ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Θέα στον κάτω κόσμο: εγκαίνια για το λατομείο & ξενοδοχείο ανάποδης πολυτέλειας στην Κίνα

Θέα στον κάτω κόσμο: εγκαίνια για το λατομείο & ξενοδοχείο ανάποδης πολυτέλειας στην Κίνα

Επιτέλους, το ξενοδοχείο που ήδη έχει κερδίσει μυριάδες βραβεία για την τόλμη και τον πρωτότυπο σχεδιασμό του είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του επιβεβαιώνοντας όσα υποστήριζε ήδη από το 2016 ο project director του έργου Martin Jochman της εταιρίας JADE + QA studio, το ξενοδοχείο, πρώην λατομείο στην Κίνα εντυπωσιάζει χαρίζοντας "θέα στον κάτω κόσμο".

Ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό θαύμα, το InterContinental Shanghai Wonderland δεν προσφέρει θέα σε πόλη, σε βουνοκορφές, σε παραλίες.

Με έδρα την πόλη Σονγκτζιάνγκ, 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαγκάης, το ξενοδοχείο οικοδομήθηκε σε διάστημα μιας δεκαετίας σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο, βάθους 88 μέτρων.

Διαθέτει 337 δωμάτια, σε 18 ορόφους, οι 16 εκ των οποίων είναι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και οι δύο μέσα στο νερό.

Όλα τα δωμάτια – εκτός από τα «υποβρύχια» – έχουν από το μπαλκόνι τους θέα των καταρρακτών που βουτάνε κάτω στα τοιχώματα του λατομείου, αλλά και του υάλινου «καταρράκτη» που έχει χτιστεί στο κέντρο του ξενοδοχείου πολυτελείας.

Στον υψηλότερο όροφο, ένας πλούσιος rooftop garden. Στους δύο ορόφους μέσα στο νερό, εστιατόριο και ξενώνες με θέα σε ενυδρείο βάθους 10 μέτρων. Το «ισόγειο» φιλοξενεί πισίνα και άλλες διευκολύνσεις για χαλάρωση.

Στους τρελαμένους με την αδρεναλίνη, το με εμβαδόν 61.000 τετραγωνικών μέτρων κατάλυμα προσφέρει δυνατότητα για bungee jumping και για αναρρίχηση στις πλευρές του λατομείου.

Σύμφωνα με το βρετανικό γραφείο design Atkins, το κτίσμα είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα αρχιτεκτονικής και μηχανικής, απαιτώντας περισσότερους από 5.000 αρχιτέκτονες, μηχανικούς, σχεδιαστές και εργάτες για να ολοκληρωθεί.

Ο επικεφαλής μηχανικός Τσεν Σιασιάνγκ πρόσθεσε ότι το πρότζεκτ ήταν τόσο αντισυμβατικό – το χαρακτήρισε «αγώνα κατά της βαρύτητας» – που η ομάδα του ανέπτυξε καινούργιες μεθόδους οι οποίες κατέληξαν σε 39 πατέντες.

Ως προς την «πράσινη» διάστασή του, ο σχεδιασμός του έγινε με φιλικές προς το περιβάλλον Αρχές, και θα παράγει ενέργεια, θέρμανση και φωτισμό από γεωθερμικές και ηλιακές πηγές.

Η τοποθεσία είναι εύγλωττη: το InterContinental Shanghai Wonderland είναι κοντά στην οροσειρά Σεσάν, στο National Forest Park του Σεσάν και στους Βοτανικούς Κήπους Τσενσάν.

Ανάποδος παράδεισος

Οι νίκες του (Gold Award Chinese Future Architecture στο συνέδριο “MIPIM International Property and Architecture Conference” το 2011, “Best International Hotel Architecture 2013” στα International Property and Hotel Awards του Λονδίνου και ceremony in London and more recently in March 2014, “Best Luxury Hotel Architecture award” στο “China Luxury Hotel Congress” στη Σαγκάη τον Μάρτιο του 2014) είναι εύλογες καθώς το οικοδόμημα έχει βασιστεί στην ιδέα ενός ανάποδου ουρανοξύστη.

Τοποθετημένο μέσα σε ένα εγκαταλειμμένο λατομείο γεμάτο νερό που βρίσκεται στην περιοχή Songjiang, 30 χλμ έξω από τη Σαγκάη, το Shimao Wonderland Intercontinental εναρμονίζεται με την ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους ακολουθώντας το σκηνικό της φύσης.

Το πεντάστερο οικοδόμημα των 19 ορόφων θα αξιοποιήσει τον κατακόρυφο βράχο ύψους 90 μέτρων και θα διαθέτει 328 δωμάτια με το εστιατόριο και άλλους κοινόχρηστους χώρους να βρίσκονται κάτω από το νερό του λατομείου.

Το ξενοδοχείο διαθέτει συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας χιλίων ατόμων, μία αίθουσα δεξιώσεων, εστιατόρια και καφέ, ενώ οι όροφοι κάτω από την επιφάνεια του νερού θα είναι αφιερωμένοι στα θαλάσσια σπορ με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, πισίνα και ένα ενυδρείο με βάθος δέκα μέτρων.

Το έργο είναι ένας παράδεισος όσων λατρεύουν τα extreme sports. Η αναρρίχηση και το bungee jumping από το βράχο είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που προσφέρει.

Για την λειτουργία του το ξενοδοχείο βασίζεται σε ενέργεια που θα προέρχεται από το ίδιο το περιβάλλον, χωρίς να το επιβαρύνει, αξιοποιώντας τη γεωθερμική ενέργεια της περιοχής αλλά και ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά ηλιακά πάνελ.

Το όραμα των αρχιτεκτόνων είναι να δημιουργήσουν σε κάθε όροφο έναν κρεμαστό κήπο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας καταπράσινης πλαγιάς, ενώ το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του θα είναι ένας τεράστιος καταρράκτης που θα διατρέχει το ξενοδοχείο κατακόρυφα, παράγοντας με αυτόν τον τρόπο και ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες του ξενοδοχείου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ