ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γιώργος Λάνθιμος: Έμα Στόουν & Ρέιτσελ Βάις στο trailer της επιστροφής του με το The Favourite

Γιώργος Λάνθιμος: Έμα Στόουν & Ρέιτσελ Βάις στο trailer της επιστροφής του με το The Favourite

Μετά το σχεδόν αρχαιοελληνικό δράμα ενός Ιερού ελαφιού που τον δικαίωσε ο διεθνής, εδώ και καιρό, Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με το The Favourite, τη νέα ταινία του που έχει πλέον το πρώτο της trailer.

Ο Λάνθιμος παραδίδει ακόμη ένα δείγμα της τέχνης του ένα χρόνο μετά το "Θάνατο του Ιερού Ελαφιού", την ταινία που έφερε στο φακό του τους Κόλιν Φάρελ και Νικόλ Κίντμαν.

Αυτή είναι η επίσημη σύνοψη της ταινίας το σενάριο της οποίας δεν υπογράφει ο συνεργάτης του Λάνθιμου μέχρι σήμερα, Ευθύμης Φιλίππου αλλά οι Deborah Davis και Tony McNamara.

"Αρχές 18ου αιώνα. Η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Παρόλα αυτά, οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά ακμάζουν ανάμεσα στους αριστοκράτες. Η εύθραυστη Βασίλισσα Άννα (Olivia Colman) καταλαμβάνει το θρόνο και η στενή φίλη της Lady Sarah (Rachel Weisz) κυβερνά τη χώρα στη θέση της, φροντίζοντας παράλληλα την υγεία και την ιδιοσυγκρασία της Βασίλισσας. Όταν μία νέα υπηρέτρια, η Abigail (Emma Stone), καταφτάνει στο παλάτι, η Σάρα γοητεύεται και την παίρνει υπό την προστασία της. Για την Abigail είναι μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Καθώς οι τακτικές του πολέμου στέκονται εμπόδια για τη Σάρα, η Abigail παίρνει τη θέση της στο πλευρό Βασίλισσας. Η ανερχόμενη φιλία τους δίνει στην Abigail την ευκαιρία να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της και δεν θα αφήσει καμία γυναίκα, κανένα άντρα, καμία πολιτική και κανένα κουνέλι να σταθούν στο δρόμο της".

H ταινία εποχής του Λάνθιμου θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ την 23η Νοεμβρίου, μια ημερομηνία ιδανική για να μπει με φόρα στην κούρσα των Όσκαρ.

"Έπρεπε να φύγω από την Ελλάδα"

"Θέλω να κάνω σωστές ταινίες. Εάν ως σκηνοθέτης ήθελα να προοδεύσω, έπρεπε να εγκαταλείψω την πατρίδα μου" είπε ανάμεσα σε άλλα ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος σε συνέντευξη του στη Die Welt με αφορμή την προβολή της ταινίας του "Ο θάνατος του ιερού ελαφιού" και φιλοξενεί συνέντευξη του σκηνοθέτη. Τίτλος της; "Δεν θέλω να περάσω κανένα μήνυμα".

Σε ερώτηση για το τι έχει αφήσει πίσω της η δικτατορία στην Ελλάδα, ο Λάνθιμος απαντά: τη δυσπιστία των Ελλήνων απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας. "Αυτή είναι και η αιτία της ευρέως διαδεδομένης διαφθοράς. Ο Έλληνας φοβάται ότι θα φανεί ανόητος, εάν ακολουθήσει τους κανόνες του παιχνιδιού".

Τέλος, σε ερώτηση, γιατί τις δύο τελευταίες ταινίες του τις έχει γυρίσει εκτός Ελλάδας, ο Λάνθιμος απαντά ότι δεν τον ικανοποιούσε πλέον ο τρόπος εργασίας στην Ελλάδα.

"Μόνο μια χούφτα ανθρώπων κάνει ταινίες, επειδή πραγματικά είναι κάτι που αγαπά" αναφέρει ο Λάνθιμος, προσθέτοντας ότι κανείς δεν πληρώνεται.

"Θέλω να κάνω σωστές ταινίες. Εάν ως σκηνοθέτης ήθελα να προοδεύσω, έπρεπε να εγκαταλείψω την πατρίδα μου".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ