ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γιώργος Λάνθιμος: επιστρέφει στη Μόστρα της Βενετίας για το Χρυσό Λέοντα

Γιώργος Λάνθιμος: επιστρέφει στη Μόστρα της Βενετίας για το Χρυσό Λέοντα

Μετά το σχεδόν αρχαιοελληνικό δράμα ενός Ιερού ελαφιού που τον δικαίωσε ο διεθνής, εδώ και καιρό, Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με το The Favourite και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας διεκδικώντας Χρυσό Λέοντα.

Η νέα δημιουργία του βρίσκεται ανάμεσα στις ταινίες που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Λέοντα στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (29/8-8/9).

Το νέο σηματοδοτεί την επιστροφή του Έλληνα σκηνοθέτη στη Μόστρα μετά από το 2011 όπου οι "'Αλπεις" είχαν κερδίσει το Βραβείο Σεναρίου.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Ολίβια Κόλμαν, η Έμα Στόουν και η Ρέιτσελ Βάις, ενώ το σενάριο της υπογράφουν η Ντέμπορα Ντέιβις και ο Τόνι ΜακΝαμάρα.

Το "The Favourite", που αποτελεί και ταινία έναρξης του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης (28/9), είναι ένα σατυρικό δράμα εποχής που αφηγείται το παράλληλο χρονικό τριών γυναικών της αγγλικής βασιλικής οικογένειας με κεντρικά πρόσωπα τη βασίλισσα 'Αννα, τη δούκισσα Σάρα Τσόρτσιλ και τη βαρόνη Αμπιγκέιλ Μάσαμ.

Η ταινία είναι προγραμματισμένη να βγει στις αμερικανικές αίθουσες στις 23 Νοεμβρίου από τη Fox Searchlight.

Ωστόσο, το ελληνικό ενδιαφέρον στη φετινή διοργάνωση δεν εξαντλείται μόνο στη συμμετοχή του Γιώργου Λάνθιμου, καθώς στο τμήμα Orizzonti συμμετέχει ο Θανάσης Νεοφώτιστος με τη μικρού μήκους ταινία του "Λεωφόρος Πατησίων".

Ο Λάνθιμος παραδίδει ακόμη ένα δείγμα της τέχνης του ένα χρόνο μετά το "Θάνατο του Ιερού Ελαφιού", την ταινία που έφερε στο φακό του τους Κόλιν Φάρελ και Νικόλ Κίντμαν.

Αυτή είναι η επίσημη σύνοψη της ταινίας το σενάριο της οποίας δεν υπογράφει ο συνεργάτης του Λάνθιμου μέχρι σήμερα, Ευθύμης Φιλίππου αλλά οι Deborah Davis και Tony McNamara.

"Αρχές 18ου αιώνα. Η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Παρόλα αυτά, οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά ακμάζουν ανάμεσα στους αριστοκράτες. Η εύθραυστη Βασίλισσα Άννα (Olivia Colman) καταλαμβάνει το θρόνο και η στενή φίλη της Lady Sarah (Rachel Weisz) κυβερνά τη χώρα στη θέση της, φροντίζοντας παράλληλα την υγεία και την ιδιοσυγκρασία της Βασίλισσας. Όταν μία νέα υπηρέτρια, η Abigail (Emma Stone), καταφτάνει στο παλάτι, η Σάρα γοητεύεται και την παίρνει υπό την προστασία της. Για την Abigail είναι μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Καθώς οι τακτικές του πολέμου στέκονται εμπόδια για τη Σάρα, η Abigail παίρνει τη θέση της στο πλευρό Βασίλισσας. Η ανερχόμενη φιλία τους δίνει στην Abigail την ευκαιρία να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της και δεν θα αφήσει καμία γυναίκα, κανένα άντρα, καμία πολιτική και κανένα κουνέλι να σταθούν στο δρόμο της".

H ταινία εποχής του Λάνθιμου θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ την 23η Νοεμβρίου, μια ημερομηνία ιδανική για να μπει με φόρα στην κούρσα των Όσκαρ.

"Έπρεπε να φύγω από την Ελλάδα"

"Θέλω να κάνω σωστές ταινίες. Εάν ως σκηνοθέτης ήθελα να προοδεύσω, έπρεπε να εγκαταλείψω την πατρίδα μου" είπε ανάμεσα σε άλλα ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος σε συνέντευξη του στη Die Welt με αφορμή την προβολή της ταινίας του "Ο θάνατος του ιερού ελαφιού" και φιλοξενεί συνέντευξη του σκηνοθέτη. Τίτλος της; "Δεν θέλω να περάσω κανένα μήνυμα".

Σε ερώτηση για το τι έχει αφήσει πίσω της η δικτατορία στην Ελλάδα, ο Λάνθιμος απαντά: τη δυσπιστία των Ελλήνων απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας. "Αυτή είναι και η αιτία της ευρέως διαδεδομένης διαφθοράς. Ο Έλληνας φοβάται ότι θα φανεί ανόητος, εάν ακολουθήσει τους κανόνες του παιχνιδιού".

Τέλος, σε ερώτηση, γιατί τις δύο τελευταίες ταινίες του τις έχει γυρίσει εκτός Ελλάδας, ο Λάνθιμος απαντά ότι δεν τον ικανοποιούσε πλέον ο τρόπος εργασίας στην Ελλάδα.

"Μόνο μια χούφτα ανθρώπων κάνει ταινίες, επειδή πραγματικά είναι κάτι που αγαπά" αναφέρει ο Λάνθιμος, προσθέτοντας ότι κανείς δεν πληρώνεται.

"Θέλω να κάνω σωστές ταινίες. Εάν ως σκηνοθέτης ήθελα να προοδεύσω, έπρεπε να εγκαταλείψω την πατρίδα μου".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ