ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Ταραντίνο επιστρέφει με Μπραντ Πιτ, Ντι Κάπριο, Τσαρλς Μάνσον και ιστορίες του Χόλιγουντ

Ο Ταραντίνο επιστρέφει με Μπραντ Πιτ, Ντι Κάπριο, Τσαρλς Μάνσον και ιστορίες του Χόλιγουντ
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο είναι ο Ρικ Ντάλτον, πρώην σταρ τηλεοπτικών γουέστερν και ο Μπραντ ΠΙτ είναι ο Κλιφ Μπουθ, ο στάντμαν που τον ντουμπλάρει στις επικίνδυνες σκηνές. Και οι δύο περνάνε δύσκολα στο Χόλιγουντ, έως ότου δίπλα τους μετακομίζει η Σάρον Τέιτ. www.imdb.com

«Κάποτε στο Χόλιγουντ»: Αυτός θα είναι ο τίτλος της νέας ταινίας του Κουέντιν Ταραντίνο και πέρα από -και ότι έχει ως φόντο το Χόλιγουντ στο τέλος των ‘60s και πραγματεύεται την ιστορία της δολοφονίας της Σάρον Τέιτ από τον Τσαρλς Μάνσον- δεν ξέρουμε και πάρα πολλά γι αυτή... 

 

Ο Ταραντίνο φαίνεται ότι ξεπέρασε τον εαυτό του αυτή τη φορά και όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα στη νέα και πολυαναμενόμενη ταινία του. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν πριν από έναν μήνα, αλλά ο Ταραντίνο δεν λέει και πολλά για την ταινία, με συνέπεια οι πληροφορίες να διαρρέουν με το σταγονομετρο και το ενδιαφέρον να εκτοξεύεται. Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα, πάντως, είναι το θέμα, ο τίτλος και το «άχαστο» ντουέτο των πρωταγωνιστών, δηλαδή τον Μπραντ Πιτ και το Λεονάρντο ντι Κάπριο.

Η τανία επιστρέφει στα τέλη της δεκαετίας του '60 όταν το σύστημα των παραδοσιακών κινηματογραφικών στούντιο έπνεε τα λοίσθια και ήδη είχαν κάνει την εμφάνισή τους οι «επαναστάτες» του Χόλιγουντ που θα δέσποζαν στην κινηματογραφική παραγωγή της επόμενης δεκαετίας. Το Λος Άντζελες είχε μεταμορφωθεί σε άντρο χιπισμού, αντικουλτούρας και ηδονιστικής παρακμής. Το πάρτι όμως τελείωσε με τραγικό και απότομο τρόπο μετά την τελετουργική σφαγή της ηθοποιού Σάρον Τέιτ (μεταξύ άλλων), συζύγου του Πολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, στην πολυτελή κατοικία του ζεύγους βόρεια του Μπέβερλι Χιλς, από την «οικογένεια» του Τσαρλς Μάνσον τον Αύγουστο του 1969.

Η ταινία του Ταραντίνο αναφέρεται στυς κινηματογραφικούς κύκλους και ως «Η ταινία του Μάνσον» και πράγματι εμφανίζεται ο χαρακτήρας του Μάνσον στην πλοκή, είναι όμως περιφερειακός σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν διαρρεύσει. Όπως γράφτηκε «το να αναφέρεσαι στο έργο ως 'η ταινία του Μάνσον' είναι σα να αποκαλείς το 'Inglorious Bastards', 'η ταινία του Χίτλερ' παρότι ο Ναζί δικτάτορας εμφανίζεται σε καναδυό σκηνές μόνο».

11125892aaa

Φωτογραφία του Τσάρλς Μάνσον που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 5 Απριλίου 2012, από το Σωφρονιστικό Παράρτημα της Καλιφόρνια. ο Μάνσον πέρασε τη ζωή του στις φυλακές του Κορκόραν, μετά την καταδίκη του σε ισόβια δεσμά για τη δολοφονία 9 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους και η ηθοποιός Σάρον Τέιτ. Ζήτησε 11 φορές να αποφυλακιστεί αλλά όλα τα αιτήματα απορρίφθηκαν. (Credit: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες είναι ο Ρικ Ντάλτον (Λεονάρντο Ντι Κάπριο), πρώην σταρ τηλεοπτικών γουέστερν και ο Κλιφ Μπουθ (Μπραντ Πιτ), ο στάντμαν που τον ντουμπλάρει στις επικίνδυνες σκηνές. Και οι δύο δυσκολεύοντα πολύ να τα βγάλουν πέρα σ' ένα Χόλιγουντ που δεν αναγνωρίζουν -και δεν τους αναγνωρίζει- πια, μέχρι τη στιγμή που δίπλα στον Ντάλτον μετακομίζει η Σάρον Τέιτ.

Ο ίδιος ο Ταραντίνο –βαθύς γνώστης της ιστορίας του σινεμά αλλά και του Λος Άντζελες– είπε για την ταινία ότι είναι η πιο κοντινή στο «Pulp Fiction» απ' όσες έκανε μετέπειτα: «Πέντε χρόνια δούλεψα αυτό το σενάριο που τοποθετείται στο Λος Άντζελες όπου έχω ζήσει όλη μου τη ζωή σχεδόν, πριν ακόμα κι από το 1969, που ήμουν επτά χρονών. Είμαι συγκινημένος που μου δίνεται η δυνατότητα να αφηγηθώ την ιστορία ενός Λος Άντζελες και ενός Χόλιγουντ που δεν υπάρχουν πια», είπε.

article 2649846 1E7A928600000578 758 634x856

"Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια δεν μπορώ να κοιτάξω ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα και να μην σκεφτώ πόσο θα της άρεσε", έγραψε πολλά χρόνια μετά το θάνατο της Τέιτ ο Ρομάν Πολάνσκι". (Credit: The Tate Family Archive)

Γέννημα θρέμμα της Πόλης των Αγγέλων είναι και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος δήλωσε ότι το σενάριο είναι ότι πιο αυθεντικά συναρπαστικό έχει διαβάσει, ενώ όσον αφορά στον τόνο και το ύφος της ταινίας, ο διευθυντής φωτογραφίας Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον είπε ότι ακροβατούν «ανάμεσα στο χιουμοριστικό, το σοβαρό, το παιγνιώδες, το μακάβριο», κάτι που ισχύει για όλες τις ταινίες του Ταραντίνο.

Εκτός από τους δύο σούπερ σταρ, στο καστ περιλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων, η Μάργκοτ Ρόμπι (στο ρόλο της Σάρον Τέιτ), ο Μπρους Ντερν, ο Αλ Πατσίνο, η Ντακότα Φάνινγκ και ο Εμίλ Χιρς.

Αρχικά η ταινία είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ στις 9 Αυγούστου του 2019 – την 50η επέτειο δηλαδή της σφαγής της Τέιτ και των προσκεκλημένων της από τη συμμορία του Μάνσον – αλλά τελικά η ημερομηνία μετακινήθηκε ελαφρώς και η πρεμιέρα αναμένεται λίγες μέρες πριν, στις 26 Ιουλίου της προσεχούς χρονιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ