ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Eurovision: σε ανοιχτό πόλεμο με την Κίνα για Ιρλανδία & Αλβανία πριν τον τελικό

Eurovision: σε ανοιχτό πόλεμο με την Κίνα για Ιρλανδία & Αλβανία πριν τον τελικό

Με μια δραστική απόφαση της η διοργανώτρια αρχή της Eurovision, η EBU, δίνει κόκκινη κάρτα στην Κίνα και απαγορεύει την αναμετάδοση του τελικού από τηλεοπτικό κανάλι της χώρας μετά από λογοκρισία.

Η διοργανώτρια αρχή της Eurovision απαγόρευσε σε κινεζική πλατφόρμα video streaming να μεταδώσει τον τελικό του διάσημου διαγωνισμού τραγουδιού, αφότου η τελευταία λογόκρινε από τον ημιτελικό ένα gay ζευγάρι και έναν καλλιτέχνη που είχε τατουάζ στα χέρια.

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, τη λύση του συμβολαίου που είχε με το τηλεοπτικό δίκτυο Mango TV, εμποδίζοντας έτσι την κινεζική πλατφόρμα βίντεο συνεχούς ροής να μεταδώσει τον δεύτερο ημιτελικό και τον τελικό. Ο τελικός θα διοργανωθεί αύριο, Σάββατο στη Λισαβόνα.

Ο ημιτελικός είχε μεταδοθεί την Τετάρτη στην κινεζική πλατφόρμα. Ωστόσο χωρίς την ερμηνεία του αλβανού τραγουδιστή Εουτζέντ Μπουσπέπα, ο οποίος είχε τατουάζ στα χέρια, ούτε εκείνη του ιρλανδού τραγουδιστή που περιελάμβανε ένα χορό μεταξύ δύο ανδρών χορευτών που παρουσίαζε μια gay σχέση.

Η ερμηνεία του ιρλανδού τραγουδιστή Ράιαν Ο' Σόνεσι που λογοκρίθηκε από το κινεζικό δίκτυο, ήταν η πρώτη που παρουσιάζει στη σκηνή ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων στα 63 χρόνια του θεσμού.

Ο καλλιτέχνης δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι η απόφαση να κοπεί κάθε σχέση με το MangoTV είναι "πράγματι σημαντική", καθώς "από την αρχή μιλάμε μόνο για αγάπη. Δεν ενδιαφέρει αν αυτή υπάρχει μεταξύ δύο ανδρών, δύο γυναικών ή μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας".

Οι υποψήφιοι της Αλβανίας και της Ιρλανδίας προκρίθηκαν για τον τελικό της Eurovision, όπου θα διαγωνιστούν 26 χώρες.

Οι κινεζικές αρχές απαγορεύουν από τον Ιανουάριο να προβάλλονται εικόνες με τατουάζ στην τηλεόραση, στο πλαίσιο της πολιτικής του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος για άσκηση αυστηρής λογοκρισίας στο Διαδίκτυο για κάθε περιεχόμενο που αποκλίνει από τις "βασικές αξίες του σοσιαλισμού".

Το MangoTV, που διαθέτει αποκλειστικά δικαιώματα αναμετάδοσης του διαγωνισμού της Eurovision για την Κίνα, είχε επίσης μουτζουρώσει σημαίες του ουράνιου τόξου, παραδοσιακό σύμβολο του κινήματος ΛΟΑΤ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί και τρανς).

"Eνάντια στις αρχές μας"

"Αυτό δεν συνάδει με τις αξίες της οικουμενικότητας και της ανοικτής κοινωνίας της EBU, ούτε με τη μακρά μας παράδοση να γιορτάζουμε την διαφορετικότητα μέσω της μουσικής" ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του 63ου διαγωνισμού τραγουδιού.

Η ομοφυλοφιλία γίνεται όλο και πιο αποδεκτή στους κόλπους της κινεζικής κοινωνίας, κυρίως στους νέους που ζουν στα αστικά κέντρα. Ωστόσο το θέμα παραμένει σχεδόν ταμπού στις ταινίες και στις τηλεοπτικές σειρές. Και οποιοδήποτε πρόγραμμα "ομοφυλοφιλικού περιεχομένου" απαγορεύεται να μεταδοθεί στις ιστοσελίδες βίντεο συνεχούς ροής.

Η Eurovision είναι δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα στην LGBTQI κοινότητα και συχνά διακρίνονται σημαίες του ουράνιου τόξου να κυματίζουν δίπλα σε αυτές των χωρών που διαγωνίζονται.

Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με το MangoTV για να σχολιάσει το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ