ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Χένρικ της Δανίας και το παιχνίδι ενός θρόνου που έχασε

Ο Χένρικ της Δανίας και το παιχνίδι ενός θρόνου που έχασε

"Γάλλος, γεννημένος στην Ταλάνς, διπλωμάτης καριέρας, λάτρης των ταξιδιών, εξαίρετος γνώστης της 'Απω Ανατολής, ο Ανρί ντε Μονπεζά έγινε Πρίγκιπας Χένρικ της Δανίας μετά τον γάμο του με τη βασίλισσα Μαργκρέτε το 1967, προσηλωμένος πάντα στην προώθηση της μακράς και αναλλοίωτης φιλίας μεταξύ της Γαλλίας και της Δανίας, δύο χώρες των οποίων η συμμαχία ουδέποτε διερράγη" αναφέρει η ανακοίνωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που απέτισε φόρο τιμής στον Χένρικ της Δανίας. 

Ο άντρας που πέθανε σε ηλικία 83 ετών, χωρίς ποτέ να λάβει τον τίτλο του βασιλιά μετά τον γάμο του με τη διάδοχο του θρόνου και μετέπειτα βασίλισσα τη Δανίας Μαργκρέτε Β'.

"Λάτρης των γραμμάτων και της τέχνης του ζην, ο πρίγκιπας είχε εκδώσει ποιητικές συλλογές στα γαλλικά και στα δανέζικα, κυρίως το Cantabile (2000), αλλά και απομνημονεύματα που γράφτηκαν με χιούμορ (Destin oblige, 1996), ακόμη και βιβλίο μαγειρικής, υπενθυμίζει το Μέγαρο των Ηλυσίων, υπογραμμίζοντας επιπλέον ότι ο πρίγκιπας "φρόντιζε με πολλή αγάπη τον αμπελώνα του στο Chateau de Cayx, στην περιοχή Λοτ", της νότιας Γαλλίας.

"Οι αντιφάσεις σημάδεψαν την ιστορία του στη Δανία και τη σχέση του με τον λαό της Δανίας", σύμφωνα με τη βιογράφο του Στεφανί Σιρίγκ.

Τον Απρίλιο του 2015, στους εορτασμούς των 75ων γενεθλίων της βασίλισσας είχε δηλώσει ασθένεια, αλλά μερικές ημέρες αργότερα εθεάθη στη Βενετία, προκαλώντας τον χλευασμό και την αγανάκτηση του Τύπου.

Πέρυσι το καλοκαίρι ο πρίγκιπας είπε δημόσια ότι δεν θα ήθελε να ταφεί δίπλα στη σύζυγό του στη βασιλική νεκρόπολη του Καθεδρικού Ναού του Ροσκίλντε, όπως κατά παράδοση κάνουν τα βασιλικά ζευγάρια. Καθώς δεν είχε λάβει τον τίτλο και τα καθήκοντα που επιθυμούσε, έλεγε ότι στη ζωή δεν ήταν ίσος με τη σύζυγο του και συνεπώς δεν ήθελε να είναι ούτε στον θάνατο.

Στην αναγγελία του θανάτου του, τα Ανάκτορα δεν ανέφεραν που θα ταφεί.

Το παιχνίδι του θρόνου

HENR 3

Ο Ανρί Μαρί Αντρέ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1934 στην Ταλάνς, κοντά στο Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ο Λαμπόρντ ντε Μονπεζά πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Ινδοκίνα, όπου ο πατέρας του διοικούσε τις οικογενειακές φυτείες. Ο πόλεμος έδιωξε οριστικά την οικογένεια από το Βιετνάμ, παρότι ο ίδιος θα επιστρέψει για να περάσει τις εξετάσεις για το μπακαλορεά στο Ανόι.

Μετά τις σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες, στη βιετναμέζικη και στην κινεζική γλώσσα, αρχίζει τη διπλωματική του καριέρα. Υπηρετώντας ως Γραμματέας στην πρεσβεία της Γαλλίας στο Λονδίνο, ο Ανρί γνωρίζει τότε διάδοχο του θρόνου Μαργκρέτε.

Ο κόμης παντρεύτηκε τον Ιούνιο του 1967 τη διάδοχο του θρόνου της Δανίας Μαργκρέτε, η οποία ενθρονίστηκε τον Ιανουάριο του 1972.

Με τον γάμο του, αλλάζει το όνομά του, αποποιείται τη γαλλική υπηκοότητα για να γίνει Δανός, παύει να είναι καθολικός αφού ασπάζεται τον προτεσταντισμό. Κυρίως όμως αποδέχεται να ακολουθεί τα βηματα της Μαργκρέτε, την οποία λατρεύουν οι Δανοί.

"Δέχομαι να παίξω το παιχνίδι. Ωστόσο είναι πολύ σκληρό για έναν άνδρα να μην θεωρείται ίσος με τη σύζυγό του", παραδέχεται στα απομνημονεύματά του στο βιβλίο "Destin oblige", που εκδόθηκαν το 1997.

Χένρικ, ο μεσόγειος

Ακόμη πιο σκληρό για τον "Γάλλο", λάτρη των ποιημάτων, των κρασιών που μυρίζουν ξύλο και του καλού φαγητού, ενσάρκωση της μεσογειακής αλαζονείας σε λουθηρανό έδαφος, ήταν το γεγονός ότι περάσε πολύς καιρός για να γίνει δεκτός στην σκανδιναβική κοινωνία.

"Οτιδήποτε έκανα, προκαλούσε επικρίσεις. Τα δανέζικα τα κουτσομίλαγα. Προτιμούσα το κρασί από την μπύρα, τις μεταξωτές κάλτσες από τις πλεκτές, τα Σιτροέν από τα Βόλβο, το τένις από το ποδόσφαιρο. Ήμουν διαφορετικός".

Το 1984, δώδεκα χρόνια μετά την ενθρόνιση της συζύγου του, ο πρίγκιπας Χένρικ λαμβάνει την πρώτη του ιδιοκτησία, την οποία του εκχωρεί η βασίλισσα από την περιουσία της.

HENRIK2

Περίπου 13 χρόνια αργότερα, αντικαθιστά για πρώτη φορά τη βασίλισσα που ασθενεί, σε μια επίσκεψη στη Γροινλανδία.

"Ήμουν στην πρώτη γραμμή. Δεν ήμουν πια η σκιά, ο δεύτερος, η σιλουέτα, ο κλόουν, το σκυλάκι!" εξηγούσε στη συνέχεια χαμογελώντας.

Το 2002, νέο δράμα: η βασίλισσα Μαργκρέτε έχει γρίπη και ζητεί από τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ να την αντικαταστήσει στην τελετή της ανάγνωσης των ευχών.

Αμέσως ο βασιλικός σύζυγος φεύγει οργισμένος από την Κοπεγχάγη για το καταφύγιό του, τον αγαπημένο του αμπελώνα στην περιοχή Λοτ της νότιας Γαλλίας.

Πρίγκιπας συνταξιούχος

HENRIK3

Από την 1η Ιανουαρίου 2016, ο Χένρικ είχε συνταξιοδοτηθεί και κατά συνέπεια απελευθερωθεί από τα επίσημα καθήκοντά του τα οποία εκπλήρωνε ανάλογα με τις διαθέσεις του: μερικές φορές έδειχνε να πλήττει φοβερά, άλλοτε κατσούφιαζε σαν παιδί αν δεν είχε λάβει πρόσκληση.

Ο Χένρικ, ο οποίος ήταν και γλύπτης, εξέδωσε ποιητικές συλλογές, μερικές από τις οποίες εικονογραφήθηκαν από τη σύζυγο του Μαργκρέτε, ζωγράφο και εικαστικό.

Ο Γάλλος αριστοκράτης έσβησε στον πύργο του Φρέντενσμποργκ, τη βασιλική κατοικία βορείως της Κοπεγχάγης, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του και τους δυο γιους τους.

henrik7 copy


ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ