ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Kάννες: ένα τρελό φιλί του Μπελμοντό στην αφίσα του Φεστιβάλ της Κρουαζέτ

Kάννες: ένα τρελό φιλί του Μπελμοντό στην αφίσα του Φεστιβάλ της Κρουαζέτ

Μετά την Κέιτ Μπλάνσετ και τον Μπενίσιο Ντελ Τόρο, τους star της βιομηχανίας του θεάματος που θα προεδρεύσουν στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, δύο άλλοι μύθοι της έβδομης τέχνης φιλιούνται για το πιο θερμό και λυρικό καλωσόρισμα στις Κάννες.

Το φιλί του Ζαν Πολ Μπελμοντό και της Άννα Καρίνα από τον αθάνατο Τρελό Πιερό (1965) του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ φιγουράρει στην αφίσα του 71ου Φεστιβάλ Καννών που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 19 Μαΐου, με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής την Μπλάνσετ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Φεστιβάλ, η αφίσα είναι εμπνευσμένη από το έργο του Ζορζ Πιερ (1927-2003), φωτογράφου που απαθανάτισε σκηνές σε περισσότερες από 100 ταινίες στα 30 χρόνια της καριέρας του, ξεκινώντας το 1960.

Ο Πιερ συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους του γαλλικού σινεμά (Ζακ Ριβέτ, Αλέν Ρενέ, Λουί Μαλ, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Ιβ Ρομπέρ, Κλοντ Σοτέ, Μπετράν Ταβερνιέ), αλλά και διεθνώς (Αντρέι Βάιντα, Αντρέι Ζουλάφσκι), ενώ ήταν και ο ιδρυτής της Ένωσης Φωτογράφων Κινηματογραφικών Ταινιών (Association des Photographes de Films).

Όχι στα selfies, ναι στο κύρος

O Τιερί Φρεμό αναδιοργάνωσε το πρωτόκολλο στο επερχόμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών απαγορεύοντας τις πρωινές δημοσιογραφικές προβολές ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος πριν από τις βραδινές τους πρεμιέρες, αλλά και τις selfies στο κόκκινο χαλί.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι κριτικοί και οι δημοσιογράφοι θα βλέπουν τις ταινίες στο θέατρο Debussy την ίδια ώρα που οι προσκεκλημένοι θα παρακολουθούν στην κεντρική αίθουσα τις βραδινές παγκόσμιες πρεμιέρες, όπως ανάφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών Τιερί Φρεμό σε συνέντευξή του στο Le Film Francais.

Η αλλαγή έγινε για να ενισχυθεί το κύρος και η βαρύτητα των γκαλά με τις πρεμιέρες των ταινιών.

Η πρακτική αυτή έχει στρέψει ορισμένους κινηματογραφιστές και στούντιο σε άλλα Φεστιβάλ, όπως της Βενετίας και του Τορόντο, όπου οι κριτικές ταινιών πιστεύεται ότι είναι πιο ήπιες.

Ο Φρεμό προσπάθησε επίσης να περιορίσει την πρακτική των selfies στο κόκκινο χαλί και αποφάσισε τώρα να τις απαγορεύσει πλήρως.

"Στο κόκκινο χαλί, η επουσιώδης πτυχή και η επιβράδυνση που προκαλείται από την ενόχληση που προκύπτει από αυτές τις selfies αμαυρώνει την ποιότητα της εμπειρίας του κόκκινου χαλιού και του Φεστιβάλ" είπε τονίζοντας πως το κινητό "τσαλακώνει το μεγαλείο των Καννών".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ