ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Καμία άρια θεά: πώς η Τέιλορ Σουίφτ πρόδωσε τους νεοναζί φέρνοντας τα πάνω κάτω στις ΗΠΑ

Καμία άρια θεά: πώς η Τέιλορ Σουίφτ πρόδωσε τους νεοναζί φέρνοντας τα πάνω κάτω στις ΗΠΑ

Με μια ανάρτηση της στο Instagram η ευπώλητη Τέιλορ Σουίφτ από το Τενεσί των ΗΠΑ έφερε τα πάνω κάτω στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου εξοργίζοντας νεοναζί και εθνικιστές.

Σπάζοντας μια εκκωφαντική και συχνά ύποπτη σιωπή για την πολιτική σκηνή της πατρίδας της εδώ και χρόνια η μικρή σε ηλικία και μεγάλη σε επιδραστικότητα βασίλισσα των charts Σουίφτ τοποθετήθηκε ανοιχτά υπερ των Δημοκρατικών βάζοντας τέλος στο αφήγημα που νεοναζί είχαν καλλιεργήσει.

Μέχρι το προηγούμενο σαββατοκύριακο πολλοί υπέθεταν ότι η Σουίφτ ήταν όντως μια "άρια θεά". Τώρα όλοι γνωρίζουν την ατζέντα και τη θέση της μιας Σουίφτ που δεν είναι απολιτίκ και κυρίως όχι με αυτούς που ορίζουν την πολιτική από το Λευκό Οίκο.

Στη μακροσκελή ανάρτησή της στα social media η Σουίφτ δηλώνει ξεκάθαρα ότι στις καίριες για τις ΗΠΑ ενδιάμεσες εκλογές στηρίζει τους Δημοκρατικούς Φιλ Μπρεντέσεν για τη Γερουσία και Τζιμ Κούπερ για τη Βουλή των Αντιπροσώπων που "κατεβαίνουν" στην εκλογική της περιφέρεια το Τενεσί.

"Δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσει κάποιον που δεν έχει τη θέληση να παλέψει για την αξιοπρέπεια όλων των Αμερικανών, ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού" γράφει η Σουίφτ που κατακεραυνώνει την υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, Μάρσα Μπλάκμπερν για την "απωθητική και τρομακτική" ατζέντα της στο Κογκρέσο. Η Μπλάκμπερν είναι πολέμιος των γυναικείων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει αμφισβητήσει το δικαίωμα της προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

"Πάντα ψήφιζα και θα ψηφίζω με βάση το ποιος υποψήφιος θα προστατεύσει και θα αγωνιστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πιστεύω ότι όλοι αξίζουμε σε αυτή τη χώρα" γράφει.

"Πιστεύω στον αγώνα για τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας και ότι κάθε μορφή διακρίσεων που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το φύλο είναι ΣΦΑΛΜΑ" σημειώνει.

"Δεν μπορώ να ψηφίσω κάποια που δεν θα είναι πρόθυμη να αγωνιστεί για την αξιοπρέπεια όλων των Αμερικανών, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, το φύλο τους ή το ποιον αγαπούν" συνέχισε.

Η Σουίφτ απηύθυνε κάλεσμα στους θαυμαστές της να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία.

"Παρακαλώ, παρακαλώ ενημερωθείτε για τους υποψηφίους στην πολιτεία σας και να ψηφίσετε με βάση το ποιος αντιπροσωπεύει περισσότερο τις αξίες σας. Πολλοί από εμάς, δεν μπορούμε ποτέ να βρούμε έναν υποψήφιο ή ένα κόμμα με τον οποίο συμφωνούμε 100% σε κάθε θέμα, αλλά πρέπει ούτως ή άλλως να ψηφίσουμε" τονίζει.

Ο Μπρίντεσεν έσπευσε να την ευχαριστήσει. Η ηθοποιός, Αλίσα Μιλάνο εξέφρασε τη στήριξή της στη Σουίφτ και θετική ήταν αντίδραση των Κέιτ Πέρι, Κάρλι Κλος, Μπλέικ Λάβλι, Κέβιν ΜακΧέιλ, Έμιλι Ραταϊκόφσκι και άλλων διάσημων.

Η Σουίφτ επιπλέον εξήγησε τον δισταγμό της όλο αυτό το διάστημα να τοποθετηθεί ανοιχτά απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ του Τραμπ σημειώνοντας ότι το απέφευγε για να μη γίνει κομμάτι της πόλωσης και της μαζικής αντιπαράθεσης που συγκλόνιζε το δημόσιο λόγο -ωστόσο η Σουίφτ απασφάλισε.

Η 28χρονη δήλωσε ότι επέλεξε να λύσει τη σιωπή της τώρα, "λόγω ορισμένων γεγονότων στη ζωή μου και τον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια".

https://www.instagram.com/p/BopoXpYnCes

Ο Γολγοθάς που την ενηλικίωσε

Τον Αύγουστο του 2017 δικαστήριο του Ντένβερ δικαίωσε πλήρως τη Σουίφτ η οποία κατηγορούσε τον DJ και ραδιοφωνικό παραγωγό Ντέιβιντ Μίλερ ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά το 2013. Ακούγοντας την απόφαση των ενόρκων η τραγουδίστρια και ηθοποιός αγκάλιασε αρχικά τους δικηγόρους της και κατόπιν τη μητέρα της, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Ο Ντέιβιντ Μίλερ ήταν εκείνος που είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τότε υποστήριζε ότι η Σουίφτ και οι μάνατζέρ της προκάλεσαν την απόλυσή του, δύο ημέρες μετά τη φωτογράφιση που έγινε ενόψει της συναυλίας που θα έδινε η σταρ στο Pepsi Center του Ντένβερ. Ζητούσε αποζημίωση ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Τέιλορ Σουίφτ, αν και αρχικά ήλπιζε ότι δεν θα δινόταν μεγάλη δημοσιότητα στην υπόθεση, αντεπιτέθηκε τελικά έναν μήνα αργότερα, κατηγορώντας με τη σειρά της τον Μίλερ για σεξουαλική παρενόχληση.

Ζητούσε και εκείνη αποζημίωση, αλλά συμβολική: μόλις 1 δολάριο, που το δικαστήριο της το επιδίκασε.

taylor1

Τον Αύγουστο του '17 ο δικαστής Ουίλιαμ Μαρτίνεζ απέρριψε την κατηγορία σε βάρος της τραγουδίστριας, εκτιμώντας ότι ο Μίλερ δεν κατάφερε να αποδείξει ότι εκείνη ευθυνόταν για την απόλυσή του. Οι ένορκοι απάλλαξαν από την κατηγορία αυτή και τους δύο άλλους κατηγορουμένους για την ίδια υπόθεση, τον μάνατζερ Φρανκ Μπελ και την Άντρεα Σουίφτ, τη μητέρα της σταρ.

"Ευχαριστώ τον δικαστή Μαρτίνεζ και τους ενόρκους, αλλά και τους δικηγόρους μου που αγωνίστηκαν για μένα και για όλους τους ανθρώπους που έχουν την εντύπωση ότι δεν ακούγεται η φωνή τους απέναντι στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις" ανέφερε η Σουίφτ σε μια ανακοίνωσή της, όπου περιγράφει τον "Γολγοθά" των τεσσάρων τελευταίων ετών.

Η σταρ "αναγνώρισε" ότι η ίδια είναι προνομιούχα αφού είχε τη δυνατότητα να καλύψει "το τεράστιο κόστος" για να υπερασπιστεί τον εαυτό της στη δίκη.

"Ελπίζω να βοηθήσω για να ακουστούν οι φωνές και εκείνων που πρέπει επίσης να ακουστούν" πρόσθεσε, δίνοντας την υπόθεση ότι θα κάνει δωρεές σε πολλές οργανώσεις που υπερασπίζονται θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

"Είσαι προδότης!"

Η ανάρτηση της Σουίφτ έφερε τα πάνω κάτω στις ΗΠΑ. Τα ακραία νεοναζιστικά νεοφασιστικά μορφώματα την κατακεραυνώνουν ως "εχθρό και προδότη", ο Τραμπ σχολίασε ότι "τώρα η μουσική της του αρέσει 25% λιγότερο" και η Σουίφτ δέχεται πόλεμο από τρολ με εθνικιστική ατζέντα.

Μεταξύ των αναρίθμητων "μείνε εκτός πολιτικής" θέσεων ήταν εκείνη και του Fox News, που έκανε λόγο για μια διασημότητα χωρίς προγενέστερο πολιτικό υπόβαθρο που αναμειγνύεται στις ενδιάμεσες εκλογές.

Από την άλλη η δημόσια παρέμβαση έχει φέρει άυξηση κατά 25% στην καταγραφή των ψηφοφόρων που θα ρίξουν ψήφο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

"Σουίφτ όπως νεοναζί"

Εν αγνοία της η Σουίφτ, εδώ και χρόνια, είχε θεωρηθεί ως η απόλυτη εκπρόσωπος της άριας φυλής με νεοναζί να την επικροτούν αποκαλώντας την "άρια θεά" μέσω social media και Διαδικτύου.

Όλα ξεκίνησαν το 2016 όταν ο ακροδεξιός blogger Andre Anglin έγραψε στο blog του Daily Stormer ότι η "Σουίφτ είναι μία αριανή θεά η οποία μοιάζει με μετενσάρκωση της αρχαίας ελληνικής θεάς Αθηνάς".

Στη συνέχεια ο ίδιος ισχυρίστηκε δημόσια ότι η "Σουίφτ υπερασπίζεται τον φασισμό και είναι οπαδός του Χίτλερ και της ρητορικής του".

Μετά την δημόσια τοποθέτηση της Σoυίφτ ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον αιώνιο εχθρό της Κάνιε Ουέστ στο Λευκό Οίκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ