ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πέθανε ο θρύλος του rock and roll Fats Domino

Πέθανε ο θρύλος του rock and roll Fats Domino
REUTERS/ Lee Celano

Ο θρύλος του rock and roll Fats Domino πέθανε σήμερα σε ηλικία 89 ετών. Ο Αμερικανός τραγουδιστής, πιανίστας και καλλιτέχνης ήταν από τους πρωτοπόρους του rock and roll και αποτέλεσε έμπνευση για αναρίθμητους καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών ο Έλβις Πρίσλεϊ και οι The Beatles.

Όπως μετέδωσε τοπικό κανάλι, η κόρη του επιβεβαίωσε τον θάνατό του, λέγοντας ότι πέθανε γαλήνια έχοντας δίπλα του την οικογένειά του.

Ο Antoine 'Fats' Domino γεννήθηκε στην Νέα Ορλεάνη στις 26 Φεβρουαρίου 1928. Ήταν ο νεότερος από τα οκτώ αδέρφια της οικογένειας και στην εφηβεία του έκανε διάφορες δουλειές «του ποδαριού».

Αλλά από νωρίς δεν έκρυψε την αγάπη του στο πιάνο και εξελίσσοντας το ταλέντο του και τα φωνητικά του, δημιούργησε ένα μοναδικό στυλ προσελκύοντας εκατομμύρια θαυμαστές από όλο τον κόσμο.

Ξεκίνησε την μουσική του καριέρα το 1949, μαζί με τον τρομπετίστα και επικεφαλής της μπάντας Dave Bartholomew, με τον οποίο έγραψαν τον πρώτο δίσκο «The Fat Man» την ίδια χρονιά.

Ήταν ο πρώτος δίσκος rock and roll που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα και βρέθηκε στη θέση Ν. 2 των τσαρτς της R&B.

domino

Πηγή: Reuters

Του απονεμήθηκε βραβείο Grammy για την καριέρα του το 1986 και αργότερα μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame, ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που κατόρθωσε κάτι τέτοιο.

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες του είναι τραγούδια όπως το "Blueberry Hill", το “Ain’t That A Shame” και το “I’m Walking To New Orleans”.

Η καριέρα του Domino διήρκεσε πέντε δεκαετίες κατά τις οποίες ο αγαπημένος καλλιτέχνης πούλησε πάνω από 65 εκατομμύρια δίσκους και έβγαλε πάνω από 25 χρυσά singles.

Το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε τον 25ο μεγαλύτερο καλλιτέχνη όλων των εποχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ