ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

César 2018: ακτιβισμός & Α' Παγκόσμιος Πόλεμος στα φαβορί -όλες οι υποψηφιότητες

César 2018: ακτιβισμός & Α' Παγκόσμιος Πόλεμος στα φαβορί -όλες οι υποψηφιότητες

Μετά την Πενέλοπε Κρουζ και τη Ζαν Μορό, τις δύο ντίβες της έβδομης τέχνης που θα τιμήσει η γαλλική ακαδημία κινηματογράφου στα Σεζάρ, το αντίπαλο δέος των Όσκαρ, ανακοινώθηκαν οι υπόλοιπες υποψηφιότητες για τη φετινή απονομή. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η ταινία "120 battements par minute" (120 χτύποι το λεπτό) που είναι ένα μεγάλο χρονικό γεγονότων και εικόνων για το AIDS στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και η μεταφορά στον κινηματογράφο ενός μυθιστορήματος για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, "Au revoir là-haut".

Ακτιβισμός και δράμα είναι ανάμεσα στα φαβορί για τα βραβεία Σεζάρ που από φέτος θα καθιερώσουν την απονομή ενός βραβείου για την ταινία που έκανε τα περισσότερα εισιτήρια.

Η Ακαδημία των Σεζάρ, των βραβείων του γαλλικού κινηματογράφου, ανακοίνωσε σήμερα τη θέσπιση του νέου βραβείου που θα δίδεται για την ταινία που έκανε εισπρακτική επιτυχία, έπειτα από επικρίσεις ότι οι επιλογές της απέχουν μακράν από τις προτιμήσεις του κοινού.

Μεταξύ των φαβορί για τα Σεζάρ είναι επίσης η κωμωδία "Le sens de la fête", που συγκεντρώνει 10 υποψηφιότητες, πίσω από τα "120 battements par minute" και την ταινία "Au revoir là-haut", που συγκεντρώνει το καθένα 13 υποψηφιότητες, όσες και το “Un prophète” του Ζαν Οντιάρ και η “Camille redouble” της Νοεμί Λβοβσκί.

Η ταινία "120 χτύποι το λεπτό" του Ρομπέν Καμπιγιό, που έλαβε ήδη το Μεγάλο Βραβείο των Καννών, είναι υποψήφια μεταξύ άλλων για το βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου άνδρα και καλύτερου ηθοποιού δευτέρου ρόλου.

Διασκευάζοντας το βραβευμένο με Γκονκούρ μυθιστόρημα (ελληνικός τίτλος Καλή αντάμωση εκεί ψηλά), ο Αλμπέρ Νιποντέλ είναι υποψήφιος στις κατηγορίες καλύτερου ηθοποιού, σκηνοθεσίας, διασκευής.

Βραβευμένη με το Louis-Delluc 2017 η βιογραφική ταινία του Ματιέ Αμαλρίκ για την τραγουδίστρια Μπαρμπαρά με τη Ζαν Μπαλιμπάρ στον ρόλο της κυρίας με τα μαύρα εξασφάλισε εννέα υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων εκείνη της καλύτερης ηθοποιού, σκηνοθεσίας, διασκευής.

Οι ταινίες "Le brio", "Patients" (Ένα βήμα τη φορά), "Petit paysan" και "Le sens de la fête" συμπληρώνουν την επτάδα των ταινιών που θα διαγωνιστούν για το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ταινίας, η 43η τελετή απονομής των οποίων θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου στο Παρίσι.

Από υποκριτικής πλευράς, εκτός από τη Ζαν Μπαλιμπάρ, υποψήφιες για το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ηθοποιού είναι οι Ζιλιέτ Μπινός (("Un beau soleil intérieur"), Εμανουέλ Ντεβός ("Numéro Une"), Μαρίνα Φόις ("L'atelier"), Σαρλότ Γκενσμπούρ ("La promesse de l'aube"), Καρίν Βιάρ ("Jalouse") και Ντοριά Τιγιέ ("Monsieur et Madame Adelman").

Οι Σβαν Αρλό ("Petit paysan"), Ντανιέλ Οτέιγ ("Le brio"), Ζαν-Πιερ Μπακρί ("Le sens de la fête"), Γκιγιόμ Κανέ ("Rock'n roll"), Αλμπέρ Ντουποντέλ ("Au revoir là-haut"), Λουί Γκαρέλ ("Le redoutable") και Ρεντά Κατέμπ ("Django") είναι υποψήφιοι για το βραβείο Σεζάρ καλύτερου ηθοποιού.

Εκείνη και εκείνη

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Βανέσα Παραντί θα ανοίξει την τελετή που θα είναι αφιερωμένη στη Ζαν Μορό (Ασανσέρ για δολοφόνους, Ζιλ και Ζίμ), το πρόσωπο της οποίας απεικονίζεται στην αφίσα της τελετής.

Ηγερία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, η Ισπανίδα ηθοποιός Πενέλοπε Κρουζ θα λάβει τιμητικό βραβείο Σεζάρ.

Τα 4.680 μέλη της Ακαδημίας των Σεζάρ έχουν στη διάθεσή τους έναν μήνα για να εκλέξουν τους νικητές.

Η τελετή απονομής των Σεζάρ θα μεταδοθεί απευθείας από το Canal+. Μετά τον Ζερόμ Κομαντέρ θα είναι η σειρά του ηθοποιού Μανού Παγιέ να παρουσιάσει την τελετή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ