ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σέντραλ Παρκ: από σήμερα ανήκει επίσημα μόνο στους πεζούς

Σέντραλ Παρκ: από σήμερα ανήκει επίσημα μόνο στους πεζούς
CNNi

Το Σέντραλ Παρκ (Central Park), το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Νέας Υόρκης, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τεράστιο και παραδομένο στο πράσινο το πάρκο που δέχεται περίπου τριάντα πέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως ως το πιο πολυπληθές σε επισκεψιμότητα αστικό πάρκο στις ΗΠΑ γυρίζει σελίδα από σήμερα, επενδύει στην αειφορία και παραδίδεται στους πεζούς.

Από σήμερα απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον και να διασφαλιστεί η άνεση των περιπατητών στο πιο διάσημο πάρκο των ΗΠΑ.

Έπειτα από εντολή του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο τα τελευταία αυτοκίνητα πέρασαν χθες Τρίτη το βράδυ τους δρόμους που ήταν ακόμη ανοικτοί για την κυκλοφορία τις ώρες αιχμής στο νότιο τμήμα του Σέντραλ Παρκ.

Αντίθετα, το μέτρο δεν αφορά τους τέσσερις άξονες κυκλοφορίας που διασχίζουν το πάρκο από τα ανατολικά στα δυτικά.

Σε μια συμβολική κίνηση αξιωματούχοι της πόλης της Νέας Υόρκης και υπέρμαχοι του πάρκου και ποδηλάτες ακολούθησαν χθες αργά το βράδυ το τελευταίο αυτοκίνητο που πέρασε μέσα από το πάρκο αυτό του Μανχάταν.

"Για περισσότερο από έναν αιώνα είχαμε μετατρέψει μέρη του πιο διάσημου πάρκου παγκοσμίως σε αυτοκινητόδρομο και ξεκινώντας από σήμερα το βράδυ το παίρνουμε πίσω επισήμως οριστικά", δήλωσε ο ντε Μπλάζιο.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης είχε ανακοινώσει το μέτρο τον Απρίλιο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μόλυνση και να δοθεί προτεραιότητα στη υγεία και την ασφάλεια.

Οι αρχές της αμερικανικής πόλης είχαν αρχίσει να περιορίζουν τις ώρες που επιτρεπόταν η κυκλοφορία οχημάτων στο πάρκο, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά για τα αυτοκίνητα τη δεκαετία του 1960, με τη βόρεια πλευρά του να είναι ήδη κλειστή για τα οχήματα.

Το Σέντραλ Πάρκ θα γιορτάσει το 2019 τα 160 του χρόνια και δέχεται έως και 250.000 επισκέπτες ημερησίως, σύμφωνα με την υπηρεσία που έχει αναλάβει τη διαχείρισή του.

Μια ιδανική βόλτα στο Σέντραλ Παρκ

Ξεκινώντας από το κέντρο του Μανχάταν και φτάνοντας ως το Χάρλεμ, το πάρκο αποτελεί όαση τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους επισκέπτες. Όταν στα μέσα του 19ου αιώνα, ο πληθυσμός της πόλης άρχισε να αυξάνεται όλο και περισσότερο, το κρατικό νομοθετικό σώμα της Ν. Υόρκης αποφάσισε να αξιοποιήσει μία μεγάλη έκταση ώστε να δημιουργηθεί ένα δημόσιο πάρκο αναψυχής.

Μετά τη νίκη ενός διαγωνισμού design το 1858, ανατέθηκε στους αρχιτέκτονες Frederick Law Olmsted και Calvert Vaux να ζωντανέψουν ξανά αυτό που ο Olmsted ονόμασε "πνεύμονες της πόλης".

Με το πέρασμα των χρόνων, το πάρκο έχει εξελιχθεί σε έναν δημόσιο χώρο που περικλείεται από δασικά μονοπάτια, λίμνες, βρύσες και ονειρεμένα τεράστια τμήματα πράσινου και είναι μια όαση μέσα στην καρδιά μιας μητρόπολης που δεν κοιμάται ποτέ.

Πώς θα φτάσετε εκεί

Το Σέντραλ Παρκ είναι προσβάσιμο μέσω του μετρό, με εισόδους σε όλο το πάρκο.

Οι γραμμές A,C,B, και D, διατρέχουν κατά μήκος της δυτικής πλευράς του πάρκου. Οι γραμμές 4, 5 και 6 φτάνουν μέχρι τη λεωφόρο Lexington προς τα ανατολικά. Οι N, Q, R και W σταματούν κατά μήκος του νότιου άκρου. Οι γραμμές 2 και 3 στη σταματούν στη βορειοανατολική πλευρά.

Για μια πλήρη εμπειρία του πάρκου, συνιστάται να κατεβείτε στο Columbus Circle ή στη Fifth Avenue–59th Street.

Δραστηριότητες

Υπάρχει πλήθος δραστηριοτήτων στο Σέντραλ Παρκ, το οποίο ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε διάθεση. Είτε ψάχνετε για γυμναστική, για κουλτούρα ή απλά για ξεκούραση, θα μείνετε ικανοποιημένοι.

Στο Bethesda Terrace θα συναντήσετε μία γραφικότατη λίμνη και το διάσημο σιντριβάνι το οποίο έχει δημιουργήσει η Emma Stebbins. Εάν επιθυμείτε να ταξιδέψετε στη λίμνη, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης βαρκών, με 15 δολάρια την ώρα.

Το καλοκαίρι, έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε κάποιο έργο στο υπαίθριο θέατρο, Delacorte.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και τα εισιτήρια (το κάθε άτομο μπορεί να πάρει ως δύο) διανέμονται στην είσοδο του θεάτρου την ημέρα της παράστασης.

Στα υπόλοιπα αξιοθέατα του πάρκου θα βρείτε τον μικρό αλλά γεμάτο ζωή ζωολογικό κήπο, τον κήπο ευρωπαϊκού στυλ και δύο παγοδρόμια που ανοίγουν το χειμώνα.

Επιπλέον, στο πάρκο υπάρχουν μουσεία παγκόσμιας κλάσης, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ και το Μουσείο Εβραϊκής Κληρονομιάς.

Φυσικά, υπάρχει πάντα η επιλογή να χαλαρώσετε σε μία από τις δύο μεγάλες εκτάσεις με γρασίδι (Sheep Meadow ή Great Lawn).

Μέρη για φαγητό

Κατά μήκος όλου του πάρκου, θα βρείτε διάφορες και αρκετές επιλογές για φαγητό.

Υπάρχουν παντού καντίνες με χοτ ντογκ, παγωτά και άλλα σνακ.

Για όσους επιθυμούν ένα παραδοσιακό δείπνο, υπάρχει η Tavern on the Green, η οποία λειτουργεί από το 1930 και ανακαινίστηκε το 2014.

Και βεβαίως υπάρχει επιλογή για κινέζικο, ιταλικό ή και γρήγορο φαγητό.

A guide to New York's Central Park

ΔΗΜΟΦΙΛΗ