ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Woody Allen είναι κατά βάθος γυναίκα: η Kate Winslet εξοργίζει - η απάντηση της κόρης του

Ο Woody Allen είναι κατά βάθος γυναίκα: η Kate Winslet εξοργίζει - η απάντηση της κόρης του

Μέσα στην καταιγίδα των σκανδάλων σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και βιασμών η Kέιτ Ουίνσλετ, πρωταγωνίστρια της νέας ταινίας του Γούντι Άλεν "Wonder Wheel", έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Sydney Morning Herald για να προκαλέσει την οργή πολλών.

Λησμονώντας ότι ο Γούντι Άλεν έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση από την υιοθετημένη κόρη του Ντίλαν Φάροου, μια υπόθεση που διακριτικά όλοι πλην της ίδιας και της οικογένειας της θέλουν να ξεχάσουν, η Ουίνσλετ είπε χαριτολογώντας. "Νομίζω ότι σε κάποιο επίπεδο ο Γούντι είναι γυναίκα".

"Νομίζω ότι έχει μια ιδιαίτερα καλή σχέση με τη θηλυκή πλευρά του" είπε. "Κατανοεί τους θηλυκούς χαρακτήρες που δημιουργεί εξαιρετικά καλά στη μεγάλη οθόνη. Οι θηλυκοί χαρακτήρες στις ταινίες του είναι πάντα τόσο πλούσιοι, έχουν υπόσταση στην οθόνη και ειλικρινείς για τον τρόπο που αισθάνονται. Ο Γούντι Άλεν ξέρει απλά πώς να γράψει διάλογο για να επικοινωνήσει τη γυναικεία φύση" είπε ανάμεσα σε άλλα η πρωταγωνίστρια της ταινίας. Η εφημερίδα υπογράμισσε ακόμη περισσότερο το σχόλιο της υπενθυμίζοντας ότι πολλές γυναίκες ηθοποιοί έκαναν σπουδαία καριέρα μετά την εμφάνιση τους σε ταινία του Άλεν.

Η Νταϊάν Κίτον κέρδισε το Όσκαρ για το Νευρικό Εραστή (Annie Hall) το 1977, η Κέιτ Μπλάνσετ κέρδισε Όσκαρ για το Blue Jasmine το 2013, η Νταίάν Γουίστ κέρδισε Όσκαρ Β Γυναικείου Ρόλου για την ταινία η Χάνα και οι Αδελφές της το 1986 και για τις Σφαίρες πάνω από το Broadway το 1994, η Μίρα Σορβίνο κατέκτησε το δικό της τρόπαιο για την Ακαταμάχητη Αφροδίτη (Mighty Aphrodite) το 1995 και η Πενέλοπε Κρουζ για το Vicky Cristina Barcelona του 2008. Ο ισχυρισμός της Ουίνσλετ δεν είναι λάθος, ωστόσο είναι όσο πιο άκαιρη θα μπορούσε να είναι στη συγκεκριμένη περίοδο.

Το ατυχές σχόλιο εκπυρσοκρότησε. Την ίδια ημέρα η κόρη του Γούντι Άλεν, η Ντίλαν Φάροου που εδώ και χρόνια τον έχει καταγγείλει ανοιχτά για σεξουαλική επίθεση εις βάρος της όταν εκείνη ήταν μικρό κορίτσι υπέγραψε άρθρο γνώμης στους Los Angeles Times όπου αναρωτιέται:

"Γιατί ο Γούντι Άλεν δεν έχει την τύχη του Χάρβεi Γουάιστιν και άλλων αρπακτικών που εξοστρακίστηκαν από το Χόλιγουντ ενώ ο Άλεν εξασφάλισε μια συμφωνία διανομής πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την Amazon, που υπέγραψε το πρώην στέλεχος της Amazon Studios, Ρόι Πράις προτού τον παύσουν από τα καθήκοντα του μετά από καταγγελίες σεξουαλικών παραπτωμάτων;"

Το ξέπλυμα ενός εγκλήματος;

ny post cover 2 2 14

Στο άρθρο της, η Φάροου φωτογραφίζει πολλές διάσημες star του Χόλιγουντ που δέχθηκαν να συνεργαστούν με τον Άλεν ως "άτυποι συνένοχοι στο έγκλημα". "Με την προθυμία τους να δουλέψουν για τον Άλεν του 'χάρισαν' το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και βοήθησαν να δημιουργηθεί ένα κλίμα όπου οι ισχυρισμοί εναντίον του έγιναν ψίθυροι" σχολιάζει η Φάροου που ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται σε άλλη συνέντευξη της Ουίνσλετ στους New York Times το Σεπτέμβριο. Τότε η ηθοποιός είπε αναφερόμενη στη φήμη της σεξουαλικής επίθεσης του Άλεν:

"Φυσικά και σε απασχολεί. Αλλά δεν γνώριζα προσωπικά τον Γούντι και δεν ξέρω τίποτα για την οικογένεια του. Ως ηθοποιός που δουλεύεις σε μια παραγωγή πρέπει να αποστασιοποιηθείς και να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι δεν μπορείς να γνωρίζεις την αλήθεια και το ψέμα... Ο Γούντι Άλεν είναι ένας απίστευτος σκηνοθέτης. Το ίδιο και ο Ρομάν Πολάνσκι" κατέληξε.

Όπως επισημαίνει η Φάροου, πολλοί επαγγελματίες στο Χόλιγουντ είναι "παράξενα σιωπηλοί ή μπερδεμένοι σχετικά με τους ισχυρισμούς εναντίον του πατριού της Άλεν με ένα τρόπο που δεν ισχύει για πολλούς άλλους άνδρες οι οποίοι έχουν τιμωρηθεί από το Χόλιγουντ από την καταιγίδα καταγγελιών της κουλτούρας βιασμού και τη σιωπή που περιβάλλει τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο του θεάματος. "Είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν λόγοι για αυτό" καταλήγει.

Η 32χρονη σήμερα Ντίλαν Φάροου που υπογράφει το δημόσιο κατηγορώ με τίτλο "Γιατί η επανάσταση #Μetoo χαρίστηκε στον Γούντι Aλεν;" είναι η θετή κόρη του Γούντι Άλεν και της Μία Φάροου.

Η Φάροου είχε αποστείλει ανοιχτή επιστολή στους New York Times τον Φεβρουάριο του 2014 αλλά τότε κανείς δεν της έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Σήμερα η αντεπίθεση της από τους Los Angeles Times έχει "συγκλονίσει" το Χόλιγουντ που ξεπλένει τις ενοχές του στον προβολέα.

"Βρισκόμαστε εν μέσω μιας επανάστασης" έγραψε η Φάρρου. "Αλλά η επανάσταση υπήρξε επιλεκτική. Ανέκαθεν υποστήριζα ότι όταν ήμουν επτά χρονών ο Γούντι Άλεν με πήγε σε μια σοφίτα μακριά από τις νταντάδες..." υπενθυμίζει η Φάροου ωστόσο οι ισχυρισμοί της δεν αποδείχτηκαν ποτέ.

Ο αντίλογος θέλει την Φάροου να έχει δεχθεί πλύση εγκεφάλου από τη μητέρα της Μία Φάροου ανεναντίον του Άλεν.

Ο Άλεν κατηγορήθηκε από τη θετή του κόρη το 1992, μόλις μερικούς μήνες μετά τον χωρισμό του από την Μία Φάροου και την επιλογή του να συνεχίσει τη ζωή του με την υιοθετημένη κόρη του, Σον Γι.

Μετά το διαζύγιο του ο Άλεν την παντρεύτηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ