ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Εντ Σίραν: με ημερομίσθιο 85.000 ευρώ πληρώνει περισσότερους φόρους από Amazon & Starbucks

Εντ Σίραν: με ημερομίσθιο 85.000 ευρώ πληρώνει περισσότερους φόρους από Amazon & Starbucks
EPA/CLEMENS BILAN/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόσφατα ο Εντ Σίραν και οι συνάδελφοι επιτέθηκαν στην πολιτική της Τερέζα Μέι του Brexit. Σήμερα ο Σίραν καλείται να πληρώσει περισσότερους φόρους στο βρετανικό κράτος από πολυεθνικές όπως οι Amazon και Starbucks. Παράλογο με φλέγμα βρετανικό; Περίπου.

Ο Εντ Σίραν ήταν ο πλουσιότερος σόλο καλλιτέχνης στον κόσμο το 2017 με έσοδα 75.000 αγγλικές λίρες (85.000 ευρώ) ημερησίως.

Ο 27χρονος τραγουδιστής με τα υπέρογκα κέρδη εκτόπισε τις συναδέλφους του, Αντέλ και Τέιλορ Σουίφτ από τη θέση του πλουσιότερου σόλο καλλιτέχνη.

Οι πρόσφατα δημοσιευμένοι ισολογισμοί δείχνουν ότι η εταιρεία του τραγουδιστή, Ed Sheeran Ltd είχε κύκλο εργασιών 36.293.611 λίρες με μεικτά κέρδη 27.376.900 λίρες. Το ποσό ισοδυναμεί με 75.005 λίρες την ημέρα (3.125 λίρες την ώρα).

Επίσης, αποκαλύπτουν ότι ο Βρετανός τραγουδιστής και συνθέτης πληρώνει περισσότερους φόρους από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς Amazon και Starbucks, αναφέρουν δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Πιο βαριά φορολογούμενος από τις πολυεθνικές αλυσίδες

Ο Εντ Σίραν είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος σόλο καλλιτέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέβαλε σε φόρους 1 εκατομμύριο αγγλικές λίρες περισσότερο από την Amazon παρ' ότι τα κέρδη του είναι λιγότερα από το 1/5 των κερδών της εταιρείας.

Συγκεκριμένα ο τραγουδιστής πλήρωσε σε φόρους 5,29 εκατ. αγγλικές λίρες, ενώ η Amazon με κέρδη 2 δισ. αγγλικές λίρες κατέβαλε φορολογία ύψους 4,5 εκατ. αγγλικών λιρών.

Η παγκόσμια αλυσίδα καταστημάτων καφέ Starbucks πλήρωσε σε φόρους 13,7 εκατ. αγγλικές λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017 με έσοδα 162 εκατ. αγγλικές λίρες.

Τον Ιούλιο το Forbes ονόμασε τον Εντ Σίραν τον σόλο τραγουδιστή με τα περισσότερα έσοδα, 83 εκατ. αγγλικές λίρες τον περασμένο χρόνο.

Η μουσική βιομηχανία εναντιώνεται στο Brexit

Μουσικοί, ανάμεσά τους ο Εντ Σιράν, ο Στινγκ και η Ρίτα Όρα, με ανοιχτή επιστολή, προειδοποιούν την Μέι ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «σκέτη παραφροσύνη» και απειλεί «κάθε πτυχή της μουσικής βιομηχανίας».

Η επιστολή, μια πρωτοβουλία του Μπομπ Γκέλντοφ, την οποία υπογράφουν δεκάδες ηχηρά ονόματα της ποπ, ροκ και κλασικής μουσικής σκηνής, καλεί την Μέι να αναθεωρήσει την απόφασή της να βγάλει την Βρετανία από την ΕΕ.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπράξουμε ένα πολύ σοβαρό σφάλμα αναφορικά με την γιγαντιαία βιομηχανία μας και την πελώρια δεξαμενή των κρυμμένων ακόμη ταλέντων που ζουν σε αυτό το νησί», αναφέρει η επιστολή, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Observer.

«Αποφασίσαμε να βάλουμε τους εαυτούς μας μέσα σε μια πολιτισμική φυλακή που φτιάξαμε εμείς οι ίδιοι. Ακριβώς το αντίθετο από το γκρέμισμα των τειχών, την άρνηση των προκαταλήψεων, τη γέννηση ιδεών, που είναι όλη η ουσία της σύγχρονης μουσικής».

Η Βρετανία ψήφισε οριακά υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ σε ένα δημοψήφισμα το 2016 και πρόκειται να αποχωρήσει από το μπλοκ τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου.

Η Μέι έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κανονισμοί που αφορούν την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών εντός της ΕΕ και που επιτρέπουν στους πολίτες της να ζουν και να εργάζονται σε οποιαδήποτε από τις 28 χώρες μέλη του μπλοκ, δεν θα ισχύουν για τη Βρετανία μετά το Brexit.

Η ανοιχτή επιστολή, την οποία στηρίζουν μεταξύ άλλων και οι Ντέιμον Άλμπαρν, Τζάρβις Κόκερ, Σάιμον Ρατλ και Μπράιαν Ίνο, υποστηρίζει ότι η βρετανική κυριαρχία στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία θα απειληθεί από αυτό και από άλλα παρελκόμενα του Brexit.

Επισημαίνει ότι τα πάντα - από τις περιοδείες, τις πωλήσεις, τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων - θα πληγούν και ότι η Βρετανία θα πρέπει αντίθετα να παραμείνει εντός της ΕΕ και να ηγηθεί της μεταρρύθμισής της.

«Πρέπει να πάρουμε πίσω το μέλλον μας. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε και να αναδομήσουμε την ΕΕ. Όταν η Ευρώπη είναι σκέτο χάλι, οι Βρετανοί μένουν εκεί, δεν αποσύρονται, ανασυντάσσονται».

Όπως δήλωσε ο Γκέλντοφ στην Observer θα ήθελε να δει ένα δεύτερο δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι στο μπλοκ.

«Είμαι απόλυτα ταγμένος στην ιδέα ενός δεύτερου, δημοκρατικού δημοψηφίσματος για να αποφύγουμε να μας διαλύσει μελλοντικά όλη αυτή η ιστορία με το Brexit», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ