ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το μουσικό viral του 2015: Τα 10 video clips που αγάπησε το ΥouTube

Το μουσικό viral του 2015: Τα 10 video clips που αγάπησε το ΥouTube
Mark Metcalfe/ Getty Images/ Ideal Images

Με βάση τις μετρήσεις του Youtube έχει διαμορφωθεί ένα top ten δημοφιλέστερων βίντεο για την χρονιά που φεύγει, στο οποίο κυριαρχούν καλλιτέχνες της ποπ και χιπ-χοπ σκηνής. Το clip που κατέλαβε τη πρώτη θέση και μάλιστα με γιγαντιαία διαφορά από το επόμενο είναι το “See You Again” του ράπερ Wiz Khalifa με πάνω από 1 δισ. προβολές από το soundtrack της ταινίας ”Fast and Furious 7”.

Με μοναδική εξαίρεση το “Hello”της Adele, τα τραγούδια που διαμορφώνουν τη λίστα είχαν δημοσιευτεί το πρώτο μισό της χρονιάς. Μάλιστα τα τέσσερα πρώτα βίντεο για τη φετινή χρονιά έχουν συγκεντρώσει περισσοτέρους επισκέπτες από ότι το περσινό νούμερο 1, το Dark Horse της Katy Perry που είχαν δει 703,227,848 χρήστες.

Ποιος είναι άραγε ο λόγος για την τόσο ραγδαία αύξηση των προβολών από πέρσι; Φταίει ότι οι λάτρεις της μουσικής ανατρέχουν στο YouTube περισσότερο για να απολαύσουν τα αγαπημένα τους ακούσματα ή μήπως ότι οι καλλιτέχνες ποντάρουν στην ποιότητα των video clip που συνοδεύουν τα τραγούδια τους περισσότερο από ποτέ;

"Tο 2015 παρατηρήσαμε την πιο ραγδαία αύξηση προβολών σε βίντεο που έχει υπάρξει ποτέ, σε βαθμό πρωτοφανή για τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας" σημειώνει ο Kevin Allocca – επικεφαλής του τμήματος ‘Culture and Trends’ του YouTube.

Το “See You Again” του Khalifa κατάφερε να περάσει το ένα δισεκατομμύριο προβολές σε μόλις έξι μήνες και η Adele μπήκε στο Top Ten σε μερικές μόλις βδομάδες. Όλοι ξέρουμε γιατί. Αυτό είναι το viral μουσικό playlist για τo 2015.

1. Wiz Khalifa, “See You Again” ft. Charlie Puth

Ημέρα κυκλοφορίας: 6 Απριλίου
Προβολές: 1,228,578,000

Το τραγούδι τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας όταν επιλέχθηκε ως soundtrack της τελευταίας ταινίας της σειράς “Fast and Furious”. Οι στίχοι παραπέμπουν στον χαμό του πρωταγωνιστή των ταινιών Paul Walker, το 2013 – είναι στην ουσία του ένας φόρο τιμής σε εκείνον.

2. Maroon 5, “Sugar”

Ημέρα κυκλοφορίας: 14 Ιανουαρίου
Προβολές: 912,251,583

Οι Maroon 5, με front man τον χαρισματικό Adam Levine, μετρούν πάρα πολλές επιτυχίες από την ίδρυση τους το 2001. Μια εξ’ αυτών είναι το “Sugar”, κάτι ο πιασάρικος ρυθμός του, κάτι οι φανταστικές ψιλές του Levine και κάτι η ανεπιτήδευτη σκηνοθεσία του το καθιστούν το δεύτερο πιο δημοφιλές video της χρονιάς, σύμφωνα με το YouTube. Το ‘Sugar’ μάλιστα έχει προταθεί για Grammy στην κατηγορία "Best Pop Duo/Group Performance”.

3. Ellie Goulding, “Love Me Like You Do”

Ημέρα κυκλοφορίας: 22 Ιανουαρίου
Προβολές: 847,194,795

Η νεαρή Σκωτσέζα έχει κάνει αναρίθμητες επιτυχίες από το 2009 όταν και ξεκίνησε την καριέρα της. Το "Love me like you do” ήταν και το theme στην κινηματογραφική μεταφορά του best seller "50 αποχρώσεις του γκρι". Πρόσφατα μάλιστα τραγούδησε στην διασημότερη και πιο σέξυ πασαρέλα του πλανήτη – για όποιον δεν κατάλαβε αναφερόμαστε στη Victoria’s Secret.

4. Major Lazer

Ημέρα κυκλοφορίας: 22 Μαρτίου
Προβολές: 879,418,699

Το “Lean On” είναι μια παραγωγή της ηλεκτρονικής μπάντας Major Laser και του Γάλλου μουσικού παραγωγού DJ Snake, με φωνητικά της Δανέζας MØ. Το τραγούδι αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του καλοκαιριού – έφτασε μάλιστα στο νούμερο τέσσερα του Billboard Hot 100 και στο νούμερο δύο του UK Singles Chart.

5. Taylor Swift, “Bad Blood” ft. Kendrick Lamar

Ημέρα κυκλοφορίας: 17 Μαίου
Προβολές: 660,372,958

Τι συμβαίνει όταν η Tέιλορ Σουίφτ συγκεντρώνει όλες τις διάσημες φίλες της, τις μεταμφιέζει σε πολεμίστριες και κάνει βίντεο κλιπ; Πόλεμος! Το εκρηκτικό βίντεο κλιπ ανέβηκε στα τοπ των charts χάρη στις εξαιρετικά δυναμικές παρουσίες, όπως οι Σίντι Κρόφορντ, Gigi Hadid, Karlie Kloss, Ellen Pompeo κα. Οι φήμες οργιάζουν ως προς το σε ποιον κηρύσσει πόλεμο η, κατά τ’ άλλα γλυκύτατη (;), Tέιλορ με μερικούς να υποστηρίζουν ότι αναφέρεται σε κάποιον πρώην της και άλλους να λένε ότι απευθύνεται στο αντίπαλο δεός της εδώ και χρόνια, την Kέιτι Πέρι.

6. David Guetta, “Hey Mama” ft. Nicki Minaj, Bebe Rexha

Ημέρα κυκλοφορίας: 19 Μαίου
Προβολές: 504,644,295

Πολλές συμμετοχές, υπερβολική παραγωγή, μεγάλη επισκεψιμότητα; Ακριβώς.

7. Sia, “Elastic Heart” ft. Shia LaBeouf

Ημέρα κυκλοφορίας: 7 Ιανουαρίου
Προβολές: 469,047,421

Η αντισυμβατική στιχουργός και τραγουδίστρια Sia φαίνεται να έχει το άγγιγμα του Μίδα, καθώς κάθε της τραγούδι– είτε αυτό είναι μια αργή μπαλάντα που μιλάει για το χαμό του σκύλου της είτε ένα ντουέτο με τον Eminem – γίνεται τεράστια επιτυχία. Η Sia αποφεύγει να δείξει το πρόσωπό της τόσο στα βίντεο κλιπ της όσο και στις δημόσιες εμφανίσεις της – όσο περίεργο και αν ακούγεται το δεύτερο. Για το λόγο αυτό στο συγκεκριμένο βίντεο χρησιμοποιεί την 14χρονη χορεύτρια Maddie Ziegler με την οποία έχει ξανα συνεργαστεί και για το τραγούδι “Chandelier”.

8. Fifth Harmony, “Worth It” ft. Kid Ink

Ημέρα κυκλοφορίας: March 28
Προβολές: 479,077,989

Oι One Direction σε γυναικεία έκδοση; Κάποιοι πιστεύουν πως ναι.

9. Adele, “Hello”

Ημέρα κυκλοφορίας: 22 Οκτωβρίου
Προβολές: 647,875,255

Το τραγούδι που προφήτεψε το τσουνάμι επιτυχιών. Αυτό.

10. Silentó, “Watch Me (Whip/Nae Nae)

Ημέρα κυκλοφορίας: 25 Ιουνίου
Προβολές: 462,692,820

Προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε το λόγο, δεν το καταφέραμε. Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη και play.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ