ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Μπιγιονσέ τίμησε τον Μαντέλα: Η προσωπική σχέση και η επιστολή της στο μεγάλο ηγέτη

Η Μπιγιονσέ τίμησε τον Μαντέλα: Η προσωπική σχέση και η επιστολή της στο μεγάλο ηγέτη

H Μπιγιονσέ δεν θα μπορούσε να λείπει από τη μεγάλη συναυλία που έγινε στο Γιοχάνεσμπουργκ προς τιμήν του Νέλσον Μαντέλα.  

Η Αμερικανίδα σταρ απέτισε φόρο τιμής την Κυριακή μεγάλο Νοτιοαφρικανό ηγέτη, σε μια μεγαλειώδη συναυλία στο Γιοχάνεσμπουργκ, με τη συμμετοχή και άλλων σπουδαίων ερμηνευτών όπως του Έντ Σίραν, του Τζέι Ζι, του Φάρελ Ουίλιαμς και του Άσερ. Η συγκεκριμένη συναυλία ήταν η κορύφωση μιας σειράς εκδηλώσεων που οργανώθηκαν για τα 100 χρόνια από τη γέννηση, την 18η Ιουλίου του 1918, του ήρωα της πάλης των Νοτιοαφρικανών κατά του απαρτχάιντ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για την εξάλειψη της φτώχειας και του παιδικού υποσιτισμού και την προαγωγή της ισότητας των φύλων.

Η Μπιγιονσέ τραγούδησε πολλές επιτυχίες της και ερμήνευσε κι ένα τραγούδι μαζί με τον Εντ Σίραν.

Χιλιάδες θαυμαστές της, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί που κατάφεραν να απολαύσουν το θέαμα με δωρεάν είσοδο ως αντάλλαγμα για την ακτιβιστική δράση τους, κατέκλυσαν το στάδιο αρκετές ώρες πριν από την έναρξη της συναυλίας.

Πέραν μιας σειράς αστέρων του διεθνούς πενταγράμμου, μεταξύ αυτών του Κρις Μάρτιν, του συγκροτήματος Κολντπλέι, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα υποδέχθηκε τους ομολόγους του από τη Γκάνα Νάνα Ακούφο-Άντο, τη Ρουάντα Πολ Καγκάμε και τη Σιέρα Λεόνε Τζούλιους Μάαντα Μπίο.

Η σχέση της Μπιγιονσέ με το Νέλσον Μαντέλα είναι παλιά, καθώς οι δύο τους είχαν γνωριστεί προσωπικά και η τραγουδίστρια δεν έκρυψε ποτέ πόσο τον θαύμαζε.

Η επιστολή της Μπιγιονσέ στον Μαντέλα

H νοτιοαφρικανική εφημερίδα Sowetan δημοσίευσε μια επιστολή της Μπιγιονσέ προς τον εκλιπόντα πολιτικό (ο Μαντέλα πέθανε το 2013), στην οποία τον ευχαριστεί για τα «μαθήματα ζωής» που τη δίδαξε και τα οποία θα μεταλαμπαδεύσει η ίδια στα παιδιά της.

Αγαπητέ Μαντίμπα

Σε συνάντησα πρώτη φορά το 2004 στη συναυλία για το AIDS στο Κέιπ Τάουν και ο αντίκτυπος που είχες στη ζωή μου παραμένει μαζί μου μέχρι σήμερα και κάθε στιγμή. Η καλοσύνη και η ευγνωμοσύνη σου για κάθε εμπειρία, αλλά και η δυνατότητά σου να συγχωρείς, είναι μαθήματα πήρα από σένα και τώρα θα τα περάσω και στα τρία μου παιδιά. Όλη μου η οικογένεια σε εκτιμά πάρα πολύ.

Είναι τιμή για μένα να ταξιδέψω στη Νότια Αφρική αυτή την εβδομάδα για να τιμήσω εσένα και τις προσπάθειές σου για το Δίκαιο. Ήσουν ένας μαχητής, ένας θαρραλέος ακτιβιστής και ένας χαρισματικός και πολύ αγαπητός ηγέτης. Το όραμά σου για αξιοπρέπεια, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την Ειρήνη και μια Νότια Αφρική ελεύθερη από το ρατσισμό και το απαρτχάιντ, επιτρέπει σε όλους μας να κάνουμε τα όνειρα πραγματικότητα.

Θυμάμαι όταν οι δύο μας κάναμε εκείνον τον περίπατο στη φυλακή του Robben Island, όπου πέρασες 18 από τα 27 χρόνια της φυλάκισής σου. Θυμάμαι τα προσεκτικά αλλά συγκεντρωμένα βήματά σου όσο μου έλεγες τις ιστορίες των αγώνων , των θυσιών και της επιμονής σου. Χαμογελούσες όσο μιλούσες με μία ομάδα καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους και η μητέρα μου. Ήταν εκείνη που μας μίλησε, σε μένα και την αδελφή μου, πρώτη φορά για τον σπουδαίο Νέλσον Μαντέλα. Εκείνη τη στιγμή πραγματικά κατάλαβα την ταπεινότητά σου.

Το έκανες δυνατό για πολλούς ανθρώπους σαν εμένα να απορρίψουν την έννοια του «αδύνατου» και να κατανοήσουμε τις δυνατότητές μας να αλλάξουμε τον κόσμο. Οι μικρότερες προσπάθειες μπορούν ν’ αλλάξουν την τροχιά της ζωής όσων ζουν σε ακραία φτώχεια, αντιμετωπίζουν την αδικία και πολεμάνε για τα δικαιώματά τους σαν άνθρωποι.

Όπως γιορτάζουμε τα 100 χρόνια σου, σού υπόσχομαι ότι έχω κάνει τα όνειρά σου και δικά μου. Το έργο και οι θυσίες σου δεν ήταν επί ματαίω. Θα τιμώ πάντα κάθε στιγμή που μοιράστηκα μαζί σου και θα χρησιμοποιήσω όσα μου έμαθες σαν καύσιμο για να τροφοδοτήσω θετικές ιδέες και λύσεις

Μπιγιονσέ Νόουλς Κάρτερ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ