ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όσκαρ 2016: Η εκδίκηση του Ρόκι 40 χρόνια μετά

Όσκαρ 2016: Η εκδίκηση του Ρόκι 40 χρόνια μετά
Με τις κόρες του Sistine Rose, Sophia Rose and Scarlet Roseστην πρεμιέρα του "Creed" στο Λος Άντζελες. REUTERS/Kevork Djansezian

Tέσσερις δεκαετίες μετά την πρώτη συνάντηση μας με τον Ρόκι Μπαλμπόα, ο Σιλβέστερ Σταλόνε αναγνωρίστηκε. Το Creed βρίσκει τον γηραλέο πλέον πυγμάχο να δίνει ακόμη μια μάχη αναγνώρισης, προσπαθώντας να προετοιμάσει τον ήρωας για να αναδειχθεί σε πρωταθλητής.

Πολλοί κριτικοί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού μιλάνε για μια από τις καλύτερες ερμηνείες του άντρα που για πολλούς δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας “Iταλός Επιβήτορας”, αδίκως. “Κουβαλάει τη μοναξιά του σαν παράσημο και λέει περισσότερα με το βλέμμα παρά με οποιαδήποτε ατάκα" σχολιάζει η USA Today ενώ ακόμη και η The New York Times συμφωνεί ότι ο 69χρονος ηθοποιός ήταν μια αποκάλυψη.

“Είναι απόλαυση να βλέπεις τον κύριο Σταλόνε να υπάρχει σε μια ταινία χωρίς να πρέπει να αποδείξει οτιδήποτε. Είναι στα καλύτερα του”. Aυτός είναι ένας μικρός φόρος τιμής σε έναν άντρα που δεν κατάφεραν να βγάλουν νοκ άουτ όσο και αν προσπάθησαν.

Δεν είναι ένας ατάλαντος ηθοποιός

Σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, ο Σταλόνε ξεκίνησε πατώντας στα πόδια του γερά. Άλλωστε ο ίδιος έγραψε το σενάριο του απίθανα ταπεινού και ουσιαστικού Ρόκι. Το Όσκαρ του χαρίστηκε καθώς η ταινία συγκέντρωσε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ κερδίζοντας τελικά αυτό της Καλύτερης Ταινίας και έκτοτε ο Σταλόνε έμεινε να στηρίζει τη show biz. Ακόμη και οι “Αναλώσιμοι 2” του 2012, αποδείχθηκε μια εμπορική επιτυχία τόσα χρόνια μετά το πρώτο του κροσέ με 28,6 εκατ. δολάρια την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.

Ο Μάικλ Σιλβέστερ Γκαρντέντσιο Σταλόνε γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1946 στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του κομμωτής, η μητέρα του αστρολόγος, πρώην χορεύτρια και ατζέντισσα στη γυναικεία πυγμαχία και το πρόσωπο του χαρακτηριστικά σημαδεμένο από τη γέννηση του. Η ιατρική λαβίδα έκοψε νεύρο στο πρόσωπο του και ο Σταλόνε ήρθε στον κόσμο με προβλήματα στην ομιλία, αμήχανος σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με τσακωμούς. Ο “Σλάι” πηγαίνει σε ανάδοχη οικογένεια όταν οι γονείς του χωρίζουν, η ζωή δεν θα του χαριζόταν.

Ο Αστακός δεν πήρε καμία υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες

Μετά από νομαδικές στιγμές, καταλήγει να ζει στη Φιλαδέλφεια με τη μητέρα του και τον δεύτερο σύζυγό της αλλά είναι ένας έφηβος με οργή μέσα του. Οι αποβολές από τα σχολεία είναι πολλές, ο ίδιος καταλήγει σε γυμνάσιο για οργισμένους νέους, όλα προμηνύουν τον τσαμπουκά με τον οποίο θα διεκδικήσει την αναγνώριση λίγο καιρό μετά. Ο Σταλόνε όμως έχει όραμα, παρακολουθεί κάποια μαθήματα στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι πριν αποφασίσει να κυνηγήσει το όνειρο της υποκριτικής στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Από καθαριστής στο ζωολογικό κήπο του Central Park, ταξιθέτης σε θέατρα και σκοτεινές αίθουσες και amateur πορνοσταρ το 1970 επιλέγεται να κάνει ένα πέρασμα στις γευστικές Μπανάνες του Γούντι Άλεν (1971) και αρχίζει να ανακαλύπτει τον κόσμο της show biz με πείσμα. Γράφει το σενάριο εμπνευσμένος από τις ιστορίες που έζησε δίπλα στη μητέρα του, όλοι εκτιμούν την ιστορία του Ρόκι όχι όμως και τον ίδιο σαν πρωταγωνιστή, ο ίδιος δεν δέχεται να δώσει το δημιούργημα του χωρίς να εκείνος πρωταγωνιστής ακόμη και αν η οικογένεια του πεινούσε (είχε ήδη παντρευτεί για πρώτη φορά) και το 1976 δικαιώνεται.Ο Μπαλμπόα φέρνει στα ταμεία 117 εκατ. δολάρια και τον κάνει παίκτη.

Σήμερα, 40 χρόνια μετά, ο Σταλόνε είναι υποψήφιος για ακόμη μια ειλικρινή στιγμή του και η δικαίωση ίσως του απονεμηθεί στις 10 Ιανουαρίου του 2016 στο Beverly Hilton του Λος Άντζελες. Ακόμη και αν δεν, ο Σλάι είναι νικητής είτε του το αναγνωρίσεις είτε όχι και επιβιώνει όπως ο Ράμπο στη ζούγκλα που λέγεται ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Oscars 2016: Υποψηφιότητες

H Kέιτ Μπλάνσετ προτιμάει να είναι μητέρα, όχι σταρ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ