ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Νάταλι Πόρτμαν: «Έχω τουλάχιστον 100 περιστατικά παρενόχλησης στην καριέρα μου»

Νάταλι Πόρτμαν: «Έχω τουλάχιστον 100 περιστατικά παρενόχλησης στην καριέρα μου»
Η Μiss Dior Νάταλι Πόρτμαν σε καμπάνια του οίκου

Μια ακόμη φωνή έρχεται να προστεθεί στις διαμαρτυρίες για την κουλτούρα βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης που κυριαρχεί στη βιομηχανία του θεάματος. Η φωνή της Νάταλι Πόρτμαν που μίλησε ανοιχτά σε συνέντευξη της στα πλαίσια του φεστιβάλ Vulture για τις διακρίσεις και τις δυσκολίες του να είσαι γυναίκα στο Χόλιγουντ.

"Αρχικά σκέφτηκα ότι δεν μου έχει συμβεί κάτι. Μετά αντιλήφθηκα ότι έχω τουλάχιστον 100 περιστατικά που τα πράγματα δεν ήταν όπως θα έπρεπε" είπε μιλώντας στο Λος Άντζελες.

Η Πόρτμαν αποκάλυψε ότι έχει απορρίψει δουλειές για να αποφύγει να καθιερωθεί ως σεξουαλικό αντικείμενο του πόθου, ειδικά στα πρώτα χρόνια της καριέρας της.

"Είχα απροθυμία, δεν ήθελα να γυρίσω σκηνές ερωτικές σκηνές. Όλοι με έβλεπαν ως μια Λολίτα και αυτό μου δημιουργούσε φόβο" πρόσθεσε.

"Είναι σαν να υπάρχει μια άτυπη στρατηγική απομόνωσης της γυναικείας φωνής. Συχνά όταν πας σε ένα γύρισμα είσαι η μόνη γυναίκα στο πλατό. Και αυτό είναι κακό, δεν έχεις κάποια σύμμαχο να απευθυνθείς όταν κάτι πάει λάθος. Δεν μπορείς να συμβουλευτείς μια άλλη γυναίκα για όσα παρατηρείς".

Η Πόρτμαν εξήρε τη συνεργασία της με τους σκηνοθέτες Pablo Larraín (Jackie), Darren Aronofsky (Black Swan) και Mike Nichols (Closer, The Seagull) που σέβονται τη γνώμη της ωστόσο θυμήθηκε ένα περιστατικό που άντρας σκηνοθέτης της επιτέθηκε γιατί "ήταν εξουθενωτική!".

"Με αποκαλείς κουραστική επειδή σου λέω τη γνώμη μου για τη δουλειά μου; Δεν ειπώθηκε ποτέ κάτι ανάλογο για τους άντρες συμπρωταγωνιστές μου που είχαν τις δικές τους δημιουργικές παρεμβάσεις" συμπλήρωσε.

Natalie Portman Dior Lipstick Campaign

Η Μiss Dior Νάταλι Πόρτμαν σε καμπάνια του οίκου

"Όταν άκουσα όλα αυτά να δημοσιοποιούνται σκέφτηκα πόσο τυχερή είμαι που δεν μου είχε συμβεί κάτι τέτοιο" είπε η ηθοποιός μιλώντας στο Φεστιβάλ Vulture και πρόσθεσε ότι "σίγουρα δεν δέχτηκα επίθεση, αλλά είχα δεχτεί διάκριση ή παρενόχληση σχεδόν σε κάθε μου δουλειά".

Στη συνέχεια περιέγραψε ένα περιστατικό που της συνέβη, όταν έπρεπε να πετάξει με ιδιωτικό αεροσκάφος μαζί με έναν παραγωγό, και όπως είπε όταν έφτασε στο αεροπλάνο διαπίστωσε ότι είχε ετοιμαστεί μόνο ένα κρεβάτι και για τους δυο.

"Τίποτα δεν συνέβη, δεν μου επιτέθηκε. Είπα ότι αυτό δεν με κάνει να νιώθω άνετα και έγινε σεβαστό". Η Πόρτμαν είναι αρκετά ισχυρή για να απαιτήσει το σεβασμό στο χρηματιστήριο αξιών του Χόλιγουντ. Αυτό δεν ισχύει για όλα τα αναρίθμητα θύματα μιας κουλτούρας σκοτεινής που ακόμη βρυχάται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ