ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το οσκαρικό «Detainment»: Η δολοφονία ενός 2χρονου από δύο 10χρονους

Η αληθινή ιστορία πίσω από το οσκαρικό «Detainment»: Η δολοφονία ενός 2χρονου από δύο 10χρονους
IMDb

Η μικρού μήκους ταινία «Detainment» έχει ήδη κερδίσει πολλά βραβεία και είναι στην προκριματική επιλογή για τα Όσκαρ. Οι γονείς του Τζέιμς Μπάλτζερ, όμως, η δολοφονία του οποίου από δύο 10χρονους είναι το αντικείμενο της ταινίας, έχουν εξοργιστεί και ζητούν να αποσυρθεί.

Η δολοφονία του Τζέιμς Μπάλτζερ στο Λίβερπουλ το 1993 συγκλόνισε τη Μεγάλη Βρετανία και όχι άδικα. Το θύμα ήταν ένα 2χρονο αγοράκι και οι θύτες ήταν 10χρονα παιδιά. Η ιστορία αυτού του εγκλήματος έγινε μικρού μήκους ταινία: πρόκειται για το «Detainment» του Ιρλανδού Βίνσεντ Λαμπ, που είναι μια δραματοποιημένη εκδοχή της ιστορίας, βασισμένη στις απομαγνητοφωνήσεις της ανάκρισης των δύο δολοφόνων, του Ρόμπερτ Τόμσον και του Τζον Βέναμπλς. Η ταινία βρίσκεται στις φιναλίστ για την 5άδα των οσκαρικών υποψηφιοτήτων, που θ' ανακοινωθούν στις 22 Ιανουαρίου.

Οι γονείς του Τζέιμς Μπάλτζερ, όμως, είναι θυμωμένοι. Κυρίως επειδή το «Detainment» ολοκληρώθηκε χωρίς οι ίδιοι καν να ενημερωθούν: ο πατέρας του Τζέιμς, Ραλφ Μπάλτζερ, είπε: «Ο δημιουργός αυτής της ταινίας ουδέποτε επικοινώνησε μαζί μου, ή με κάποιον άλλον από την οικογένεια του Τζέιμς. Έχουν περάσει 26 χρόνια απ' όταν ο γιος μου απάχθηκε και δολοφονήθηκε κι έτσι έχω δει πολλά ντοκιμαντέρ και ειδησεογραφικά θέματα για εκείνον. Αλλά ποτέ δεν ένιωσα τόσο αποκομμένος και προσβεβλημένος από κάτι που δείχνει τόσο λίγη ενσυναίσθηση προς τον Τζέιμς και την οικογένειά του. Μπορώ να δεχτώ ότι μια δολοφονία τέτοιου μεγέθους θα προκαλεί πάντα το ενδιαφέρον, αλλά το να γίνει μια ταινία που να δείχνει τέτοια κατανόηση στους δολοφόνους του Τζέιμς, με φέρνει σε απόγνωση».

MV5BZWI1OTgxYjUtYWI4NC00NGM5LWE1MDctZTU4YzdkMzdjZWNjXkEyXkFqcGdeQXVyNjIyNjQyMzU. V1

IMDb

Η μητέρα του Τζέιμς, Ντενίζ Φέργκους, έδωσε συνέντευξη σε εκπομπή του ITV και ζήτησε από την αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ν' αποσύρει την υποψηφιότητα του «Detainment» από την οσκαρική λίστα: «Πιστεύω πως ο Λαμπ δεν είχε δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο,» λέει. «Η ταινία βρίσκεται στις φιναλίστ για το Όσκαρ και θεωρώ πως πρέπει να την αποσύρουν. Κατά την προσωπική μου άποψη, ο σκηνοθέτης προσπαθεί απλώς να ενισχύσει την καριέρα του και το ότι αυτό το κάνει επενδύοντας στον πόνο κάποιου άλλου, είναι απίστευτο κι αφόρητο».

Ο Βίνσεντ Λαμπ απάντησε στους γονείς του Τζέιμς Μπάλτζερ με μια επίσημη δήλωσή του, στην οποία απολογείται που δεν επικοινώνησε μαζί τους πριν γυρίσει το «Detainment» κι επισημαίνει ότι η ταινία δεν γίνεται για οικονομικό όφελος. Εξηγεί επίσης ότι η ταινία σε καμία περίπτωση δεν δείχνει συμπάθεια για τους δολοφόνους, ούτε αποπειράται να τους δικαιολογήσει: «Ακούω ότι η ταινία ‘εξανθρωπίζει’ τους δολοφόνους, αλλά αν δεν μπορούμε ν' αποδεχτούμε ότι είναι ανθρώπινα όντα, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να καταλάβουμε τι τους ώθησε να διαπράξουν ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα. Ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον, είναι να καταλάβουμε τα αίτιά του», λέει.

Οι δυο 10χρονοι, τότε, δολοφόνοι, ο Ρόμπερτ Τόμσον και ο Τζον Βέναμπλς, που καταδικάστηκαν για το έγκλημά τους και φυλακίστηκαν, αφέθηκαν ελεύθεροι, με νέες ταυτότητες, το 2001, αλλά η πορεία που ακολούθησαν είναι πολύ διαφορετική: Ο Ρόμπερτ Τόμσον δεν επανεμφανίστηκε ποτέ, ενώ ο Τζον Βέναμπλς καταδικάστηκε ξανά, το 2010 για παιδική πορνογραφία, αποφυλακίστηκε το 2013 και ξανακαταδικάστηκε και φυλακίστηκε, με την ίδια κατηγορία, το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ