ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Mπιλ Κόσμπι: η τραγωδία, η δόξα & η αποκαθήλωση ενός εγκληματία που αγάπησε η Αμερική

Mπιλ Κόσμπι: η τραγωδία, η δόξα & η αποκαθήλωση ενός εγκληματία που αγάπησε η Αμερική

Το δικαστικό δράμα της ομογενούς Αντρέα Κονστάντ και η αποκαθήλωση του Μπιλ Κόσμπι, του κωμικού που πλέον είναι και επίσημα ένα "σεξουαλικό αρπακτικό" (predator ο βαρύς χαρακτηρισμός που του αποδόθηκε στο δικαστήριο) συνεχίζεται. Ο διάσημος που χρησιμοποίησε το όνομα και τη φήμη του για να κακοποιήσει σεξουαλικά γυναίκες καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Ο Κόσμπι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 έως 10 χρόνια για την σεξουαλική επίθεση στην ομογενή Αντρέα Κόνσταντ (Andrea Constand) το 2004.

Υπενθυμίζεται πως ο Κόσμπι είχε κριθεί ένοχος στα τέλη Απριλίου του 2018 για τις κατηγορίες πως νάρκωσε και κακοποίησε σεξουαλικά την Κόνσταντ.

Αν και οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν καταδίκη από 5 έως 10 χρόνια στη φυλακή η νομική ομάδα του Κόσμπι επικαλέστηκε την κατάσταση της υγείας του (η υπεραστική γραμμή βασίστηκε πολύ στο ότι ο Κόσμπι είναι τυφλός) ζήτησε κράτηση κατ’ οίκον αντί για φυλάκιση.

Ο 81χρονος κωμικός ηθοποιός θα μπορέσει να διατυπώσει αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους έπειτα από τουλάχιστον τρία χρόνια κράτησης και το αίτημά του θα εξετασθεί από ειδική επιτροπή.

Ο δικαστής Steven O’Neill χαρακτήρισε τον Κόσμπι "βίαιο σεξουαλικό εγκληματία" (sexually violent predator) βάσει της νομοθεσίας της Πενσιλβάνια.

"Ο Μπιλ Κόσμπι πήρε το ωραίο, υγιές νεανικό πνεύμα μου και το συνέθλιψε" δήλωσε με γραπτή δήλωση της στην εκδίκαση της υπόθεσης τη Δευτέρα.

bill the rapist 1200x1200

Η υπόθεση Κόνσταντ ήταν η μοναδική που οδήγησε σε ποινικές κατηγορίες.

Είναι ο πρώτος διάσημος που καταδικάστηκε μετά το κίνημα #MeToo.

Τον Ιανουάριο του 2004, στην οικία του στο Τσέλτεναμ (Πενσιλβάνια), ο Μπιλ Κόσμπι είχε προτείνει στην υπάλληλο του πανεπιστημίου Temple, την Κόνσταντ, να πιει ένα ποτήρι κρασί και μαζί τρία χάπια που όπως της είπε θα τη βοηθούσαν να χαλαρώσει, προτού την κακοποιήσει σεξουαλικά ενώ εκείνη δεν μπορούσε πλέον να αντισταθεί.

Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι η σεξουαλική τους συνεύρεση είχε γίνει με τη συναίνεσή της.

Από λατρεμένος κωμικός, αδυσώπητος εφιάλτης

Ο Κόσμπι κάποτε ήταν γνωστός σε εκατομμύρια ως "αγαπημένος μπαμπάς της Αμερικής". Ο ρόλος του ως καλοκάγαθος οικογενειάρχης Dr Cliff Huxtable τον καθιέρωσε ως έναν εθνικό τηλεοπτικό θησαυρό των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980 με το πολυ δημοφιλές sitcom Το The Cosby Show.

Γεννημένος το 1937 στη Φιλαδέλφεια σε μια οικογένεια εξαιρετικά φτωχή ο νεαρός William Henry Cosby Jr φορούσε εργαζόταν σε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ για να βοηθήσει την οικογένειά του να τα βγάλει πέρα.

Ο Κόσμπι έγινε εκβιαστικά ο "πατέρας" της οικογένειας όταν πέθανε ένας από τους τέσσερις αδελφούς του και εκείνος ανέλαβε το ρόλο του προστάτη.

Στα σχολικά του χρόνια φέρεται να ήταν ένας πρόσχαρος άντρας που του άρεσε να ψυχαγωγεί τους συμμαθητές του.

1957 December 23 US Navy Medicine photo of Bill Cosby

Ο Κόσμπι υπηρέτησε στο αμερικανικό ναυτικό, κατόπιν πήγε στο πανεπιστήμιο και είχε μερική απασχόληση ως μπάρμαν. Από αυτό το πόστο ανακάλυψε το πηγαίο ταλέντο του στην κωμωδία και το stand up.

Το ντεμπούτο του στο The Tonight Show του NBC το 1963 οδήγησε σε συμβόλαιο με την Warner Brothers και την κυκλοφορία μιας σειράς βραβευμένων άλμπουμ κωμωδίας.

Ο Cosby ξεκίνησε την καριέρα του στα νυχτερινά κέντρα του Greenwich Village.

Το 1965, ο Κόσμπι έγινε ο πρώτος αφροαμερικανός ηθοποιός που πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτική σειρά στη σειρά “I Spy” .

Αν και ο ρόλος του Κόσμπι ήταν "ρηξικέλευθος" για τα δεδομένα της βιομηχανίας του θεάματος στα 60s ο Κόσμπι κράτησε αποστάσεις από οποιαδήποτε φυλετική αντιπαράθεση αποφεύγοντας να θίξει το ρατσισμό του Χόλιγουντ.

Το Cosby Show, που ξεκίνησε από το NBC το 1984 προβλήθηκε για οκτώ σεζόν και ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του που τον καθιέρωσε ως "νοικοκυραίο" μορφωμένο και πλούσιο γιατρό Heathcliff "Cliff" Huxtable που φρόντισε για τα πέντε παιδιά και τη σύζυγο του.

Η σύζυγός του στην τηλεόραση, Claire, βασιζόταν χαλαρά στη δική του γυναίκα Camille, την οποία παντρεύτηκε το 1964.

Μια από τις πιο δημοφιλείς εκπομπές της δεκαετίας του '80, το sitcom είχε τηλεθέαση περίπου 30 εκατομμύρια τηλεθεατές κάθε εβδομάδα.

Μέχρι το 1989, ο Κόσμπι κέρδιζε $ 4 εκατομμύρια το μήνα μόνο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των καναλιών.

Όταν η εκπομπή ακυρώθηκε το 1992, ο Κόσμπι προσπάθησε να μιμηθεί την επιτυχία του παρελθόντος, όμως δεν το κατάφερε ποτέ.

Περισσότερες από 60 γυναίκες

nymag

Σε κατάθεσή του πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία για την αγωγή που είχε ασκήσει εναντίον του η Κόνσταντ, η οποία τελικά έληξε με οικονομικό διακανονισμό μεταξύ τους το 2006, ο Κόσμπι είχε παραδεχτεί ότι έδινε ναρκωτικά σε γυναίκες για να κάνουν σεξ μαζί του, με "τον ίδιο τρόπο που κάποιος θα έλεγε 'θα σε κεράσω ένα ποτό' ".

Είχε επίσης παραδεχτεί ότι έδωσε χάπια στην Κόνσταντ πριν από την συνεύρεσή τους λέγοντας ότι επρόκειτο για το φάρμακο Benadryl για τις αλλεργίες και το κρυολόγημα, το οποίο πωλείται χωρίς συνταγή και ότι της έδωσε τρία χάπια για να την βοηθήσουν να χαλαρώσει.

Ο Μπιλ Κόσμπι έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση από περισσότερες από 60 γυναίκες, κατηγορίες που είχαν παραγραφεί εκτός από την υπόθεση της Κόνσταντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ