Μπορεί πολλοί να θέλουν να καταδυθούν στο μυαλό του αυτόχειρα που στοίχειωσε το Χόλιγουντ, του αγαπημένου Ρόμπιν Ουίλιαμς , μέσα από τις οθόνες όταν προβληθεί το νέο ντοκιμαντέρ του ΗΒΟ "Robin Williams: Come Inside My Mind" όμως ένα καρδιακός φίλος του δήλωσε ότι δεν αντέχει να δει την ταινία για την απώλεια που του κόστισε.

O Μπόμπκατ Γκόλντθουτ ήταν για πολλά χρόνια φίλος με τον Ρόμπιν Ουίλιαμς. Η φιλία τους ξεκίνησε το 1980 και κράτησε μέχρι τον θάνατο του Ρόμπιν το 2014. Όμως ο κωμικός ηθοποιός δεν σκοπεύσει να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Ουίλιαμς που γύρισε το ΗΒΟ.

"Πιθανότατα δεν θα παρακολουθήσω την ταινία" δήλωσε ο Γκόλντθουτ στο Variety. "Όχι ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά μου λείπει ο φίλος μου και νομίζω ότι θα μου είναι δύσκολο" πρόσθεσε.

Το ντοκιμαντέρ "Robin Williams: Come Inside My Mind" παρουσιάζει συνεντεύξεις με μερικούς από τους πιο στενούς φίλους και συνεργάτες του Ρόμπιν, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου κωμικού ηθοποιού Μπίλι Κρίσταλ. Αλλά όταν οι σκηνοθέτες ζήτησαν από τη Γκόλντθουτ να συμμετάσχει, αυτός αρνήθηκε.

"Τους εύχομαι καλή επιτυχία για την ταινία. Δεν συμμετείχα γατί η σχέση μας (με τον Ουίλιαμς) ήταν κάτι πολύ προσωπικό" είπε.

Αντίθετα ο ηθοποιός και φίλος του Ουίλιαμς Μπομπ Σάτσετ που πήρε μέρος στο ντοκιμαντέρ δήλωσε ότι "νομίζω ότι είναι κάτι πολύ όμορφο, αρκετά συγκινητικό και αρκετά οδυνηρό. Τον γνώριζα για χρόνια και ήταν όμορφος. Τον συνάντησα όταν ήμουν 21 χρόνων... Ήταν μία τραγική απώλεια. Όλοι αισθάνονται την απώλειά του".

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στο HBO τον επόμενο μήνα.

Μια σκοτεινή παρακαταθήκη

Πρόσφατα μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Αφορμή η ανησυχητική "ένδειξη" που έφερε στο φως. Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμνπια οι αυτοκτονίες στις ΗΠΑ εμφάνισαν αύξηση στη διάρκεια των επόμενων μηνών μετά την αυτοκτονία του ηθοποιού Ρόμπιν Ουίλιαμς τον Αύγουστο του 2014.

Αυτή η δυσάρεστη παρακαταθήκη δεν θα ικανοποιούσε στο ελάχιστο τον σπουδαίο Ουίλιαμς που πάλεψε και έχασε τη μάχη με τους δαίμονες του. Τώρα η ιστορία του υπενθυμίζεται ξανά σε όλους με το γλυκόπικρο ντοκιμαντέρ της ζωής του από το HBO.

Το ντοκιμαντέρ για τον Ρόμπιν Ουίλιαμς, ο οποίος αυτοκτόνησε τον Αύγουστο του 2014 σκηνοθετήθηκε από την Μαρίνα Ζένοβιτς δημιουργό πριν από δέκα χρόνια της ταινίας για τον Ρομάν Πολάνσκι με τίτλο "Roman Polanski:Wanted and Desired".

Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνεται ανέκδοτο υλικό με συνεντεύξεις και ηχογραφήσεις του Ουίλιαμς αλλά και κοντινών του προσώπων.

Ο ίδιος ο Ουίλιαμς είναι αφηγητής στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας και μιλούν γι αυτόν οι συνάδελφοι του, Μπίλι Κρίσταλ, Έρικ Άιντλ, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Στιβ Μάρτιν και ο τηλεοπτικός παρουσιαστής, Ντέιβιντ Λέτερμαν.

Ο φόβος και η επιβίωση

Στην ταινία ο κωμικός λέει ότι "το stand-up είναι επιβίωση". "Για μένα, αυτή είναι η τζαζ, αυτό είναι που έχω να κάνω" αναφέρει στο trailer του ντοκιμαντέρ, στο οποίο προβάλλονται στιγμιότυπα του Γουίλιαμς στη σκηνή απ' όλη την καριέρα του.

Στο trailer παρουσιάζεται ο Ουίλιαμς να αντιμετωπίζει το φόβο της εγκατάλειψης που προερχόταν από την παιδική του ηλικία και περιλαμβάνεται μια συζήτηση για τη χρήση ναρκωτικών και φωνητικών μηνυμάτων που άφησε σε φίλους, όπως ο Μπίλι Κρίσταλ.

O Oυίλιαμς παραδέχεται στο βίντεο ότι έδινε έναν αγώνα "μερικές φορές για να ξεφύγει από τα πάντα και μερικές φορές για να αντιμετωπίσει τα πάντα". Το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα στο HBO στις 16 Ιουλίου.

Αυτοκτονία: οι άντρες σε κίνδυνο

Σύμφωνα με την έρευνα του Κολούμπια ορισμένες αυτοκτονίες, ιδίως διασημοτήτων, μπορεί να πυροδοτήσουν τάση μιμητισμού. Ειδικοί θεωρούν ότι η "ανεύθυνη" κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να συμβάλει σε αυτό, αλλά και η προβολή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τους πέντε μήνες μετά το θάνατο του δημοφιλούς ηθοποιού, υπήρξαν 10% περισσότερες αυτοκτονίες (1.841) από τις αναμενόμενες με βάση τις έως τότε τάσεις. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των ανδρών ηλικίας 30 έως 44 ετών.

Ακόμη πιο αξιοσημείωτη -και ενδεικτική της τάσης μιμητισμού- είναι, μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, η αύξηση κατά 32% των αυτοκτονιών με τη μέθοδο της ασφυξίας, του ίδιου τρόπου δηλαδή με τον οποίο ο ηθοποιός, ο οποίος έπασχε από μια μορφή άνοιας, είχε θέσει τέλος στη ζωή του. Συγκριτικά, οι αυτοκτονίες με άλλες μεθόδους αυξήθηκαν κατά 3%.

Ρόμπιν Ουίλιαμς: Το τρυφερό γενέθλιο δώρο της κόρης του Ζέλντα συγκινεί

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Ντέηβιντ Φινκ του Τμήματος Επιδημιολογίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One".

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει σχετικές συστάσεις προς τα μέσα ενημέρωσης να αποφεύγουν να δίνουν λεπτομέρειες για τον τρόπο μιας αυτοκτονίας, ιδίως σε περίπτωση διάσημου προσώπου, ακριβώς για να μειώνεται η πιθανότητα μίμησης από άτομα υψηλού κινδύνου για αυτοκτονία - κάτι όμως που δεν τηρείται από πολλά μέσα ενημέρωσης.

Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη (1034) είναι μια εμπιστευτική υπηρεσία που έχει οργανωθεί από το Πρόγραμμα "αντι-στίγμα" του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) και προσφέρει σημαντικό έργο στο χώρο της ψυχικής υγείας από το Μάϊο του 2008, που ξεκίνησε η λειτουργία της. Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 - 21:00, και στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, υπό την εποπτεία ομάδας ψυχιάτρων. Οποιοσδήποτε νιώθει την ανάγκη να μιλήσει και να ζητήσει υποστήριξη για ζητήματα σχετικά με την κατάθλιψη ή γενικότερα θέματα ψυχικής υγείας που απασχολούν τον ίδιο ή πρόσωπα του περιβάλλοντός του, μπορεί να τηλεφωνήσει στη Γραμμή Βοήθειας.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!