ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γκάφα ή εύρημα; Οι The Simpsons βάζουν το διαδίκτυο να αναζητήσει την αλήθεια

Γκάφα ή εύρημα; Οι The Simpsons βάζουν το διαδίκτυο να αναζητήσει την αλήθεια
IMDb

Οι The Simpsons, η οικογένεια που καθηλώνει σττην τηλεοπτική οθόνη όλους όσοι εκτιμούν το σαρκασμό και την αστειότητα ενός αμερικανικού ονείρου που δεν θα έρθει ποτέ, είναι ξανά στην επικαιρότητα αυτή τη φορά όμως  όχι για τις προβλέψεις που έχουν χρεωθεί συχνά στο τηλεοπτικό σόου που προβάλλεται από το 1989 γράφοντας ιστορία. 

Στο παρελθόν, μέσα από τις εκατοντάδες ώρες προβολής των εξακοσίων και πλέον επεισοδίων, η σειρά The Simpsons έχει καταφέρει να «προβλέψει» πολλά μεγάλα και κοσμοϊστορικά γεγονότα των τελευταίων ετών: Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο θάνατος του Στίβεν Χόκινγκ, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, ακόμη και η... αποκαθήλωση της εταιρείας παιχνιδιών Toys ‘R’ Us, έχουν προβλεφθεί και προβληθεί στο σόου.

Tωρα η σειρά κινουμένων σχεδίων είναι ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή ένα εξωφρενικό λάθος που έδωσε αφορμή για παιχνίδι μέσα στο χωροχρόνο της οικογένειας των Σίμπσον. Ένα παιχνίδι που αναζητά λάθη ή προβλέψεις ενώ όλοι αναρωτιούνται αν πρόκειται για μια γκάφα ή ένα ευφυές σκηνοθετικό «εύρημα».

Σε ένα εμβληματικό επεισόδιο του «The Simpsons», το «And Maggie Makes Three» (Και με τη Μάγκι γίναμε τρεις) του 1995, σε μια σεκάνς η Μαρζ λέει στον Χόμερ ότι είναι έγκυος στη Μάγκι. Ως εδώ, καλά. Αλλά, αν προσέξουμε καλύτερα, θα δούμε στο τοίχο, πίσω από τον καναπέ, κορνιζαρισμένη φωτογραφία της Μάγκι!

Ποιος το εντόπισε και το δημοσιοποίησε; Ο ίδιος ο εκτελεστικός παραγωγός της σειράς, ο Ματ Σέλμαν που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, στις 4 Σεπτεμβρίου, παγωμένο πλάνο της σεκάνς και έτσι το «κυνήγι λαθών» ξεκίνησε.

Ο χρήστης @RetroRelapstic επισύρει την προσοχή μας στο επεισόδιο του 1992 «Lisa's First Word» (Η πρώτη λέξη της Λάιζα).

Σε αυτό το επεισόδιο, στον νου της Μαρτζ έρχονται αναμνήσεις από τη μέρα που η Λάιζα είπε την πρώτη της λέξη. Βλέπουμε φλασμπάκ του νεαρού ζευγαριού των Σίμπσονς να προσπαθούν να φέρουν βόλτα μια οικογένεια που μεγαλώνει.

Σε μια σεκάνς - τραγικά όμοια με αυτή την οποία επισήμανε ο Ματ Σέλμαν στο επεισόδιο «And Maggie Makes Three» -, η Μαρτζ λέει στον Χόμερ ότι είναι έγκυος στη Λάιζα. Πανικόβλητος ο Χόμερ ανεβαίνει τρέχοντας την σκάλα προς τον πάνω όροφο και στον τοίχο βλέπουμε κορνιζαρισμένη φωτογραφία της Λάιζα.

Έχουμε επίγνωση ότι η σειρά είναι φημισμένη για τις σωστές προβλέψεις της. «Προέβλεψε» την προεδρία Τραμπ, «προέβλεψε» την εξαγορά της 20th Century Fox από την Ντίσνεϊ. Αλλά «προβλέπει» και τον ερχομό των κοριτσιών στον κόσμο;

Οι Simpsons γνωρίζουν πολλά πριν από εμάς για εμάς

Για κάποιους – για την ακρίβεια, τους «πιστούς» των Simpson’s με καλή μνήμη – η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν κάτι σαν deja vu.

Κι αυτό γιατί ο συγγραφέας Dan Greaney, 16 χρόνια πριν, σε ένα επεισόδιο με τίτλο «ο Μπαρτ στο μέλλον» που παρουσίαζε μία δυστοπική Αμερική, εμφάνιζε τον 70χρονο μεγιστάνα ως υποψήφιο πρόεδρο.

Επιπλέον οι Simpsons «προέβλεψαν» ξανά: είχαν προβάλλει το χρυσό μετάλλιο των ΗΠΑ στο curling των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Συγκεκριμένα, επεισόδιο του 2010 είχε παρουσιάσει τον Χόμερ και την αμερικανική ομάδα του να κερδίζουν τον τίτλο.

Η ομάδα ανδρών των ΗΠΑ νίκησε τη Σουηδία και κατοχύρωσε το χρυσό στους Χειμερινούς Αγώνες τις Πιονγκτσάνγκ και η Σουηδία τιμήθηκε με το ασημένιο μετάλλιο. Οι Simpsons το είχαν δείξει και αυτό

Από την άλλη πλευρά, λαμβάνοντας υπόψιν πως η Πορτογαλία έχει έρθει σε ισοπαλία με την Ουρουγουάη και το Μεξικό έχει να βρεθεί σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου από το 1986, οι πιθανότητες να βρεθούν αυτές οι δύο ομάδες στον τελικό είναι μάλλον... μηδενικές.

Όμως, έχουν συμβεί γενικά περίεργα πράγματα στο Μουντιάλ και αυτή η ενδιαφέρουσα «πρόβλεψη» έχει βάλει πολλούς ανθρώπους σε σκέψεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ