ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν: ακυρώνει το κίνημα #MeToo μιας Δύσης με «ηθική παρακμή»

Βλαντιμίρ Πούτιν: ακυρώνει το κίνημα #MeToo μιας Δύσης με «ηθική παρακμή»
REUTERS/Sergei Karpukhin

"Κάποιοι άνθρωποι, ορισμένες οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων γυναικών αναπτύσσουν μια διαδικασία σε δυτικές χώρες, στο Χόλυγουντ, που αφορούν προβλήματα που χρονολογούνται πριν από δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια" είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικρίνοντας το κίνημα #MeToo.

"Γιατί τώρα, γιατί όχι πριν από δέκα χρόνια, όταν συνέβησαν εκείνα τα γεγονότα;", διερωτήθηκε, αναφερόμενος στις περιόδους των καταγγελόμενων επιθέσεων του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάνστιν.

"Δεν νομίζω ότι πρέπει να μετατρέψουμε αυτά τα θέματα, ιδιαίτερα τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, σε πολιτική εκστρατεία" δήλωσε ο Πούτιν υπενθυμίζοντας ότι "σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα έχουν θεσπιστεί νόμοι για τη διευθέτηση τέτοιων διενέξεων".

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης θα πρέπει να επιλύονται σε δικαστήρια και να μην χρησιμοποιούνται ως βάση για "εκστρατείες".

Παράλληλα ανέφερε ότι "δεν έλαβε γνώση" για τις κατηγορίες που έγιναν το Μάρτιο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις του βουλευτή Λεονίντ Σλούτσκι σε βάρος γυναικών δημοσιογράφων.

Το σκάνδαλο, το πρώτο για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στη Ρωσία που αποκαλύφθηκε σε μέσα ενημέρωσης, από τη δημιουργία του κινήματος #MeToo, προκάλεσε αγανάκτηση σε πολλούς δημοσιογράφους που αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το κοινοβούλιο.

Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία εμφανίζεται ως προστάτης των παραδοσιακών αξιών, με τον πρόεδρο της να καταγγέλλει μερικές φορές μια "ηθική" παρακμή στη Δύση.

"Είναι πόρνες"

Στα τέλη Μαρτίου ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε "πόρνες" τις ηθοποιούς που έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση τον Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Μιλώντας σε κοινό αποτελούμενο κυρίως από φοιτητές στη Μόσχα, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι οι καταγγέλλουσες, οι οποίες κατ' αυτόν έγιναν αληθινές σταρ, έχουν "κάνει πολλά πράγματα που δεν συμβαδίζουν με τις έννοιες της τιμής και της αξιοπρέπειας".

"Κέρδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και, δέκα χρόνια αργότερα, λένε πως ο Γουάινστιν είναι ένοχος" συνέχισε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, κατά τα όσα μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο Ηχώ της Μόσχας την Πέμπτη.

"Ίσως να πρόκειται πράγματι για έναν παλιάνθρωπο, αλλά καμία τους δεν πήγε στην αστυνομία! Όχι, ήθελαν να κερδίσουν δέκα εκατομμύρια δολάρια. Πώς λες μια γυναίκα που κοιμήθηκε με έναν άνδρα για δέκα εκατομμύρια δολάρια; Πόρνη" συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον ρώσο βουλευτή Λέονιντ Σλούτσκι, ο οποίος κατηγορείται από γυναίκες, κυρίως δημοσιογράφους, ότι τις παρενοχλούσε σεξουαλικά αλλά πρόσφατα απαλλάχθηκε από μια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οι κατηγορίες εναντίον του Σλούτσκι αποτέλεσαν το πρώτο σκάνδαλο στη Ρωσία αφότου εμφανίστηκε, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου του Γουάινστιν, το κίνημα που έχει γίνει γνωστό με την ετικέτα #MeToo.

Ψυχρός πόλεμος ενάντια στο #MeToo

Το κίνημα #MeToo έχει λάβει ψυχρή υποδοχή στη Ρωσία, όπου περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης συχνά αντιμετωπίζονται με ειρωνεία.

Ωστόσο οδήγησε αρκετές γυναίκες να εκφραστούν για το ζήτημα αυτό σε μια χώρα όπου πολύ συχνά οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις υποβαθμίζονται, ή αντιμετωπίζονται με ειρωνεία.

Ο βουλευτής Σλούτσκι αντιμετώπισε τις κατηγορίες με έντονη περιφρόνηση, και έφτασε στο σημείο να συγχαρεί τον εαυτό του ότι απέκτησε "εξουσία" χάρη σε αυτό το σκάνδαλο.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Κρατικής Δούμας, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι "δεν βρήκε παραβιάσεις των κανόνων συμπεριφοράς στον Σλούτσκι".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ