ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όσκαρ 2016: Γιατί ο Κρις Ροκ επιστρέφει στη ζούγκλα των Όσκαρ

Όσκαρ 2016: Γιατί ο Κρις Ροκ επιστρέφει στη ζούγκλα των Όσκαρ
Vivien Killilea/Getty

Η ιστορία ξεκινάει περίπου ένα χρόνο πριν, μάλλον 9 μήνες περίπου πριν. Όταν οι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου ανακοινώθηκαν και η επιλογή είχε ένα κοινό σημείο. Το χρώμα του δέρματος των υποψηφίων.

Καθώς ο Νιλ Πάτρικ Χάρις (που βρέθηκε από τη σιγουριά των Tony ή των Emmy στην εμπόλεμη ζώνη του Dolby Theater για να τον χαρακτηρίσουν οι πολλοί “τον χειρότερο παρουσιαστή των Όσκαρ τουλάχιτοσν της τελευταίας δεκαετίας) έκανε είσοδο λέγοντας το εύστοχο άστοχο “Απόψε τιμούμε τους καλύτερους και λευκότερους στο Χόλιγουντ - ω, με συγχωρείτε, τους φωτεινότερους” η βραδιά των βραβείων είδε την ταφόπλακα να κλείνει ηχηρά επάνω της.

Τα Όσκαρ του 2015 δεν πήγαν καθόλου καλά. Η τηλεθέαση δεν ήταν η αναμενόμενη, το κίνημα #OscarsSoWhite (ήταν η πρώτη φορά από το 1998 που δεν υπήρχε ούτε ένας μαύρος ή μαύρη υποψήφιοςή υποψήφια στις κατηγορίες ερμηνείας) και το χιούμορ του Σον Πεν που προλόγισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στον Αλεχάντρο Ινιαρίτου λέγοντας “Ποιος έδωσε Πράσινη Κάρτα σ'αυτόν τον μπάσταρδο;” φάνηκε να ειπώθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Τα Όσκαρ έχουν ανάγκη από μια κάθαρση και αυτή ανακοινώθηκε σήμερα στο πρόσωπο ενός δοκιμασμένου κωμικού που έχει αποδειχθεί ικανός να διασκεδάσει με ακρίβεια στη σάτιρα του το κοινό, μέσα στο Dolby Theater και κυρίως έξω από αυτό.

Δεύτερη φορά στον τόπο του εγκλήματος

11 χρόνια λοιπόν μετά το 2005 όταν ο Ροκ ήταν οικοδεσπότης στην 77η τελετή όπου βγήκαν νικητές τα “Ιπτάμενος Κροίσος” (“Aviator”) με πέντε Όσκαρ και το “Million Dollar Baby” με τέσσερα ο Κρις Ροκ επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος που είναι πιο βαμμένος (λευκός) από ποτέ.

Ο καιρός θα δείξει εάν η επιλογή του να πει ναι στην πρόταση των παραγωγών της τελετής Ντέιβιντ Χιλ και Ρέτζιναλντ Χάντλιν (τον χαρακτήρισαν Most Valuable Player στο Χόλιγουντ και έχουν εν μέρει δίκιο) θα σκάσει σαν ευχάριστο διάλειμμα στα πρόσωπα μας ή θα είναι ένα λάθος που θα σβήσει όσα κατέφερε παλιά.

Τα Όσκαρ φέτος θα είναι ιδανικά για να αποδείξει ο Κρις Ροκ αν έχει ακόμη το θάρρος να σχολιάσει τους πολιτικούς υποψήφιους για τις επερχόμενες εκλογές με τον ίδιο τρόπο που το έκανε στον Τζορτζ Ο. Μπους 11 χειμώνες πριν.

“Δείτε ποιος επιστρέφει” έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο 50χρονος ηθοποιός.

Ο Νιλ Πάτρικ Χάρις χαιρέτισε με δικό του τιτίβισμα την επιλογή “ευφυέστατη”.

Η 88η τελετή μοιάζει να τραβάει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από την προγενέστερη. Ένα δρόμο κάθαρσης και πολιτικής ανορθότητας που τα Όσκαρ έχουν πλέον τόσο ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λίγο πριν την 88η απονομή των Oscars

ΔΗΜΟΦΙΛΗ