ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Aλεξάνδρα Πασχαλίδου: η δύναμη του να συγχωρείς τον νεοναζί που σε καταδίωξε

Aλεξάνδρα Πασχαλίδου: η δύναμη του να συγχωρείς τον νεοναζί που σε καταδίωξε

Η ομογενής δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Πασχαλίδου παραδίδει μαθήματα πολιτισμού σε μια επιστολή που εξαίρει τη δύναμη της συγγνώμης έναντι της μισαλλοδοξίας. Στην επιστολή της που αρχικά δημοσιεύθηκε στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter και εν συνεχεία στη Deutsche Welle στα αγγλικά η Πασχαλίδου μιλάει για τη δύναμη του να συγχωρείς. Ακόμη και αν αυτός που καλείσαι να συμφιλιωθείς είναι ένας πρώην νεοναζί που σε κυνηγούσε ως "απόβρασμα".

"Τον περασμένο Νοέμβριο ο Μάρτιν Κάρσλσον αποφάσισε να στείλει ένα μέιλ στην Ελληνοσουηδή δημοσιογράφο και συγγραφέα Αλεξάνδρα Πασχαλίδου. Στα 13 χρόνια που ήταν μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης (NMR) τη μισούσε και την απειλούσε. Μετά την αποχώρησή του από την οργάνωση αποφάσισε να της ζητήσει συγγνώμη" αναφέρει το δημοσίευμα της DW.

O Kάρσλσον, πλέον πρώην νεοναζί αναφέρει που αποχώρησε από το NMR στις αρχές του 2016, εκμυστηρεύτηκε στην Πασχαλίδου τη "βαθιά ενοχή του και της ζήτησε να τον συγχωρήσει για όλο το μίσος που επί χρόνια είχε εξαπολύσει εναντίον της ίδιας και άλλων ατόμων".

"Τηλεφώνησα αμέσως στον Μάρτιν. Θεωρώ ότι σε αυτούς τους πολωμένους καιρούς χρειάζονται γέφυρες" σημειώνει η Πασχαλίδου που επισημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι "χρειάζονται υποστήριξη και ενθάρρυνση. Χρειάζονται να καταλάβουν ότι είναι ευπρόσδεκτοι να επιστρέψουν".

Η Πασχαλίδου συνάντησε τον Κάρλσον που "είχε σπείρει φόβο στη ζωή της και στη ζωή της οικογένειάς της" και εξιστορεί ότι τώρα ο 30χρονος άντρας που κάποτε ριζοσπαστικοποιήθηκε και ενστερνίστηκε το νεοναζισμό στο οικοτροφείο μετά την εκδίωξη από το σπίτι του γιατί δεν ήθελε να ζήσει ως μάρτυρας του Ιεχωβά έχει αλλάξει. Σήμερα ο Κάρλσον είναι αυτός που δέχεται απειλές από νεοναζί αναφέρει η Πασχαλίδου.

Ήσουν το απόβρασμα του κόσμου. Συγγνώμη

Όταν η Πασχαλίδου ρώτησε τον Κάρλσον "τι ήταν στα δικά του μάτια" εκείνος της απάντησε. "Αγωνιζόσουν ανοιχτά για την ισότητα όλων των ανθρώπων. Επέκρινες ανοιχτά τον νεοναζισμό και τον ρατσισμό. Αυτό σε έκανε το πρόσωπο του Σιωνισμού στη Σουηδία. Ήσουν το απόβρασμα του κόσμου. Συγγνώμη. Λυπάμαι πολύ γι' αυτά τώρα".

"Είναι πολύ πιο εύκολο να μισείς από το να αγαπάς. Αλλά σήμερα έχω περισσότερους φίλους, πιο γεμάτη ζωή και για πρώτη φορά νιώθω ελεύθερος" σημειώνει ο Κάρλσον.

"Είσαι τόσο γενναίος που τολμάς να μιλήσεις, να μου στείλεις e-mail, να ζητήσεις συγχώρεση" αναφέρει η Ελληνοσουηδή δημοσιογράφος. "Το να συγχωρείς είναι απελευθερωτικό" προσθέτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ