ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ: απολογείται δέκα χρόνια μετά σε «κοριτσάκια» & γυναίκες

Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ: απολογείται δέκα χρόνια μετά σε «κοριτσάκια» & γυναίκες
Αrnold Schwarzenegger/ Facebook

Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ μεγαλώνει και είναι ολοένα και πιο σοφός. Μετά την αφοσίωση του στη μάχη για την κλιματική αλλαγή ο Εξολοθρευτής του Χόλιγουντ και της πολιτικής ζήτησε συγγνώμη για μία λέξη -δέκα χρόνια μετά.

Ο 71χρονος ηθοποιός και πολιτικός σε συνέντευξή του στο περιοδικό Men's Health απολογείται στους πολιτικούς του αντιπάλους γιατί πριν από μία δεκαετία τους είχε αποκαλέσει «κοριτσάκια».

«Εκείνη την εποχή το έβρισκα σωστό... τους αποκαλούσα κοριτσάκια επειδή δεν ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκα», είπε. Ο Άρνι διευκρίνησε ότι η δήλωσή του αυτή δεν ήταν σεξιστική αλλά αφορούσε την έλλειψη συλλογικότητας.

«Ήταν κοντόφθαλμο. Μακροπρόθεσμα, θα ήταν καλύτερα να μην το πω, επειδή ήθελα να συνεργαστώ μαζί τους», είπε και πρόσθεσε: «Όταν μπορέσεις να βρεις τον δρόμο της συνεργασίας, μπορείς να καταφέρεις πολύ περισσότερα».

Το 2004, ο τότε κυβερνήτης της Καλιφόρνια, θέλοντας να κοροϊδέψει τους πολιτειακούς νομοθέτες είχε πει «σας αποκαλώ κοριτσάκια» και παρότρυνε τους ψηφοφόρους να τους «τελειώσουν» την ημέρα των εκλογών, προκαλώντας τους δημοκρατικούς υποψήφιους, την LGBT κοινότητα και τις φεμινιστικές ομάδες, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη δήλωση σεξιστική, σύμφωνα με τους Los Angeles Times εκείνης της εποχής.

Στην ίδια συνέντευξη ο Σβαρτσενέγκερ, ζήτησε συγνώμη και για τη συμπεριφορά που είχε απέναντι στις γυναίκες, λέγοντας ότι έμαθε από τα λάθη του.

Έξι γυναίκες τον κατηγόρησαν για επίθεση, στη διάρκεια τριών δεκαετιών, όπως είχαν αναφέρει το 2003 οι Los Angeles Times. Αν και ζήτησε συγγνώμη για την «κακή» του συμπεριφορά, ο σταρ αρνήθηκε τις κατηγορίες κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του το 2003.

«Κοιτάζοντας πίσω, ξεπέρασα αρκετές φορές τα όρια και είμαι ο πρώτος που ζητάει συγγνώμη», δήλωσε στο περιοδικό.

«Νιώθω άσχημα γι αυτό και ζητάω συγγνώμη. Όταν έγινα κυβερνήτης, ήθελα να είμαι σίγουρος ότι κανείς, ακόμα κι εγώ, δεν θα έκανε αυτό το λάθος» πρόσθεσε.

Η μεγάλη μάχη του Εξολοθρευτή είναι για όλους μας

Ο Άρνι, επιβεβαιώνοντας ότι οι παιδικοί μας ήρωες παραμένουν αγέρωχοι και θαρραλέοι ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ συνεχίζει την αποστολή του για ένα καλύτερο αύριο με μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα του στο Facebook.

Σε αυτή απευθύνεται σε όσους σφυρίζουν αδιάφορα για το έγκλημα στο περιβάλλον από τις λάθος πηγές ενέργειας.

Η ανοιχτή επιστολή του Εξολοθρευτή εξολοθρεύει με μαεστρία κάθε προβληματισμό για τις πηγές ενέργειας που μας πνίγουν.

Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ θέλει να σε ρωτήσει κάποια πράγματα. “Δεν με νοιάζει καθόλου αν συμφωνούμε για την κλιματική αλλαγή” είναι ελεύθερη απόδοση του "I don't give a f*** if we agree on climate change" που είναι και ο τίτλος στη δημόσια παρέμβαση του λόγο που ακολουθεί.

Posted by Arnold Schwarzenegger on Monday, December 7, 2015


Κάθε φορά, όποια φορά κάνω ανάρτηση στο Facebook μου ή κάνω tweet για τη σταυροφορία μου προς ένα καθαρά ενεργειακό μέλλον, τις βλέπω.

Πάντοτε υπάρχουν λίγοι από εσάς που αναρωτιούνται γιατί πρέπει να ενδιαφερθούν για την άνοδο της θερμοκρασίας ή αμφισβητούν την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής.

Θέλω να ξέρετε ότι σας ακούω. Ακόμη και εσάς που λέτε ότι η ανακυκλώσιμη ενέργεια είναι μια συνωμοσία.

Ακόμη και εσάς που ισχυρίζεστε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα φιάσκο. Ακόμη και εσάς που χρησιμοποιείτε μια λέξη τεσσάρων γραμμάτων (σσ. ο Άρνι αναφέρεται στο “F***” του τίτλου της επιστολής).

Έδωσα σημασία στις αμφιβολίες σας και τώρα έχω τρεις ερωτήσεις για εσάς.

Ας αφήσουμε την κλιματική αλλαγή στην άκρη προς το παρόν. Ας κάνουμε μια υπόθεση ότι έχετε δίκιο.

Πρώτον - θεωρείται φρόνιμο να πεθαίνουν 7 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο από μόλυνση; Είναι περισσότεροι από τα θύματα δολοφονιών, τους αυτόχειρες και τα αυτοκινητικά δυστυχήματα συνολικά.

Καθημερινά 19.000 άνθρωποι πεθαίνουν από από τη μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλεί η χρήση ορυκτών καυσίμων. Είναι δικαιολογημένοι αυτοί οι θάνατοι για εσάς; Αποδέχεστε το γεγονός ότι παιδιά σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να μεγαλώσουν με εισπνευστήρα;

Τώρα, στη δεύτερη ερώτηση μου: πιστεύετε πραγματικά ότι το κάρβουνο και το πετρέλαιο είναι το μέλλον στα καύσιμα;

Πέρα από την καταστροφή που επιφέρουν τα ορυκτά καύσιμα στα πνευμόνια μας, συμφωνούμε όλοι στο ότι εξαντλούνται. Ποιό είναι λοιπόν το πλάνο δράσης σας;

Προσωπικά έχω ανάγκη από ένα πλάνο. Δεν θέλω να είμαι το τελευταίο άλογο στο δρόμο που σέρνει μια καρότσα με τα αυτοκίνητα να κατακτούν τους δρόμους. Δεν θέλω να είμαι ο τελευταίος επενδυτής στην αλυσίδα καταστημάτων Blockbuster στην ανάδυση του Netflix. Αυτό ακριβώς θα συμβεί με τα ορυκτά καύσιμα.

Ένα μέλλον καθαρής ενέργειας είναι μια σοφή επένδυση και όποιος σας λέει κάτι άλλο ή κάνει λάθος ή σας λέει ψέμματα. Όποιο και από τα παραπάνω και αν ισχύει δεν θα έδινα σημασία στις συμβουλές τους για το που θα επενδύσω.

Oι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι εξαιρετικές για τον τομέα της οικονομίας, κάτι που δεν χρειάζεστε εμένα να σας το ομολογήσω. Η Καλιφόρνια έχει μερικούς από τους πιο επαναστατικούς περιβαλλοντικούς νόμους στις ΗΠΑ, το 40% της ενέργειας μας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Είμαστε από τους πρώτους που υιοθετησαμε ένα πλάνο καθαρής ενέργειας για το μέλλον.

Η οικονομία μας δεν ένοιωσε κάποιο πλήγμα. Στον αντίποδα, η οικονομία στην Καλιφόρνια αναπτύσσεται πιο γρήγορα από τις άλλες πολιτείες. Πρωτοπορούμε στα κατασκευαστικά έργα, τη γεωργία, τον τουρισμό, τη βιομηχανία της διασκέδασης, τη βιοτεχνολογία και, βέβαια, στην πράσινη τεχνολογία.

Έχω μια τελευταία ερώτηση και θα χρειαστώ από εσάς λίγη φαντασία.

Υπάρχουν δύο πόρτες. Πίσω από την Πόρτα Νούμερο Ένα υπάρχει ένα αεροστεγές δωμάτιο με ένα κανονικό αμάξι που παίρνει βενζίνη. Πίσω από την Πόρτα Νούμερο Δύο υπάρχει ένας αντίστοιχος χώρος με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Οι μηχανές και των δύο έχουν πάρει πραγματικά φωτιά.

Θέλω να επιλέξετε μια πόρτα και αφού την ανοίξετε να μπείτε μέσα και να την κλείσετε πίσω σας. Πρέπει να μείνετε μέσα στο δωμάτιο για μία ώρα. Δεν μπορείτε να σβήσετε τη μηχανή, δεν σας παρέχουν μάσκα αερίων.

Υποθέτω επιλέγετε την Πόρτα Νούμερο Δύο με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σωστά; Η Πόρτα Νούμερο Ένα είναι μια θανάσιμη επιλογή -ποιος θα ήθελε να εισπνεύσει όλες αυτές τις αναθυμιάσεις;

Αυτή είναι η επιλογή που έχει κληθεί να πάρει ο κόσμος τώρα.

Για να χρησιμοποιήσω μία από τις αγαπημένες σας λέξεις που όλοι εσείς οι σχολιαστές λατρεύετε, δεν δίνω δεκάρα αν πιστεύετε ή όχι στην κλιματική αλλαγή. Δεν θα μπορούσε να με νοιάζει τίποτα λιγότερο από το εαν ανησυχείτε ή όχι για την αύξηση της θερμοκρασίας ή το λιώσιμο των πάγων. Δεν με ενδιαφέρει ποιός από τους δυό μας αντιλαμβάνεται καλύτερα όσα μας λέει η επιστήμη.

Απλά ελπίζω να είστε μαζί μου στο άνοιγμα της Πόρτας Νούμερο Δύο σε ένα πιο ευφυές, καθαρό, υγιεινό, κερδοφόρο ενεργειακό μέλλον.”

Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ έδωσε το παρόν μαζί με Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Αλ Γκορ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο και άλλους επώνυμους αξιωματούχους ή μη, στη "Σύνοδο Κορυφής των Δημάρχων" που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21) στο Παρίσι.

Ένα εισιτήριο για την Καλιφόρνια παρακαλώ καθώς δύο πόρτες έχει η ζωή και ο Άρνι γνωρίζει τη σωστή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ