ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σταλόνε, Καρντάσιαν, Ρόντμαν: όλοι οι άνθρωποι του προέδρου Τραμπ

Σταλόνε, Καρντάσιαν, Ρόντμαν: όλοι οι άνθρωποι του προέδρου Τραμπ

Τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δεχτεί να συναντηθεί και να ακούσει τις παρακλήσεις διάσημων Αμερικανών και μάλιστα να έχει ακολουθήσει τις προτάσεις τους. Είτε πρόκειται για τον Σιλβέστερ Σταλόνε, την Κιμ Καρντάσιαν Ουέστ ή τον Ντένις Ρόντμαν, ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να ενδιαφέρεται αρκετά για την άποψη που φέρουν οι διάσημοι για αυτόν. 

Ανά τα χρόνια, αρκετοί από τους προέδρους των ΗΠΑ είχαν σχέσεις με διάσημες φυσιογνωμίες. Ο Ρόναλντ και η Νάνσι Ρήγκαν φιλοξένησαν πολλές φορές διάσημες προσωπικότητες στο Λευκό Οίκο, το ζεύγος Ομπάμα είχε στενές σχέσεις με τον Jay-Z και την Beyonce ενώ ο πρόεδρος Ρήγκαν είχε παίξει στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο προτού αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Κανείς όμως δεν έχει επιδείξει αντίστοιχη σχέση με διάσημους όπως αυτή που φαίνεται να έχει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Παρακάτω οι τρεις προσωπικότητες που τον έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Σιλβέστερ Σταλόνε

Τον Απρίλιο, ο σταρ του Χόλυγουντ Σιλβέστερ Σταλόνε τηλεφώνησε στον πρόεδρο προκειμένου να του ζητήσει να παραχωρήσει μετά θάνατον αμνηστία στον πρώην πρωταθλητή του μποξ Τζακ Τζόνσον.

Ο Τζόνσον είχε καταδικαστεί το 1913 υπό την κατηγορία εμπορίου λευκής σαρκός. Στην πραγματικότητα, ο Τζόνσον ταξίδευε με την λευκή του σύντροφο αλλά οι αρχές χρησιμοποίησαν το περίφημο νόμο Μανν, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ώστε να στοχοποιήσει τις σχέσεις μεταξύ μαύρων ανδρών και λευκών γυναικών, κατηγορώντας τους πρώτους για εμπόριο λευκής σαρκός, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι σχέσεις ήταν συναινετικές.

Παρότι από το 2004 διάφοροι πρόεδροι έχουν αναλογιστεί το ενδεχόμενο να παραχωρήσουν αμνηστία στον Τζόνσον, τελικά ο πρόεδρος Τραμπ ήταν αυτός που το έπραξε στο τέλος Μαΐου.

Ο Τραμπ δημοσίευσε ανάρτηση στο Twitter κατά την συνάντηση στην οποία έδωσε το έγγραφο της αμνηστίας στην οικογένεια του Τζόνσον. Στο tweet του ανέφερε ότι «αυτό ήταν πολύ σημαντικό για τον Σταλόνε, ο οποίος είναι φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια».

Φαίνεται λοιπόν ότι η προσωπική σχέση μεταξύ των δύο έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφαση του προέδρου.

Κιμ Καρντάσιαν Ουέστ

Ο "φίλος" του προέδρου δεν ήταν ο μόνος που κατάφερε να τον πείσει να λάβει δράση. Στο τέλος του Μαΐου, η Κιμ Καρντάσιαν Ουέστ συναντήθηκε με τον πρόεδρο προκειμένου να τον πείσει να παραχωρήσει αμνηστία στην 63χρονη Άλις Τζόνσον, η οποία τελούσε ισόβια ποινή από το 1996 για διακίνησης κοκαΐνης.

Η διάσημη τηλεοπτική σταρ είχε ευαισθητοποιηθεί με την συγκεκριμένη περίπτωση από τότε που την άκουσε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο. Από τότε, βρισκόταν σε επικοινωνία με τον σύζυγό της Ιβάνκα Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος είναι σύμβουλος του προέδρου Τραμπ.

Αφού η Καρντάσιαν ζήτησε από την Ιβάνκα να της κανονίσει μία συνάντηση με τον πρόεδρο, οι δυο τους συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο.

Μετά τη συνάντηση του ο Τραμπ έδωσε χάρη και η Άλις Μαρί Τζόνσον αποφυλακίστηκε από τη φυλακή της Αλαμπάμα όπου κρατούνταν εδώ και 22 χρόνια. Η Τζόνσον είχε καταδικαστεί το 1996.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η Τζόνσον ήταν υπόδειγμα κρατούμενου και εργάστηκε σκληρά για να επανενταχθεί στην κοινωνία. Η οργάνωση προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων ACLU επεσήμανε από την πλευρά της ότι η ποινή που επιβλήθηκε στη γυναίκα αυτή ήταν "πάρα πολύ αυστηρή σε σχέση με το αδίκημα που διέπραξε" ενώ ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή του και του ζήτησε να δώσει χάρη και σε άλλους κρατούμενους.

Παρότι η Καρντάσιαν είχε δηλώσει την υποστήριξή της για την Χίλαρι Κλίντον έναντι του Τραμπ και παρότι υποστηρίζει διάφορες οργανώσεις οι οποίες αντιτίθενται στον πρόεδρο, ο Τραμπ τελικά συμφώνησε και παραχώρησε αμνηστία στην Τζόνσον.

Σύμφωνα με το CNNi, το γεγονός αυτό προδίδει ότι ο πρόεδρος θέλει να τα πηγαίνει καλά με διάσημες φυσιογνωμίες αλλά και ότι ανταμείβει όσους υιοθετούν μια πιο φιλικά προσκείμενη στάση απέναντί του.

Ντένις Ρόντμαν

Φυσικά, δεν θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί σε διάσημες προσωπικότητες που έχουν επηρεάσει τον πρόεδρο Τραμπ χωρίς να κάνει λόγο για τον Ντένις Ρόντμαν, ο οποίος παρευρέθηκε στην Σιγκαπούρη όταν συναντήθηκαν ο πρόεδρος Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Ρόντμαν, ο οποίος είχε εκφράσει την υποστήριξή του για τον Τραμπ το 2016, γνωρίζεται με τον πρόεδρο εδώ και χρόνια καθώς είχε συμμετάσχει δύο φορές στην τηλεοπτική σειρά του Τραμπ “Celebrity Apprentice”.

Παράλληλα, ο πρώην μπασκετμπολίστας έχει αναπτύξει και μία κοντινή σχέση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος είναι μεγάλος φαν του μπάσκετ. Ο Ρόντμαν έχει επισκεφτεί πολλές φορές την Βόρεια Κορέα και είχε υποστηρίξει ότι ο ηγέτης της χώρας ήταν διατεθειμένος να καλλιεργήσει διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, γεγονός που ο Ρόντμαν είχε εκφράσει και στον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος όμως, κατά τον Ρόντμαν, δεν τον πήρε στα σοβαρά.

Προτού γίνει πρόεδρος, ο Τραμπ είχε αρνηθεί ότι ο Ρόντμαν τον είχε πείσει να επισκεφτεί την Βόρεια Κορέα μαζί του, λέγοντας στο Twitter το 2004 ότι "ο τρελός Ντένις Ρόντμαν λέει ότι θέλω να πάω μαζί του στην Βόρεια Κορέα. Δεν συζητήθηκε ποτέ, δεν με ενδιαφέρει, είναι το τελευταίο μέρος στη γη όπου θα ήθελα να πάω".

Φαίνεται όμως ότι άλλαξε γνώμη καθώς, τώρα που είναι πρόεδρος, ακολούθησε την συμβουλή του Ρόντμαν και συναντήθηκε με τον αρχηγό της Βόρειας Κορέας.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος του Ρόντμαν στην συνάντηση κορυφής αλλά μέλος της Αμερικάνικης κυβέρνησης υποστήριξε ότι δεν είχε κάποιο επίσημο ρόλο.

Παρ’ όλα αυτά, η Σάρα Σάντερς, υπεύθυνη Τύπου για τον Λευκό Οίκο, τηλεφώνησε στον πρώην μπασκετμπολίστα προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τον ρόλο του στην συνάντηση.

The White House: Where star power and political power collide by Harmeet Kaur, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ