ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Αριάνα Γκράντε επιστρέφει με νέο τραγούδι - Πώς κατάφερε να κατακτήσει τη μουσική βιομηχανία

Η Αριάνα Γκράντε επιστρέφει με νέο τραγούδι - Πώς κατάφερε να κατακτήσει τη μουσική βιομηχανία
SHAWN THEW/ΑΠΕ ΜΠΕ

Μετά το «Thank U, Next» που παρέμεινε για 7 εβδομάδες στην κορυφή του Billboard Hot100 σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ψηφιακά και διαδικτυακά, αλλά και το «Imagine» που κυκλοφόρησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η Αριάνα Γκράντε μόλις ανακοίνωσε τον τίτλο του ολοκαίνουργιου single της. Το «7 Rings» θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου από τη Universal Music, ενώ τα social media έχουν ήδη πάρει φωτιά. Πώς κατάφερε, όμως, η μικροκαμωμένη τραγουδίστρια να γίνει το πιο καυτό όνομα στη μουσική βιομηχανία; 

Το 2017 η καριέρα της Αριάνα Γκράντε σημαδεύτηκε από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε συναυλία της στο Μάντσεστερ, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 23 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του τρομοκράτη, και τραυματίστηκαν πάνω από 100, ανάμεσα στα οποία έφηβοι και παιδιά. Ήταν μια από τις πιο φρικτές στιγμές στην ιστορία της ποπ μουσικής και συνέβη μόλις δύο χρόνια μετά την τραγωδία στο Bataclan.

Στην περίπτωση οποιουδήποτε άλλου καλλιτέχνη -και μάλιστα 22χρονου- η καριέρα του θα είχε σταματήσει εκεί. Η Αριάνα, όμως, αποφάσισε να το «γυρίσει» όλο και τα κατάφερε.

Οι followers της στο Twitter πλέον φτάνουν τα 60 εκατομμύρια. Κι αν, μέχρι πρότινος, την αντιμετώπιζαν σαν μια κακομαθημένη νεαρή σταρ που απασχολούσε κυρίως τον κουτσομπολίστικο Τύπο, τώρα αυτό έχει ανατραπεί. Συνέκριναν το εύρος της φωνής με αυτό της Μαράια Κάρεϊ και πολύ συχνά στην αρχή της μουσικής της καριέρας, η έντονη ερμηνεία της επισκίαζε τα κομμάτια και ήταν ένας λόγος που ποτέ δεν είχε καθολική αποδοχή από ένα ευρύτερο κοινό, πέρα από το εφηβικό γυναικείο, όπως η Τέιλορ Σουίφτ.

H Αριάνα Γκράντε ένα χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη συναυλία της επέστρεψε στο Μάντσεστερ με μια φιλανθρωπική συναυλία υπέρ των θυμάτων της επίθεσης. Γεννημένη με το χάρισμα μιας καταπληκτικής φωνής και με ρίζες από την Ιταλία, μεγάλωσε στη Φλόριντα. Οι γονείς της χώρισαν γύρω στα 8 της, πράγμα που την έκανε να αρχίσει ψυχοθεραπεία από πολύ μικρή. Σε ένα tweet, έγραψε ότι της έσωσε την ζωή. Παιδί-θαύμα, έγινε γνωστή παίζοντας σε παιδικά μιούζικαλ και εφηβικές τηλεοπτικές σειρές.

18812564

H βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε συναυλία της στο Μάντσεστερ, κόστισε τη ζωή σε 23 άτομα, ενώ πάνω από 100 τραυματίστηκαν (Credit: NIGEL RODDIS, ΑΠΕ ΜΠΕ)

Η βομβιστική επίθεση την έκανε να κλειστεί στον εαυτό της για ένα διάστημα, μέχρι που αποφάσισε να διεκδικήσει το δικαίωμα της στην ευτυχία, επιβιώνοντας από μετατραυματικό στρες και το σοκ μιας τέτοιας εμπειρίας. Η μητέρα της ήταν ανάμεσα στους θεατές στη συγκεκριμένη συναυλία και έψαχνε απεγνωσμένα να μάθει αν η κόρη της ήταν καλά.

Όλα αυτά αποτυπώθηκαν μοναδικά στο σινγκλ «Νο Tears Left to Cry», που είναι και το κομμάτι που ακούστηκε περισσότερο στην Ελλάδα στο Spotify το 2018 από σόλο γυναίκα. Η τραγουδίστρια προτρέπει με το κομμάτι αυτό τους ακροατές να αγκαλιάσουν την ελπίδα, έναν πιο αισιόδοξο τρόπο σκέψης μπροστά στη θλίψη και την καταστροφή να προτιμήσουν την ζωή.

«Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι τους φαν μου να βλέπουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο και να πιστεύουν ότι κέρδισε (σ.σ ο τρομοκράτης)», δήλωνε τότε σε μια συνέντευξη της στο περιοδικό Time. Σύμφωνα με την Guardian δεν προσποιήθηκε ότι ήταν μια εύκολη διαδικασία και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες η ερμηνεία της ωρίμασε. «Εδώ βρίσκεται η ματωμένη μου καρδιά», είχε πει για το συγκεκριμένο κομμάτι.

Το 2018 είχε όλα τα συστατικά για να θεωρηθεί μια εξαιρετική χρονιά για την Αριάνα. Έβγαλε το πιο πετυχημένο άλμπουμ της καριέρας της και η προσωπική της ζωή ήταν στα καλύτερα της. Χώρισε από μια τοξική σχέση με τον ράπερ Mac Miller που κράτησε δυο χρόνια. Δεν άφησε να την καταβάλει ο χωρισμός και όχι μόνο βρήκε γρήγορα νέο αγαπημένο στο πρόσωπο του κωμικού Pete Davidson, αλλά τον αρραβωνιάστηκε κιόλας. Όλα έδειχναν να πηγαίνουν μια χαρά

Μέχρι που ο Miller βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ο εθισμός του είχε καταστρέψει τη σχέση τους. Ο θάνατός του ήταν ένα σοκ για τον κόσμο της μουσικής. Η συμπεριφορά της Γκράντε μετά τον θάνατό του φάνηκε προβληματική στην αρχή. Χώρισε -με μάλλον άσχημο τρόπο- από τον Davidson και πόσταρε συνέχεια στο Twitter τη θλίψη της για τον χαμό του έρωτα της ζωής της. Κι όμως η Γκράντε κατάφερε να μαζέψει τα κομμάτια της για μια ακόμη φορά. Μετά από το χωρισμό της κυκλοφόρησε το κομμάτι «Thank you, Next».

Αρκετοί σκέφτηκαν ότι θα ήταν ένα κομμάτι για τον Davidson και τελικά κατάλαβαν ότι ήταν ένα τραγούδι που προμόταρε μια τελείως φρέσκια οπτική στις σχέσεις μέσα από την ποπ μουσική. Η Γκράντε ευχαριστούσε στους στίχους όλους τους πρώην της για όσα της πρόσφεραν, ακόμη κι αν η σχέση δεν κράτησε ή την απογοήτευσε. Μόλις βγήκε το βίντεο, το Ίντερνετ «έπεσε». Έγινε διαδικτυακό φαινόμενο και κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε διάστημα ωρών.

Δεν υπάρχουν πολλοί μουσικοί που έχουν αλλάξει τόσο δραστικά την εικόνα τους τα τελευταία χρόνια και την άποψη του κόσμου γι' αυτούς. Ο Guardian γράφει ότι η Γκράντε συμβολίζει την ανάγκη μας για αισιοδοξία και ίσως έχει δίκιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ