ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Θρίλερ 4ης εξουσίας: με $32,5 δισ. ο Μέρντοχ τινάζει τη μπάνκα για την εξαγορά του SKY

Θρίλερ 4ης εξουσίας: με $32,5 δισ. ο Μέρντοχ τινάζει τη μπάνκα για την εξαγορά του SKY

To prime time drama καλά κρατεί στη Βρετανία. Όπως αναφέρει το Reuters o κροίσος των media Ρούπερτ Μέρντοχ αύξησε την προσφορά της 21st Century Fox για να εξαγοράσει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο SKY σε μια κίνηση ματ που προκαλεί ανησυχία στην ανταγωνίστρια Comcast.

H Fox, συμφερόντων Μέρντοχ αύξησε την προσφορά της για τον όμιλο συνδρομητικής τηλεόρασης SKY στα 32,5 δισεκ. δολάρια ξεπερνώντας (τουλάχιστον προς το παρόν) την προσφορά της ανταγωνίστριας Comcast.

Η Fox, που προσπαθεί να εξαγοράσει τον πανευρωπαϊκό όμιλο από τον Δεκέμβριο του 2016, αύξησε την προσφορά της στις 14 λίρες ανά μετοχή από τις 10,75 λίρες ανά μετοχή προηγουμένως.

Ωστόσο, η Fox μπορεί και πάλι να βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω ανταγωνισμό από τον αμερικανικό κολοσσό καλωδιακής τηλεόρασης Comcast, που υπέβαλε τη δική του προσφορά για την Sky τον Φεβρουάριο, αποτιμώντας τον πανευρωπαϊκό όμιλο στις 12,50 λίρες ανά μετοχή.

Στα περιουσιακά στοιχεία της 21st Century Fox περιλαμβάνονται τηλεοπτικές και κινηματογραφικές εταιρείες (20th Century Fox, National Geographic Partners, Fox Television Stations) αλλά και το 39% από το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου SKY.

Θρίλερ τέταρτης εξουσίας

2018 06 19T155211Z 895632738 RC1DD3634250 RTRMADP 3 SKY M A FOX

REUTERS/Toby Melville/File Photo

Ωστόσο τίποτα δεν έχει λήξει στο μεγάλο ντέρμπι των media στη Βρετανία. Αναλυτές της αγοράς επισήμαναν πριν λίγους μήνες στο Bloomberg ότι η εξαγορά του ομίλου SKY από την Comcast δεν εγείρει πολλά θέματα καταστρατήγησης του ανταγωνισμού σε σχέση με την προσφορά της 21st Century Fox.

Η συγχώνευση της Comcast και του SKY θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός κολοσσού με περισσότερους από 50 εκατ. συνδρομητές στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Η Comcast, ο μεγαλύτερος όμιλος συνδρομητικής τηλεόρασης στον κόσμο όσον αφορά τα έσοδα, ο μεγαλύτερος πάροχος διαδικτυακών υπηρεσιών και η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας σε ιδιώτες στις ΗΠΑ που ελέγχει, μεταξύ άλλων, τα MSNBC, CNBC, USA Network, E! και την εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών Universal Pictures.

Η προσφορά του Μέρντοχ για την εξ ολοκλήρου απόκτηση του ομίλου τέθηκε στο μικροσκόπιο των βρετανικών αρχών ανταγωνισμού καθώς, εαν η συμφωνία κλείσει, ο μεγιστάνας των media από την Αυστραλία θα ελέγχει τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ