ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ρώσοι χάκερ μελέτησαν το House of Cards για να στρέψουν τους Αμερικανούς εναντίον της Κλίντον

Ρώσοι χάκερ μελέτησαν το House of Cards για να στρέψουν τους Αμερικανούς εναντίον της Κλίντον

Την αποκάλυψη έφερε στο φως ο ανταποκριτής της Yahoo Michael Isikoff στην εκπομπή του CNN "New Day" τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Isikoff ρωσικά τρολ που εργάζονται σε δίκτυο χάκερ με έδρα την Αγία Πετρούπολη μελέτησαν διεξοδικά επεισόδια της σειράς του Netflix "House of Cards" ώστε να εμπνευστούν τρόπους για να επηρεάσουν την αμερικανική κοινή γνώμη και να τη στρέψουν ενάντια στον Λευκό Οίκο.

Ο ανταποκριτής της Yahoo αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Σε αυτό αναφέρεται σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στα ρωσικά και στην οποία πρώην μέλος του δικτύου των χάκερ -που φέρεται να επηρεάζουν το κοινό μέσω αναρτήσεων σε κοινωνικά δίκτυα- ομολογεί ότι οι πρώην "συνάδλεφοι του" δούλευαν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα προέδρου Πούτιν. Ήταν ένας ακόμη μηχανισμός για να επέμβει στα εκλογικά αποτελέσματα του 2016 και τα οποία έφεραν τον Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.

Ο ανεξάρτητος τηλεοπτικός σταθμός της Ρωσίας "Rain" μετέδωσε συνέντευξη με τον χάκερ "Maksim". Σε αυτή υποστήριξε ότι το "troll factory" που έφερε την ονομασία "Internet Research Agency" προσπάθησε με στρατηγικές κινήσεις να επηρεάσει τη γνώμη Αμερικανών μέσα από το πεδίο σχολίων σε δημοφιλείς ιστοσελίδες.

Τα σχόλια τους ήταν ευθείες επιθέσεις στη Χίλαρι Κλίντον φέροντας στο φως οικογενειακά σκάνδαλα αλλά και την πολύκροτη υπόθεση του server των ιδιωτικών της email. Επιπλέον, όπως αναφέρει στη συνέντευξη του ο χάκερ που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, προβλεπόταν να κάνουν αναρτήσεις για τα όπλα, τη ΛΟΑΤ κοινότητα αλλά και τη θρησκεία.

Ρητή ήταν η απαγόρευση οποιασδήποτε αναφοράς στη Ρωσία ή τον Πούτιν ενώ ήταν προαπαιτούμενο να "αναρτούν" τα εμπρηστικά σχόλια τους πίσω από VPN ώστε να μην ανιχνευθούν.

222 copy

"Κάθε σημείο στίξης ελέγχονταν από τα αφεντικά του Maksim" είπε ο Isikoff στο CNN. "Έπρεπε να είναι προσεκτικά γραμμένα σαν αναρτημένα από Αμερικανό χρήστη. Η δουλειά του ήταν να κάνει αναρτήσεις στο πεδίο σχολίων ιστοσελίδων όπως αυτές των The Washington Post, The New York Times και άλλων επικοινωνικών κολοσσών", πρόσθεσε.

Ο "Maksim" είπε ότι δούλευε για το "εργοστάσιο τρολ" το 2015.

"Στην αρχή μας εξανάγκασαν να παρακολουθήσουμε επεισόδια από το 'House of Cards' στα αγγλικά" είπε. "Ήταν απαραίτητο να γνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούσαν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ. Τα προβλήματα με τη φορολογία, τις μειονότητες, τα όπλα" πρόσθεσε.

Το CNN δεν έχει επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της Yahoo.

Yahoo: Russian trolls watched 'House of Cards' to learn about US politicsYahoo: Russian trolls watched 'House of Cards' to learn about US politics

ΔΗΜΟΦΙΛΗ