ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κάννες: ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα συμμαχεί με την Κατρίν Ντενέβ

Κάννες: ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα συμμαχεί με την Κατρίν Ντενέβ

Η ντίβα του γαλλικού κινηματογράφου που πρόσφατα προκάλεσε πολλούς με την τοποθέτηση της για το κυνήγι μαγισσών που ξεκίνησε στη βιομηχανία του θεάματος μετά το σκάνδαλο Γουάινστιν, Κατρίν Ντενέβ, συμμαχεί με τον θριαμβευτή του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη.

Η Ντενέβ θα έχει τον βασικό ρόλο στην προσεχή ταινία μεγάλου μήκους του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Εντα, νικητή του Χρυσού Φοίνικα του φετινού Φεστιβάλ των Καννών.

Στην ταινία "La verite sur Catherine" (Η αλήθεια για την Κατρίν) όπως αναμένεται να είναι ο τίτλος της, θα παίξουν η Ζιλιέτ Μπινός, η Λουντιβίν Σανιέ και ο Αμερικανός 'Ιθαν Χόουκ, αναφέρει η ανακοίνωση των 38 Productions και Bunbuku.

Η Ντενέβ θα υποδυθεί ένα ίνδαλμα του κινηματογράφου που λατρεύτηκε από τους άνδρες, η οποία γυρίζει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας και ταυτόχρονα εκδίδει τα απομνημονεύματά της. Ένα βιβλίο που θα προκαλέσει μια συνάντηση με την κόρη της (Ζιλιέτ Μπινός), στην οποία θα υπάρξει και επίλυση διαφορών, υπό το βλέμμα ανδρών που τις περιβάλλουν, σύμφωνα με την περίληψη που έγινε γνωστή.

Ο διανομέας στη Γαλλία Βενσέν Μαραβάλ δήλωσε στο περιοδικό Screen Daily ότι τη συγκρίνει με την ταινία του "Sunset Boulevard" (Η λεωφόρος της Δύσης) του Μπίλι Γουάιλντερ, ως προς "τους μύθους και την πραγματικότητα μιας ηθοποιού".

Ο μεγάλος θριαμβευτής

2018 05 19T182901Z 1999219920 UP1EE5J1FCDZ8 RTRMADP 3 FILMFESTIVAL CANNES AWARDS

REUTERS

Θα είναι η 14η ταινία του Κόρε-'Εντα που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα του 71ου Φεστιβάλ των Καννών κέρδισε με το Shoplifters, την ταινία που παρακολουθεί την πορεία μίας οικογένειας τυχοδιωκτών, η οποία αποφασίζει να δώσει προσωρινό καταφύγιο σε ένα μικρό κορίτσι. Με μία τρυφερή ταινία και πυξίδα του τον ανθρωπισμό, ο Ιάπωνας σκηνοθέτης κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις και την καρδιά της κριτικής επιτροπής.

"Κάθε φορά που έρχομαι εδώ, που με καλούν στο Φεστιβάλ των Καννών, λέω στον εαυτό μου ότι είναι πραγματικά ένας τόπος όπου κάποιος παίρνει πολύ κουράγιο" δήλωσε ο Χιροκάζου Κόρε Έντα παραλαμβάνοντας το βραβείο.

"Αισθάνομαι επίσης την ελπίδα, την ελπίδα ίσως που χάρη στον κινηματογράφο οι άνθρωποι που συγκρούονται καθημερινά, οι κόσμοι, οι χώρες που συγκρούονται, μπορούν ίσως να ξαναβρεθούν, να συναντηθούν. Θα δεχθώ λοιπόν, θα παραλάβω αυτό το κουράγιο και αυτή την ελπίδα που έλαβα εδώ", πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απονομή, ο Γαλλοκαναδός σκηνοθέτης Ντενί Βιλνέβ δήλωσε πως η απόφαση για τον Χρυσό Φοίνικα ήταν ομόφωνη, αφού όπως είπε η θέαση της ταινίας του Χιροκάζου Κόρε Έντα ήταν μια "βαθιά εμπειρία για τις αισθήσεις" της επιτροπής.

Ο Γκοντάρ που συνεχίζει

Ωστόσο, η φετινή απονομή είχε ακόμη έναν μεγάλο νικητή. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει Ειδικό Χρυσό Φοίνικα, σε μία ταινία που "τολμά και προκαλεί τα όρια της κινηματογραφικής τέχνης", όπως είπε η πρόεδρός της Κέιτ Μπλάνσετ, πριν ονοματίσει τον Ζαν Λικ Γκοντάρ.

Αν και ο 87χρονος Γάλλος δημιουργός δεν παραβρέθηκε στην τελετή, τιμήθηκε από την επιτροπή για το νέο του στρατευμένο κινηματογραφικό δοκίμιο "Το Βιβλίο της Εικόνας" ("Le livre d'image").

"Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς"

Είκοσι επτά χρόνια μετά τον "Πυρετό της Ζούγκλας", ο Σπάικ Λι επέστρεψε στο Διαγωνιστικό τμήμα των Καννών, κερδίζοντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το "BlacKkKlansman" που είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Αφροαμερικανού ντετέκτιβ Ρον Στόλγουορθ.

Απών από το Φεστιβάλ των Καννών εδώ και 27 χρόνια ο Λι τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία στην οποία ο Αφρομερικανός καλλιτέχνης καταγγέλλει τον ρατσισμό, την ακροδεξιά και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του μαύρου αστυνομικού Ρον Στόλγουορθ ο οποίος το 1978 κατάφερε να διεισδύσει στην Κου Κλουξ Κλαν, όμως στο τέλος της καταγγέλλει τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ, μια πόλη της Βιρτζίνια που συγκλονίστηκε από τη βία ακροδεξιών ομάδων στις 12 Αυγούστου του 2017.

"Με ρωτούν συχνά τι σκέφτομαι για τον κόσμο, ποιο είναι το όραμά μου για τον κόσμο. Απαντώ επικαλούμενος την εξαιρετική ταινία Επικίνδυνα χρόνια του Πίτερ Γουάιρ. Ζούμε επικίνδυνα χρόνια" τόνισε ο νεοϋορκέζος σκηνοθέτης λαμβάνοντας το βραβείο του, αλλά και μετά στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρούν οι βραβευθέντες.

"Στόχος της ταινίας είναι να μας βγάλει από την πνευματική μας νάρκωση και να μας οδηγήσει στην αλήθεια, την καλοσύνη, την αγάπη και όχι στο μίσος" τόνισε.

Την Τρίτη, μετά την προβολή της ταινίας του στις Κάννες, ο Λι καταφέρθηκε εναντίον του Τραμπ, χωρίς ποτέ να αναφέρει το όνομά του: "Έχουμε έναν τύπο στον Λευκό Οίκο, δεν θα αναφέρω καν το γ...νο όνομά του, που έχει τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα! Δεν είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας, αυτός ο π...ας γιος έχει τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα".

Πολιτική και κινηματογράφος

Το Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στη Λιβανέζα Ναντίν Λαμπακί για το "Καπερναούμ" που σχολιάζει πολιτικά και κοινωνικά στερεότυπα της Μέσης Ανατολής, μέσω της ιστορίας ενός παιδιού που επαναστατεί ενάντια στη ζωή που έχει προαποφασιστεί γι' αυτό.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας κέρδισε ο βραβευμένος με Όσκαρ Πολωνός δημιουργός του "Ida", Πάβελ Παβλικόφσκι, για την ταινία "Ψυχρός Πόλεμος", που αφηγείται την ιστορία ενός αδιέξοδου έρωτα με φόντο την Ευρώπη των πρώτων ψυχροπολεμικών χρόνων.

Το Βραβείο Σεναρίου απέσπασαν εξ ημισείας το "Lazzaro Felice" της Ιταλίδας Αλίτσε Ρορβάχερ και το "Three Faces" του Τζαφάρ Παναχί. Το Βραβείο γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Σαμάλ Γεσλιάμοβα για το "Ayka" του Σεργκέι Ντβορτσεβόι, ενώ το αντίστοιχο ανδρικής ερμηνείας ο Μαρτσέλο Φόντε για το "Dogman' του Ματέο Γκαρόνε.

Τη Χρυσή Κάμερα (Camera D' Or), το βραβείο που συστήνει εδώ και χρόνια τα ταλέντα του μέλλοντος, κέρδισε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λούκας Ντοντ, "Girl".

Η ταινία, που συμμετείχε στο τμήμα "Ένα Κάποιο Βλέμμα" και χάρισε το βραβείο ερμηνείας στον Βίκτορ Πόλστερ, παρουσιάζει το συναισθηματικό οδοιπορικό μιας διεμφυλικής έφηβης.

Τον Χρυσό Φοίνικα ταινίας Μικρού Μήκους κέρδισε το "All These Creatures" του Τσαρλς Γουίλιαμς από την Αυστραλία.

Η έκρηξη της Αρτζέντο

Σε μία φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή, η 'Ασια Αρτζέντο λίγο πριν ανακοινώσει μαζί με την 'Αβα Ντι Βερνέ το Βραβείο γυναικείας ερμηνείας, αναφέρθηκε στον Χάρβεϊ Γουάινστιν.

"Το 1997 βιάστηκα από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν εδώ στις Κάννες. Ήμουν 21 χρονών. Και το Φεστιβάλ ήταν ο τόπος κυνηγιού του. Ο Γουάινστιν δεν θα είναι ποτέ καλοδεχούμενος εδώ. Θα ζήσει μέσα στην ντροπή από μια κινηματογραφική κοινότητα που τον αγκάλιασε και κάλυψε τα εγκλήματά του. Και ακόμα και απόψε, κάποιοι που κάθονται ανάμεσά μας, πρέπει να λογοδοτήσουν για τη συμπεριφορά τους εναντίον των γυναικών. Γιατί αυτή η συμπεριφορά δεν ανήκει εδώ, δεν ανήκει σε καμία βιομηχανία, σε κανένα χώρο εργασίας. Ξέρουμε ποιοι είστε και δεν θα σας επιτρέψουμε πια να τη βγάζετε καθαρή" είπε στην πιο εκρηκτική κατάθεση ψυχής στην τελετή απόνομής των βραβείων.

Με πρόεδρο την Κέιτ Μπλάνσετ, η κριτική επιτροπή που αποφάσισε για τον Χρυσό Φοίνικα και τα υπόλοιπα βραβεία του φεστιβάλ αποτελείται από τους: Τσανγκ Σεν, 'Αβα ΝτιΒερνέ, Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, Κάντζα Νιν, Λεά Σεϊντού, Κρίστεν Στίουαρτ, Ντενί Βιλνέβ και Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ.

Αναλυτικά τα βραβεία

Χρυσός Φοίνικας: Shoplifters του Χιροκάζου Κόρε Εντα

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: BlacKkKlansman του Σπάικ Λι

Βραβείο της Επιτροπής: Καπερναούμ της Ναντίν Λαμπακί

Ειδικός Χρυσός Φοίνικας: Le livre d'image του Ζαν Λικ Γκοντάρ

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Πάβελ Παβλικόφσκι για το Ψυχρός Πόλεμος

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Μαρτσέλο Φόντε για το Dogman του Ματέο Γκαρόνε

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Σαμάλ Γεσλιάμοβα για το Ayka του Σεργκέι Ντβορτσεβόι

Βραβείο Σεναρίου: Εξ ημισείας στο Lazzaro Felice της Αλίτσε Ρορβάχερ και στο Three Faces του Τζαφάρ Παναχί

Χρυσή Κάμερα - Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Girl του Λούκας Ντοντ

Χρυσός Φοίνικας ταινίας Μικρού Μήκους: All These Creatures του Τσαρλς Γουίλιαμς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ