ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η πρώτη ηρωίδα του Sesame Street με αυτισμό είναι αξιαγάπητη

Η πρώτη ηρωίδα του Sesame Street με αυτισμό είναι αξιαγάπητη

Υπάρχουν άπειροι λόγοι για να αγαπήσεις τη μακροβιότατη (πρώτη ημερομηνία προβολής το 1969) παιδική εκπομπή.

Ας ονοματίσουμε κάποιους. Ο Elmo, o Bert, ο Ernie, το Μεγάλο Κίτρινο Πουλί ή ο γαλάζιος, πάντα λαίμαργος Cookie Monster έχουν μεγαλώσει γενιές παραδίδοντας μαθήματα ηθικής και αξιοκρατίας. Τώρα η σειρά που στα ελληνικά προβλήθηκε, δυστυχώς όχι για πολύ, ως "Σουσάμι Άνοιξε" αποκτάει την πρώτη του καινούργια ηρωίδα που σκέφτεται διαφορετικά. Η Julia έχει αυτισμό.

Οι συντελεστές της εκπομπής δουλεύουν εδώ και έναν χρόνο με οργανώσεις και ειδικούς που ασχολούνται με τον αυτισμό για να βοηθήσουν να μειωθεί το στίγμα που συνοδεύει τα παιδιά που έχουν διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. “Πολλά παιδιά έχουν αυτισμό και αυτό σημαίνει απλώς ότι το μυαλό τους λειτουργεί λιγάκι διαφορετικά” λέει η μαριονέτα με κοινωνική αποστολή στο video.

Από πάντα οι ήρωες του Τζιμ Χένσον ξέρουν ότι αν μπορέσεις να διατηρήσεις την προσοχή των παιδιών, μπορείς και να τα εκπαιδεύσεις. Με τραγούδια, με animation, με χρώμα και με ειλικρίνεια το “Σουσάμι Άνοιξε” έχει θίξει δύσκολα ζητήματα, έχει περάσει σε θεματικές που τις θεωρούσαν taboo οι πολλοί και έχει μιλήσει στα παιδιά για το θάνατο, την απώλεια, τη διαφορετικότητα.

Ο αυτισμός είναι μια από τις προκαταλήψεις που οφείλουμε να ξεπεράσουμε ως κοινωνία. “Ο φόβος για οτιδήποτε αποκλίνει από το φυσιολογικό και τη νόρμα πρέπει να ξεριζωθεί από τη βάση του” σχολίασαν οι δημιουργοί του show και κάνουν την πιο στρατηγική κίνηση όλων. Γιατί μόνο αν επενδύσεις στην παιδεία μπορείς να ελπίζεις σε ένα πιο ανθρώπινο μέλλον και η Julia θα βοηθήσει σε αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ