ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Με τον Ζαν Μαρκ Μπαρ σε μια κατάδυση ζωής

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Με τον Ζαν Μαρκ Μπαρ σε μια κατάδυση ζωής

Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θέλει να μας καταδύσει στον μαγευτικό κόσμο του σελιλόιντ και τα απύθμενα βάθη των ζωών που οι ιστορίες τους δίνουν αφορμές για ιστορίες στη μεγάλη οθόνη. Σε αυτή την προσπάθεια του έχει για φέτος ακόμη ένα διεθνή star που έχει συνδέσει την καριέρα του με το απέραντο γαλάζιο των Κυκλάδων, τον Ζαν Μαρκ Μπαρ.

Ο αιώνιος νέος Ζαν Μαρκ Μπαρ που αναδύθηκε απ’ το "Απέραντο γαλάζιο" του Λικ Μπεσόν και έγινε ένας από τους αγαπημένους ηθοποιούς του Λαρς φον Τρίερ θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη με αφορμή δύο ταινίες που ξεχωρίζουν.

Το ντοκιμαντέρ "Dolphin Man" του Λευτέρη Χαρίτου που ξετυλίγει τη ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Λικ Μπεσόν το "Απέραντο γαλάζιο".

Η ζωή του ήταν αφορμή για να γυριστεί το "Απέραντο γαλάζιο" που έφερε την Ελλάδα και τη Γαλλία μαζί στα βάθη μιας σπουδαίας ζωής που άντεχε σε βάθη όσο μπορούσε.

Ο Μπαρ, ο οποίος υποδύθηκε τον Μαγιόλ στην ταινία του Μπεσόν, αναλαμβάνει τον ρόλο αφηγητή με αφορμή μια υπέροχη συνάντηση που είχε με τον δύτη το 1988.

https://www.instagram.com/p/p

Η σοφία του βυθού στην επιφάνεια

"Το 'Dolphin Man' είναι μια ταινία που με αφορμή τη ζωή του Μαγιόλ ασχολείται με τη φύση και τη θάλασσα, αυτό το μαγικό κομμάτι του πλανήτη, την έλξη που αυτή ασκεί στον άνθρωπο ο οποίος θέλει να κατεβαίνει σε όλο και μεγαλύτερα βάθη" έχει πει ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος στο συνάδλεφο Μανώλη Κρανάκη του Flix.

https://www.instagram.com/p/p

"Ασχολείται, όμως και με τα μεγάλα υπαρξιακά ζητήματα: τα όρια του ανθρώπινου σώματος, τη φιλοδοξία, τον κίνδυνο, το έντονο φλερτ με το θάνατο" πρόσθεσε για τα απύθμενα βάθη μιας τολμηρής και θαρραλεάς ζωής, αυτής του Μαγιόλ που έφερε από τα απέραντα γαλάζια φιλοσοφημένα και οικολογικής συνείδησης μαθήματα ζωής.

https://www.instagram.com/p/p

Ο Ζακ Μαγιόλ γεννήθηκε το 1927 στη Σαγκάη και αυτοκτόνησε το 2001. Η τραγική είδηση βύθισε σε πένθος τον κόσμο του αθλητισμού και των τεχνών.

https://www.instagram.com/p/p

Ο Μαγιόλ βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του, στο νησί Έλβα της Ιταλίας τον Δεκέμβριο του 2001. Ο φίλος του, αλλά και αντίπαλός του στις καταδύσεις, Ιταλός Ουμπέρτο Πελιτσάρι (τον ρόλο του στο φιλμ του Μπεσόν παίζει ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός Ζαν Ρενό) αποκάλυψε ότι ο αυτόχειρας αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

https://www.instagram.com/p/p

"Μου έλεγε ότι αισθάνεται μόνος, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα έκανε κάτι τέτοιο. Ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος για μένα" σχολίασε τότε ο Πελιτσάρι.

https://www.instagram.com/p/p

"Ήταν ένας οραματιστής, ο οποίος θα παραμείνει, για τη γενιά του "Απέραντου γαλάζιου", το σύμβολο της αναζήτησης του τέλειου" είπε ο Ζακ Σιράκ για τον Μαγιόλ που σαν σήμερα, 41 χρόνια πριν Το 1976 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατέβηκε στα 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας χωρίς φιάλες αέρα.

https://www.instagram.com/p/p

Από τις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ισραήλ και τις Μπαχάμες το πορτρέτο του "Ανθρώπου των Δελφινιών" απλώνεται στην οθόνη του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

https://www.instagram.com/p/p

Επιπλέον ο Μπαρ πρωταγωνιστεί στο ρόλο ενός επιστήμονα γενετικής στο "Grain", την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Τούρκου Σεμίχ Καπλάνογλου, ένα ασπρόμαυρο, υπαρξιακό φιλμ επιστημονικής φαντασίας (τμήμα "Ματιές στα Βαλκάνια").

Στη διοργάνωση θα παραβρεθούν και οι δυο σκηνοθέτες των ταινιών, ο Σεμίχ Καπλάνογλου και ο Λευτέρης Χαρίτος.

Η ταινία Grain θα βγει στις αίθουσες τον Ιανουάριο του 2018 από την AMA Films και το ντοκιμαντέρ Dolphin Man θα βγει στις αίθουσες τον Ιανουάριο του 2018.

DOLPHIN MAN teaser GR from Anemon on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ