ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Έκθεση φωτογραφίας: Η glam δεκαετία του 80s και οι σταρ της επιστρέφουν

Έκθεση φωτογραφίας: Η glam δεκαετία του 80s και οι σταρ της επιστρέφουν
www.instagram.com/p_ashworth

Soft Cell, Eurythmics, Everything But The Girl, Visage, Blancmange, The The, Frankie Goes to Hollywood, Adam Ant, Julian Cope, The Clash. Πέρασαν όλοι από τα χέρια, ή μάλλον από το φωτογραφικό φακό του Πίτερ Άσγουορθ, ο οποίος βοήθησε πολύ στη δημιουργία της glam αισθητικής της πιo «γκλίτερ» δεκαετίας.

Με τις φωτογραφίες που τράβηξε από τους πρωταγωνιστές της βρετανικής κυρίως ποπ σκηνής, με όλη την πολυχρωμία που τη χαρακτήριζε στη δεκαετία του '80, ο Άσγουορθ δημιούργησε ξεχωριστά έργα Τέχνης μέσα από τις εικόνες των ειδώλων της εποχής.

Εικόνες που γίνονταν εξώφυλλα περιοδικών και δίσκων σε μια περίοδο που ακόμα το περιοδικό και πολύ περισσότερο ο δίσκος ήταν αντικείμενο – φετίχ που το θαύμαζε ο κάτοχός του. Ήταν και ένα από τα βασικά στοιχεία στον τρόπο που αντιμετωπιζόταν ένα γκρουπ ή ένας καλλιτέχνη από το κοινό του. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φωτογραφία που τράβηξε στην Άνι Λένοξ ο Άσγουορθ για το εξώφυλλο του άλμπουμ «Touch» των Eurythmics, μια φωτογραφία που έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής εικόνας της.

«Το Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του '80 ήταν το τέλειο μέρος για κάποιον σαν κι εμένα», λέει σήμερα ο φωτογράφος. «Ήταν ένα τεράστιο και πολυποίκιλο δημιουργικό background σε καθημερινή βάση. Υπήρχαν άδεια σπίτια για να ζήσεις και πλήθος μεγάλες, ερειπωμένες παλιές αποθήκες που μπορούσες να μετατρέψεις σε ό,τι είδους σκηνικό ήθελες. Μπορούσα να καταφέρω τα πάντα αρκεί να μην με απασχολούσε το γεγονός ότι σπαταλούσα τα μισά μου λεφτά στις φωτογραφήσεις».

Οι φωτογραφίες του Άσγουορθ από την εποχή της φαντεζί βρετανικής ποπ (και ροκ) δεκαετίας του '80 παρουσιάζονται στην έκθεση «Mavericks - a photographic show by Peter Ashworth», που θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου στην Lever Gallery του Λονδίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ