ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζέιμς Μποντ: 55 χρόνια μετά ακόμη γοητεύει. Γιατί;

Τζέιμς Μποντ: 55 χρόνια μετά ακόμη γοητεύει. Γιατί;

Στις 7 Μαΐου του 1963, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούσες να απολαύσεις τη vodka σου όπως ήθελες. Μια μέρα μετά, μετά την πρεμιέρα του Δρ. No στις σκοτεινές αίθουσες όμως όλα άλλαξαν. Έκτοτε όποιος ήθελε να είναι γοητευτικός ωςΤζέιμς Μποντ έπρεπε να πίνει το κοκτέιλ του όπως το απολάμβανε ένας 007. "Shaken, not stirred".

25 ταινίες αργότερα, πέντε Μποντ μετά τον Σον Κόνερι, εδώ και 55 χρόνια κυριολεκτικά ο Μποντ εξακολουθεί να μαγνητίζει τα πλήθη (και τις εταιρίες) έχοντας το δάχτυλο στη σκανδάλη από το 1963 έως το 2018 -και θα συνεχίσει.

"Η αντοχή του Μποντ μέσα στο χρόνο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες" σχολιάζει ο John Cork, ένας εμπειρογνώμονας του Μποντ που έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ και έχει γράψει βιβλία για τον Βρετανό ερωτύλο κατασκοπο.

"Είναι ένας σπουδαίος κινηματογραφικός ήρωας γιατί μπορείς να το απολαύσεις σε πολλά επίπεδα. Κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει τις ταινίες για τη δράση, άλλο για τον αισθησιασμό, τις εξωτικές τοποθεσίες ή την πολυτέλεια" σημειώνει.

"Ο χαρακτήρας του Μποντ δημιουργήθηκε από τον Ίαν Φλέμινγκ για να είναι διαχρονικά γοητευτικός" συμπληρώνει ο Ronald Bond, φανατικός ακόλουθος του Μποντ και μέλος του Ιδρύματος Ian Fleming Doug Redenius.

"Στη δεκαετία του '60, όταν άνδρες και γυναίκες έβλεπαν μια ταινία του Μποντ έβρισκαν κάτι να τους μαγνητίσει. Οι γυναίκες ήθελαν να είναι με κάποιον όπως ο Μποντ, ένα 'κακό' αλλά απίστευτα όμορφο και ευγενή απέναντι τους άντρα. Οι άντρες ήθελαν να είναι σαν αυτόν. Ο Μποντ καθιέρωσε μια τάση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα" καταλήγει.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο μύθος του Μποντ άντεξε στο χρόνο είναι ότι οι "προστάτες" του franchise, ιδιαίτερα τα μέλη της οικογένειας Broccoli, που έχουν υπηρετήσει ως παραγωγοί του 007, τον κράτησαν πάντα επίκαιρο με την εποχή του.

"Το 1963, ο Μποντ αντικατοπτρίζει πολλά σημεία των καιρών", δήλωσε ο Κορκ. "Εκείνη την εποχή οι ΗΠΑ αγωνιζόντουσαν εναντίον των δικών τους δαιμόνων, τον ρατσισμό μιας πολύ λευκής Αμερικής και συγχρόνως έβλεπε στο Βρετανό κάτι κομψό και αστικό, κάτι πολιτισμένο που τις καθησύχαζε. Επιπλέον ο Μποντ ήταν ο τέλειος ήρωας για τη σεξουαλική επανάσταση -το αντισυλληπτικό χάπι εγκρίθηκε από το FDA το 1960" σημειώνει ο Κορκ.

Το Bond 25 θα επιβεβαιώσει τη διαχρoνικότητα του Μποντ ξανά στις οθόνες το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ