ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σαν σήμερα, 42 χρόνια πριν, η Αντζελίνα Τζολί ήρθε στον κόσμο

Σαν σήμερα, 42 χρόνια πριν, η Αντζελίνα Τζολί ήρθε στον κόσμο

Σαν σήμερα, 42 χρόνια πριν η Αντζελίνα Τζολί άλλαξε τη ζωή των Τζον Βόιτ και Μαρσελίν Μπερθράντ. Σαν σήμερα, στις 4 Ιουνίου του 1975 στο Λος Άντζελες η Τζολί ήρθε στον κόσμο και η ακραία σε σημεία, περιπέτεια της ζωής της, μόλις ξεκινούσε. 

Η Τζολί που μεγάλωσε με τον αδελφό της μαζί με τη μητέρα της μετά τον χωρισμό των γονιών της ήθελε από μικρή να γίνει ό,τι και η μητέρα της. Η ίδια έχει δηλώσει ότι από μικρή παρακολουθούσε ταινίες με την μητέρα της και έτσι αποφάσισε να γίνει ηθοποιός.

Στη δεκαετία του 80, πολύ πριν γίνει η καλλονή της επικαιρότητας του σήμερα η Τζολί βρέθηκε στην Νέα Υόρκη και επέστρεψε στο Λος Άντζελες το 1986 προκειμένου να φοιτήσει σε σχολείο υποκριτικής. Παράλληλα με το σχολείο εργάστηκε σε διάφορες παραγωγές.

Στην ηλικία των 14, η Αντζελίνα άρχισε να εργάζεται ως μοντέλο μόδας, κυρίως στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Ο εκφοβισμός και ο πόλεμος με τον πατέρα της

Η Αντζελίνα Τζολί όπως έχει δηλώσει υπέστη κατάθλιψη σε όλη της την εφηβεία λόγω του οτι οι συμμαθητές της στο γυμνάσιο-λύκειο "Beverly Hills High School" την κορόιδευαν επειδή ήταν εξαιρετικά αδύνατη, λεπτή και φορούσε γυαλιά και σιδεράκια.

Αυτός ήταν και ο λόγος που λίγο αργότερα, η Αντζελίνα άρχισε να φοράει μαύρα, έκανε τατουάζ και στην ηλικία των 20 (περίπου) ξεκίνησε να παίρνει ναρκωτικά από τα οποία απεξαρτήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα.

Η Αντζελίνα δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις με τον πατέρα της και αυτό γιατί η αιτία διαζυγίου των γονιών της ήταν οι απιστίες του.

Το 2001, προσπάθησαν να συμβιβαστούν μέσα από τη συνεργασία τους στην ταινία "Lara Croft: Tomb Raider" αλλά η σχέση τους και πάλι επιδεινώθηκε.

Τον Ιούλιο το 2002, η Αντζελίνα υπέβαλε αίτηση να μειωθεί από την ταυτότητα της το επίθετο του πραγματικό της επίθετο "Βόιτ" αλλά ο πατέρας της ισχυρίζονταν οτι η κόρη του έχει ψυχολογικά προβλήματα.

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς όμως, η Αντζελίνα δήλωσε πως δεν επιθυμεί να έχει το επίθετο του πατέρα της ούτε καμία σχέση μαζί του.

Επίσης δήλωσε οτι υιοθέτησε ένα αγοράκι, τον Mάντοξ και δεν θεωρεί για το παιδί της καλή επιρροή τον πατέρα της.

Στις 27 Ιανουαρίου 2007, η μητέρα της, Μαρσελίν πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών και η Αντζελίνα αποφάσισε να συμφιλιωθεί με τον πατέρα της.

Ένα κορίτσι όλου του κόσμου

Ο πατέρας της Αντζελίνα είναι από τη Γερμανία και τη Σλοβακία ενώ η μητέρα της είναι από Ολλανδία αλλά από μετανάστες στη Γερμανία γονείς.

Η Τζολί παντρεύτηκε τον Βρετανό ηθοποιό, Τζόνι Λι Μίλλερ στις 28 Μαρτίου 1996 και χώρισαν στις 3 Φεβρουαρίου 1999.

Μετά τον χωρισμό της, η Τζολί έκανε μια σύντομη σχέση με το μοντέλο και ηθοποιό, Τζένη Σιμίζου (Jenny Shimizu) και δήλωσε ότι θα μπορούσε να την είχε παντρευτεί αν δεν παντρευόταν τον Τζόνι.

Το 2003, η Τζολί ρωτήθηκε αν είναι bisexual και εκείνη απάντησε "Φυσικά".

Στις 5 Μαΐου 2000, η Τζολί παντρεύτηκε με τον ηθοποιό, Μπίλι Μπομπ Θόρντον στο Λας Βέγκας με τον οποίο υιοθέτησαν τον Μάντοξ, το 2002 αλλά χώρισαν στις 27 Μαΐου 2003.

Το 2005, γνώρισε τον Μπραντ Πιτ στα γυρίσματα της ταινίας, "Ο Κύριος και η Κυρία Σμιθ" όπου συμπρωταγωνιστούσαν. Εκείνος όμως ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό, Τζένιφερ Άνιστον.

Ενώ λοιπόν κυκλοφορούσαν φήμες που έλεγαν ότι ο Πιτ απάτησε την Άνιστον για την Τζολί εκείνος τα είχε διαψεύσει όλα αλλά λίγο αργότερα παραδέχθηκε ότι ερωτεύτηκε την Τζολί στο πλατό. Τον Ιανουάριο του 2005 οι Μπραντ και Τζένιφερ δήλωσαν ότι σκοπεύουν να χωρίσουν.

Ένα χρόνο αργότερα, αφού βγήκε το διαζύγιο Άνιστον-Πιτ, η Τζολί επιβεβαίωσε την σχέση της μαζί του αλλά και ότι περιμένει του πρώτο τους παιδί.

Στις 23 Αυγούστου 2014, η Αντζελίνα και ο Μπραντ παντρεύτηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στην νότια Γαλλία.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2016 η Αντζελίνα Τζολί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου από τον Μπραντ Πιτ "για την υγεία της οικογένειάς της" και αιτήθηκε την φυσική επιμέλεια των έξι παιδιών τους, ζητώντας από τον δικαστή ο Πιτ να έχει το δικαίωμα να τα επισκέπτεται.

Μητέρα πολλών

Η Αντζελίνα Τζολί υιοθέτησε στις 10 Μαρτίου 2002, ένα αγοράκι από την Πνομ Πεν. Τον ονόμασε Μάντοξ παρόλο που το παιδάκι γεννήθηκε ως Ραθ Βίμπολ το 2001 σε τοπικό χωριό της περιοχής.

Τον Ιούλιο το 2005, οι Τζολί-Πιτ ταξίδεψαν στην Αιθιοπία οπού εκεί η Αντζελίνα υιοθέτησε ένα 6 μηνών κοριτσάκι, την Ζαχάρα Μάρλει.

Η Ζαχάρα γεννήθηκε ως Γιεμσράχ τον Ιανουάριο του 2005. Η βιολογική μητέρα της Ζαχάρα θέλησε να την πάρει πίσω αλλά μετά σκέφτηκε ότι είναι πολύ τυχερή η κόρη της αφού την υιοθέτησε η Τζολί.

Τον Δεκέμβριο του 2005 ο Μπραντ Πιτ δήλωσε ότι θέλει να υιοθετήσει τα παιδιά της Τζολί, Μάντοξ και Ζαχάρα ενώ τον Ιανουάριο το 2006, δικαστής στην Καλιφόρνια τους έδωσε την άδεια να αλλάξουν τα επίθετα των παιδιών σε Τζολί-Πιτ.

Τον Μάιο του 2006, η Αντζελίνα γέννησε το πρώτο τους βιολογικό παιδί. Ένα κοριτσάκι το οποίο πήρε το όνομα, Σιλό Νουβέλ Τζολί Πιτ. Τον Μάρτιο του 2007, η Αντζελίνα υιοθέτησε ένα τρίχρονο αγοράκι από το Βιετνάμ, τον Παξ Τιέν ο οποίος γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2003 ως Παμ Κουανγκ Σανγκ.

Επειδή όμως το ορφανοτροφείο δεν επέτρεπε την υιοθεσία σε ανύπαντρο ζευγάρι, η Τζολί το υιοθέτησε μόνη της και ο Πιτ αργότερα τον υιοθέτησε σαν γιο του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέλος, τον Ιούλιο του 2008, η Αντζελίνα γέννησε τα δίδυμα, Νοξ Λεόν και Βιβιέν Μαρσελίν στην Νίκαια της Γαλλίας.

Η μαστεκτομή που άλλαξε την ιστορία

angelina

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2013, στην ηλικία των 37, η Τζολί υποβλήθηκε σε προληπτική και μαστεκτομή όταν έμαθε ότι είχε κίνδυνο 87% να αναπτύξει καρκίνο του μαστού που οφείλεται σε ένα ελαττωματικό γονίδιο από τη μητέρα της, η οποία μάλιστα πέθανε από αυτό το 2007 σε ηλικία 56 ετών, από τη γιαγιά της, η οποία πέθανε από αυτό σε ηλικία 45 ετών και από τη μητέρα της θείας της, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2004 και πέθανε σε ηλικία 61 ετών στις 26 Μαΐου του 2013.

Με την μαστεκτομή, η Τζολί μείωσε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 5%. Στις 27 Απριλίου 2013, υποβλήθηκε και σε επέμβαση αφαίρεσης των εμφυτευμάτων και έτσι οι πιθανότητες εμφάνισης μειώθηκαν κατά 50%.

Μετά την επέμβαση της Τζολί οι γυναίκες μιμήθηκαν το παράδειγμα της με την ιατρική κοινότητα να κάνει λόγο για ένα "Angelina Effect".

Πριν γίνει η Τζολί που ξέρουμε

Κάποτε η Αντζελίνα Τζολί δεν ήταν τίποτα από όλα όσα είναι σήμερα. Ούτε σταρ, ούτε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ, ούτε ταγμένη στην υπηρεσία της Ύπατης Αρμοστίας για τους Πρόσφυγες, ούτε σκηνοθέτης, μητέρα, πρώην σύζυγος του Μπραντ Πιτ και καθηγήτρια του LSE.

Kάποτε η Αντζελίνα Τζολί ήταν απλά η έφηβη κόρη του Γιον Βόιτ που προσπαθούσε να φλερτάρει με το φακό, μαθαίνοντας πως να παίζει το παιχνίδι της Λολίτας κάτω από τους προβολείς.

Ο φωτογράφος Χάρι Λάνγκντον (Harry Langdon) ήταν ο πρώτος επαγγελματίας που έδωσε στην 15χρονη τότε Τζολί κάποιες οδηγίες για να νιώσει άνετα μπροστά στο διάφραγμα της μηχανής του φορώντας μπικίνι και άλλα, μικρά, υφάσματα.

Οι φωτογραφίες επιβεβαιώνουν ό,τι ξέραμε. Η Αντζελίνα Τζολί ήταν από πάντα μια γυναίκα κομψή και όμορφη με σαρκώδη χείλη, πλούσια σαν όλες τις ταυτότητες που με συνέπεια υπηρετεί.

Σπάνιες μέχρι σήμερα, οι 30 λήψεις δημοπρατήθηκαν από τον οίκο Profiles in History στα πλαίσια της εκδήλωσης τους "Original Vintage Glamour Photography".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ