ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Summer Nostos Festival: η επιστροφή των Στέρεο Νόβα & οι headliners στο ΙΣΝ

Summer Nostos Festival: η επιστροφή των Στέρεο Νόβα & οι headliners στο ΙΣΝ

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων χρόνων και με 170.000 επισκέπτες στις περσινές εκδηλώσεις του, το Summer Nostos Festival (SNFestival), που διοργανώνεται και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι στην Aθήνα.

Ένα φεστιβάλ ανοιχτό και δωρεάν για όλους το φεστιβάλ "φέρνει κάτω από την ίδια σκεπή και πάνω στην ίδια σκηνή αυτά που ξαφνιάζουν, ανατρέπουν, κλείνουν παιχνιδιάρικα το μάτι και μας επιστρέφουν στα καλύτερά μας καλοκαίρια".

Μουσική, χορός, θέατρο, σύγχρονη τέχνη, αθλητισμός, παιχνίδια, performances και ομιλίες συνθέτουν και φέτος το σκηνικό του Summer Nostos Festival που διεξάγεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με τις εκδηλώσεις να είναι ανοιχτές και δωρεάν για όλους.

Οι συναυλίες και τα δρώμενα λαμβάνουν χώρα σε πέντε σκηνές εσωτερικές και εξωτερικές. Στα κτίρια, στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και άλλα σημεία του ΚΠΙΣΝ ένα πολυαναμενόμενο comeback και μια πληθώρα εκδηλώσεων υπόσχονται μια γιορτή πολιτισμού στην Αθήνα.

Η επιστροφή των Στέρεο Νόβα και οι headliners

Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία τους κοινή δουλειά, οι Στέρεο Νόβα (18/6) συναντιούνται και πάλι σε μια συναυλία αποκλειστικά για τη σκηνή του Summer Nostos Festival.

Ο Κωνσταντίνος Β και ο Μιχάλης Δ ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους, ταξιδεύουν το αθηναϊκό κοινό σε αγαπημένες μουσικές και παρουσιάζουν ένα νέο κοινό ξεκίνημα.

"Μετά από πολλά χρόνια σκεφτήκαμε να δώσουμε μια ζωντανή συναυλία. Είναι μια καλή στιγμή, χρειάστηκε καιρός για να καταλάβουμε κάποια απλά πράγματα στη ζωή. Θέλουμε να μοιραστούμε με τους φίλους μας μια ακόμη μουσική συναυλία, μια ανθολογία από όλα τα τραγούδια μας, τη σκάλα, την εστίαση όπως το μέτρημα από το μηδέν ως το άπειρο" είπαν οι ίδιοι.

To line-up του φετινού προγράμματος του Summer Nostos Festival συμπληρώνουν οι headliners John Cale & Band, Animal Collective και Lianne La Havas.

john 1

Ο θρυλικός John Cale των Velvet Underground και η μπάντα του, παρουσιάζουν ένα πορτρέτο του εμβληματικού καλλιτέχνη με επιλογές από το σύνολο της καριέρας του η οποία μετράει ήδη μισό αιώνα. Από τους Velvet Underground μέχρι την Drella, με αρκετό κλασικό υλικό αλλά και τραγούδια από την επικείμενη δισκογραφική του δουλειά έρχεται στο SNFestival για μία σπάνια μουσική αναδρομή.

Οι Animal Collective (Avey Tare και Panda Bear), η περίφημη μπάντα της experimental pop που συνέδεσε το όνομά της με τα ‘00s, έρχεται αυτό το καλοκαίρι στο SNFestival για να μας παρουσιάσει ζωντανά τον δίσκο Sung Tongs (2004). Οι Animal Collective που, όπως έχει γραφτεί, δίνουν ήχο στη σουρεαλιστική εμπειρία της "ανώριμης ευφορίας" θα προσφέρουν μία ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία δίπλα στη θάλασσα.

Γεννημένη στο Λονδίνο, από Έλληνα πατέρα και Τζαμαϊκανή μητέρα, η "unstoppable" Lianne La Havas, την οποία ανέδειξε το BBC το 2012 ως αντιπροσωπευτική φωνή της “νεο-folk”, επισκέπτεται το SNFestival για ένα ατμοσφαιρικό live με έμφαση στον βελούδινο σόουλ ήχο του τελευταίου άλμπουμ της. Έχοντας στο ενεργητικό της υποψηφιότητες για βραβεία Grammy και BRIT Award έγινε ευρέως γνωστή χάρη στη συνεργασία της με τον Prince (ο οποίος την εκτιμούσε τόσο που είχε δώσει μάλιστα και μία συναυλία στο σαλόνι της) αλλά και μέσα από την πρόσφατη συμμετοχή της στην περιοδεία “A Head Full of Dreams” των Coldplay.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η diva της όπερας, η Joyce DiDonato τραγουδά για πρώτη φορά στην Ελλάδα (22/6) ένα μπαρόκ πρόγραμμα με τον τίτλο Πόλεμος και Ειρήνη με την ορχήστρα παλαιάς μουσικής Il Pomo d’ Oro.

Το American Contemporary Music Ensemble (ACME), το φωνητικό σύνολο Theater of Voices υπό τη διεύθυνση του Paul Hillier εμφανίζονται με το έργο Drone Mass του Ισλανδού συνθέτη Jóhann Jóhannsson (18/6), μία σύνθεση έξω από την εποχή της και σύγχρονη συνάμα, που έκανε την πρεμιέρα της στον αιγυπτιακό ναό του Dendur (Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης).

Ο ελληνικής καταγωγής- τροβαδούρος Alexi Murdoch (20/6), λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, τραγουδά για πρώτη φορά στη χώρα μας παλιά αγαπημένα κομμάτια και παρουσιάζει την καινούρια του δουλειά.

H τραγουδίστρια και ηθοποιός Rumer Willis (24/6) ερμηνεύει κλασικά κομμάτια της ακουστικής τζαζ και σόουλ από την Billie Holiday μέχρι την Amy Winehouse. The Barr Brothers (18/6), οι αδερφοί Brad και Andrew Barr από το Μόντρεαλ του Καναδά, παρουσιάζουν τον μοναδικό τους ήχο, βασισμένο σε μια πληθώρα μουσικών παραδόσεων και πολλών ξεχωριστών οργάνων.

Το Φεστιβάλ φέτος παρουσιάζει μια αποκλειστική συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Ωδείου Αθηνών και του Willie Mae Rock Camp της Νέας Υόρκης. Ένα εβδομαδιαίο μουσικό camp για κορίτσια και gender non-conforming άτομα στο Ωδείο Αθηνών με δασκάλους από τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα. Ένα πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης, αφιερωμένο στην ενδυνάμωση των νέων μέσα από την τέχνη.

Χορός

Το Studio Company του American Ballet Theater (17/6), το εκκολαπτήριο μεγάλων ονομάτων της διεθνούς σκηνής χορού, όπως η Misty Copeland, ανοίγει το Φεστιβάλ με μία παράσταση στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και μια συνεργασία-έκπληξη με τη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (19/6) σε μία δυναμική χορογραφία του Δάφνι Κόκκινου.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος (24/6) αναδημιουργεί την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης, και η Μαριάννα Καβαλλιεράτου (23/6) αποθεώνει τη γυναικεία φύση με εκρηκτικά μουσικά ακούσματα επί σκηνής με το Bastet.

Θέατρο και πνεύμα

Το Theater of War, σε συνέχεια της περσινής επιτυχημένης παράστασης Antigone in Ferguson, επιστρέφει στην Αθήνα με ένα έργο εμπνευσμένο από το τελευταίο κήρυγμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, The Drum Major Instinct, μία δυναμική και διαχρονικά επίκαιρη ομιλία για τις ανθρώπινες παρορμήσεις, που θα αποτελέσει το έδαφος για ένα εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα.

O σκιοπαίχτης Ηλίας Καρελλάς εμπνέεται από τους Αριστοφανικούς Όρνιθες και δημιουργεί μία παράσταση για παιδιά και γονείς με τον Καραγκιόζη στη χώρα των πουλιών. Συμμετέχουν ο Χρήστος Θηβαίος και η Τζώρτζια Κεφαλά (17,18,19,20/6).

Το βραβευμένο με Grammy κουαρτέτο εγχόρδων Kronos και ο σκηνοθέτης Sam Green (19/6) παρουσιάζουν το ζωντανό ντοκιμαντέρ (live documentary) A thousand thoughts, ένα πορτρέτο του θρυλικού κουαρτέτου, μια άκρως δημιουργική χρήση πολυμέσων που συνδυάζει ζωντανή μουσική και αφήγηση με αρχειακό υλικό, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου στο Sundance Film Festival 2018.

Επίσης η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) δίνει το δικό της στίγμα παρουσιάζοντας 7 εκδηλώσεις λόγου με διακεκριμένους επιστήμονες και συγγραφείς, σε επιμέλεια του Σταύρου Ζουμπουλάκη, Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ.

Το SNFestival κλείνει μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 24 Ιουνίου. Το πλήρες πρόγραμμα και αναλυτικές πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες το επόμενο διάστημα στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, www.SNFestival.org και στον ιστότοπο του ΙΣΝ, www.SNF.org.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ