ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Δεν ήταν αλκοολική! Η κόρη της Ρόμι Σνάιντερ εξοργίζεται με νέα ταινία για την «πριγκίπισσα Σίσι»

Δεν ήταν αλκοολική! Η κόρη της Ρόμι Σνάιντερ εξοργίζεται με νέα ταινία για την «πριγκίπισσα Σίσι»

Η Ρόμι Σνάιντερ, η θλιμμένη ντίβα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που υποδύθηκε την πριγκίπισσα Σίσι και έζησε μια ζωή εξίσου δραματική με την γαλαζοαίματη που στιγμάτισε την καριέρα της κάνει ξανά προωτοσέλιδα με αφορμή μια ταινία που αφηγείται το δραματικό επίλογο της ζωής της και έχει εξοργίσει την κόρη της.

Η κόρη της ηθοποιού Ρόμι Σνάιντερ, η Σάρα Μπιασινί, δήλωσε "σοκαρισμένη" από την ταινία "Τρεις ημέρες στο Κιμπερόν", που είναι αφιερωμένη στη μητέρα της και θα προβληθεί στις γαλλικές αίθουσες στις 13 Ιουνίου, η οποία σύμφωνα με την Μπιασινί περιλαμβάνει "υπαινιγμούς εντελώς ψευδείς".

"Αγανάκτησα κυρίως γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος που θα πάει να δει την ταινία, δεν θα δει μια ταινία για τη μητέρα μου. Δεν θα δει μια ταινία για τη Ρόμι Σνάιντερ. Είναι εντελώς λάθος. Η ταινία περιλαμβάνει πολλά υπονοούμενα και υπαινιγμούς που είναι εντελώς ψευδείς".

Η ταινία "Τρεις ημέρες στο Κιμπερόν", που μετείχε στο διαγωνιστικό σκέλος της φετινής Μπερλινάλε, του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, και προβλήθηκε τον Απρίλιο στη Γερμανία, αναφέρεται σε ένα περιστατικό που εκτυλίχθηκε στο τέλος της ζωής της Σνάιντερ: μια συνέντευξη που παραχώρησε το 1981 η ηθοποιός σε δημοσιογράφο του γερμανικού περιοδικού Stern, ο οποίος συνοδευόταν από φωτογράφο, όταν αυτή ήταν στο παραθαλάσσιο θέρετρο Κιμπερόν, στη δυτική Γαλλία.

Πηγή έμπνευσης για την ταινία μυθοπλασίας αποτέλεσαν πραγματικά γεγονότα. Το φιλμ δείχνει μια Σνάιντερ δυστυχισμένη και των άκρων, σε μια δύσκολη στιγμή της ζωή της, καθώς μόλις είχε χωρίσει από τον σύζυγό της Ντανιέλ Μπιασινί, πατέρα της κόρης της.

Η ηθοποιός των ταινιών "Σίσι" και "Ερωτική Αποκάλυψη", που πέθανε το 1982, παρουσιάζεται στην ταινία σαν να είναι εξαρτημένη από τα φάρμακα και το αλκοόλ, από τα οποία προσπαθεί να απαλλαγεί κατά τη διαμονή αυτή στο Κιμπερόν, μια εκδοχή της μητέρας της που η Μπιασινί αμφισβητεί.

"Την παρουσιάζει ως αλκοολική"

"Πήγαινε κάθε χρόνο στο Κιμπερόν, αλλά για να κάνει θαλασσοθεραπεία, για να χάσει παραπανίσια κιλά, όπως πολλές ηθοποιοί. Ήταν μια συνήθεια. Ήταν απλά μια θαλασσοθεραπεία, δεν ήταν κέντρο αποτοξίνωσης", υποστηρίζει η Σάρα Μπιασινί που δηλώνει "σοκαρισμένη" που υπάρχουν στην ταινία "από την πρώτη σκηνή κιόλας, συνεχείς αναφορές στο αλκοόλ".

"Αυτό είναι το πιο σοβαρό σημείο κατά τη γνώμη μου, ότι δηλαδή την παρουσιάζει ως αλκοολική. Ενώ αν παρατηρήσετε όλους τους σκηνοθέτες και όλους τους ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάστηκε, κανείς δεν είπε ποτέ ότι η μητέρα μου είχε πρόβλημα με το ποτό".

sarah

H απόγονος της Σνάιντερ, Σάρα Μπιασίνι με τον πατέρας της Ντάνιελ στο Paris Match

"Είναι εντελώς κακοπροαίρετο. Θέλει να την υποβαθμίσει", δηλώνει η Μπιασινί, που γεννήθηκε το 1977 και είναι και η ίδια ηθοποιός. "Ζητώ κυρίως ο κόσμος να πάψει να βγάζει λεφτά διασπείροντας ψέματα".

Στο υλικό που προορίζεται για τον Τύπο, η γαλλο-ιρανή σκηνοθέτρια Εμιλί Ατέφ αναφέρει ότι κράτησε ορισμένα αποσπάσματα της συνέντευξης στο Stern για την ταινία της "αλλά έγραψε επίσης και άλλα. Χρειαζόμουν αυτή την ελευθερία σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα για να φθάσω στην αλήθεια της ηρωίδας", τονίζει.

Ο τάφος της βεβηλώθηκε

"Προσπάθησαν να ξυπνήσουν από τον λήθαργο την πριγκίπισσα Σίσι" έγραψαν οι γαλλικές εφημερίδες αναφερόμενες όχι φυσικά στη σύζυγο του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ (η οποία δολοφονήθηκε από έναν ιταλό αναρχικό) αλλά την ηθοποιό Ρόμι Σνάιντερ που ενσάρκωσε την πριγκίπισσα στην ομώνυμη θρυλική πλέον ταινία του 20ου αιώνα.

Άγνωστοι προσπάθησαν να βεβηλώσουν τον τάφο της Ρόμι Σνάιντερ, της αυστριακής ηθοποιού γαλλικής υπηκοότητας η οποία τη δεκαετία του 1950 υποδύθηκε στη μεγάλη οθόνη την "καταραμένη" πριγκίπισσα της Αυστρίας Σίσσυ.

Η Ρόμι Σνάιντερ η οποία εικάζεται ότι αυτοκτόνησε το 1982 σε ηλικία 43 χρόνων, ενταφιάσθηκε στο μικρό νεκροταφείο του Boissy sans Avoir, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι φύλακες του κοιμητηρίου βρήκαν την πλάκα του τάφου να κείτεται μερικά μέτρα παραπέρα.

Ωστόσο οι δράστες δεν άνοιξαν το φέρετρο, ούτε πείραξαν τα λείψανα της ηθοποιού, ενώ άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι της πράξης αυτής.

Η λυρική γοητεία μιας εύθραυστης σταρ

Η Ρόμι Σνάιντερ γεννήθηκε το 1938 στη Βιένη και έγινε διάσημη όντας έφηβη, όταν το 1955 ερμήνευσε για τη μεγάλη οθόνη την "Πριγκίπισσα Σίσι".

Η επιτυχία της ταινίας ήταν τέτοια που χρειάσθηκε να γυριστούν άλλες δύο συνέχειες το 1956 και το 1958 με αποτέλεσμα να ταυτιστεί με τον χαρακτήρα αυτό για το υπόλοιπο της ζωής της.

Η ηθοποιός θα ενσαρκώσει ξανά τον ίδιο χαρακτήρα το 1972 στο αριστούργημα του Λουκίνο Βισκόντι "Το Λυκόφως των Θεών" τελευταίο μέρος της γερμανικής τριλογίας του μεγάλου ιταλού σκηνοθέτη.

Η Σνάιντερ παρότι είχε ταυτιστεί για το πλατύ κοινό με τον ρόλο της πριγκίπισσας Σίσι, στη συνέχεια έπαιξε διαφορετικούς ρόλους υπό την καθοδήγηση μεγάλων σκηνοθετών όπως οι Ρενέ Κλεμάν, 'Ορσον Ουέλες, 'Οτο Πρέμινγκερ, Τζότζεφ Λόζι, Ζιλ Ντασέν και Γούντι 'Αλεν στο πλευρό σπουδαίων ηθοποιών όπως οι Ιβ Μοντάν, Μάρλον Μπράντο, Ζαν Μορό, 'Αντονι Πέρκινς, Πίτερ Σέλερς αλλά και μαζί με την "δική μας" Μελίνα Μερκούρη στη κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου της Μαργκερίτ Ντυράς "10.30, καλοκαίρι βράδυ".

paris match

Σταθμός στη ζωή της υπήρξε η γνωριμία της με τον γάλλο ηθοποιό Αλέν Ντελόν με τον οποίο είχε μία μακρόχρονη θυελλώδη σχέση, ενώ έπαιξαν μαζί το 1969 στην ταινία "Πισίνα".

Το γεγονός που σφράγισε οριστικά και αμετάκλητα τη ζωή της μέχρι τον θάνατό της, ήταν ο τραγικός θάνατος του 13χρονου γιου της Ντάβιντ τον Ιούνιο του 1981, ο οποίος παίζοντας στον κήπο του σπιτιού τους καρφώθηκε στα κάγκελα βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.

Ένα χρόνο μετά, στις 29 Μαΐου 1982, η Σνάιντερ βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της. Δίπλα της υπήρχε μεγάλη ποσότητα χαπιών και αλκοόλ.

Τα μέσα ενημέρωσης της εποχής έκαναν λόγο για αυτοκτονία, ενώ πολλοί ισχυρίζονταν ότι υπέστη καρδιακή προσβολή.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν διευκρινισθεί οι συνθήκες του θανάτου της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ