ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κάννες: με δύο συμμετοχές η Ελλάδα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Κάννες: με δύο συμμετοχές η Ελλάδα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα 18 ταινίες θα διαγωνιστούν για το Χρυσό Φοίνικα στο επίσημο τμήμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών που ανοίγει την αυλαία του την Τρίτη 8 Μαΐου.

Τις εντυπώσεις θα κλέψει, εκτός γιαγωνιστικού τμήματος, το πολυαναμενόμενο "Solo: A Star Wars story" που σκηνοθέτησε ο Ρον Χάουαρντ εστιάζει στα νεώτερα χρόνια του θρυλικού τυχοδιώκτη του διαστήματος Χαν Σόλο με το Φεστιβάλ να καλωσορίζει τους θεατές του με ταινία έναρξης την τελευταία δημιουργία του ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί "Todos lo saben".

Επιπλέον ο 88χρονος Ζαν Λικ Γκοντάρ διεκδικεί το δικό του βραβείο με την τελευταία του ταινία "Le livre d’ image" (Το βιβλίο της γλώσσας).

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν δύο δημιουργοί που συμμετέχουν στην Εβδομάδας Κριτικής, του παράλληλου τμήματος του Φεστιβάλ των Καννών.

Πρόκειται για δύο ελληνικές μικρού μήκους ταινίες, το "Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς" της Ζακλίν Λέντζου και το "Third Kind" του Γιώργου Ζώη.

Το "Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς" της Ζακλίν Λέντζου με πρωταγωνιστές τους Σοφία Κόκκαλη και Νίκο Ζεγκίνογλου συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα των ταινιών μικρού μήκους και σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη ακολουθεί τη Σοφία και το όνειρό της το οποίο δεν λέει σε κανέναν: ενώ περπατά σε μια έρημο διαπιστώνει πως αρρωσταίνει. Υποκρίνεται πως δεν ενδιαφέρεται, δημιουργώντας το ερώτημα αν έχει χάσει ήδη την καρδιά της.

Εκτός διαγωνιστικού θα προβληθεί το νέο μικρού μήκους φιλμ του Γιώργου Ζώη, "Third Kind", στο οποίο σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, η Γη είναι πλέον ένα εγκαταλελειμμένο μέρος, καθώς η ανθρωπότητα έχει βρει καταφύγιο σε άλλους πλανήτες. Τρεις αρχαιολόγοι επιστρέφουν στον πλανήτη για να αναζητήσουν την πηγή ενός μυστηριώδους σήματος που έχουν λάβει.

Στην ταινία που γυρίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, μέσα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού συμμετέχουν οι Αλέξανδρος Βαρδάξογλου, η Έφι Ραμπσίλμπερ και ο Νίκος Χανακούλας.

Το Φεστιβάλ Καννών θα παραδώσει τα βραβεία του το Σάββατο 19 Μαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ