώνα.

Πριν από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως κακότυχος. Ακολουθούν κάποιες ιστορίες σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας αυτής:

Στον Μυστικό Δείπνο ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη την ημέρα Παρασκευή.

Η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ μια Παρασκευή (η πεποίθηση ότι ήταν ένα μήλο πιθανότατα προέρχεται από την ομοιότητα της Λατινικής λέξεις malus = κακό και malum = μήλο).

Οι Αγγλοσάξονες ψυχίατροι φρόντισαν να δώσουν και επίσημη ονομασία στο φόβο που προκαλεί η Παρασκευή και 13 και την ονόμασαν: paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία).

Ο Τζέισον Βόρχες δεν γνωρίζει τίποτα από τα παραπάνω αφού είναι καταδικασμένος για πάντα να σπέρνει τον τρόμο στα θύματα του στις ταινίες που χάρισαν ρίγη φόβου στους έφηβους των 80s.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ