ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Φιλ Κόλινς αποθεώνεται από το κοινό: Ακινητοποιημένος σε ειδικό κάθισμα, αλλά ακόμα ζωντανός

Ο Φιλ Κόλινς αποθεώνεται από το κοινό: Ακινητοποιημένος σε ειδικό κάθισμα, αλλά ακόμα ζωντανός
RAUL MARTINEZ/AΠΕ ΜΠΕ

«Not Dead Yet Tour» είναι το πολύ ταιριαστό όνομα της περιοδείας του Φιλ Κόλινς, ο οποίος στα 68 του χρόνια δεν μπορεί πλέον να παίξει ντραμς και τραγουδάει στο μεγαλύτερο μέρος των συναυλιών του ακινητοποιημενος σε ένα ειδικό κάθισμα. Το κοινό τον αποθεώνει, όμως, και όχι από ευγένεια. Οι δε κριτικές, από τις τελευταίες του συναυλιές στην Αυστραλία, είναι διθυραμβικές. Κι όλα αυτά για έναν άνθρωπο που η μουσική βιομηχανία αγαπάει να μισεί...   

 

Το μεγαλύτερο μέρος της συναυλίας του στο Μπρισμπέιν, ο Φιλ Κόλινς το πέρασε καθιστός, σε ένα ειδικό κάθισμα που είχε τοποθετηθεί ανάμεσα στα μέλη της μπάντας του. Είχε μπει, λίγο νωρίτερα, στη σκηνή περπατώντας με τη βοήθεια ενός μπαστουνιού. Ήταν εξαρχής φανερό ότι δεν είναι πια αυτός που ήταν και η φυσική του κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ αυτό που θα περίμενε κανείς για έναν άνθρωπο που στο τέλος του μήνα θα κλείσει τα 68 του. Πριν από λίγο καιρό έπεσε και χτύπησε πολύ σοβαρά, έκανε επέμβαση στην πλάτη, τα πόδια του είναι «γ@@μένα», όπως είπε ο ίδιος στο κοινό και κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα ξαναπαίξει ποτέ ντραμς. Στη θέση του πίσω από τη ντραμς βρίσκεται πλέον ο 17χρονος γιος του, Νικ.

Αυτά είναι τα κακά νέα.

Τα καλά νέα είναι ότι η φωνή του είναι μια χαρά, ο ίδιος είναι σε πολύ καλή διάθεση και το κοινό του επίσης, και όταν, στα μισά της συναυλίας έπαιξε το In the Air Tonight, 40.000 κόσμος σηκώθηκε στα πόδια του. Και ο ίδιος ο Κόλινς μαζί τους.

Ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και οι περισσότεροι τον έχουν στο μυαλό τους σαν τον «άνθρωπο που σκότωσε τους Genesis» για να βγάλει χρήματα, γράφοντας εύπεπτα, γλυκανάλατα κομμάτια.Το 2016, όταν ανακοινώθηκε η περιοδεία Not Dead Yet, η πρώτη του μετά από 13 χρόνια, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χλεύασαν, μέχρι και ψήφισμα βγήκε στο ίντερνετ, στο Change.org για να αποτραπεί.

Δεν έχουν πολύ άδικο.

1831763

(DOROTHEA MUELLER/ ΑΠΕ ΜΠΕ)

Όταν ο Πίτερ Γκάμπριελ αποχώρησε από το συγκρότημα και ο Κόλινς έπιασε το μικρόφωνο, οι Genesis έπαψαν να είναι μουσική για λίγους και μπήκαν ξαφνικά στα τσαρτ των πολλών. Ασυγχώρητο για μερικούς. Από τα περίπου 100 εκατομμύρια δίσκους που έχουν πουλήσει οι Genesis στην καριέρα τους, τα (συντριπτικά) περισσότερα πουλήθηκαν στη μετά-Γκάμπριελ εποχή. Ο ίδιος ο Κόλινς έκανε όμως κι άλλα πράγματα. Έπαιξε με τον Μπράιαν Ίνο, τον Τζον Κέιλ, τον Ρόμπερτ Πλαντ και τον Πίτερ Γκάμπριελ σε δουλειές που άκουσαν λίγοι και ίσως αυτό να ήταν το άλλοθί του.

1512791

(BARBARA GINDL/ ΑΠΕ ΜΠΕ)

Κάποια στιγμή ο κόσμος άρχισε να βαριέται να τον βλέπει παντού. «Κι εγώ θα είχα βαρεθεί τον εαυτό μου», είπε ο ίδιος. Αυτό, βέβαια, δεν εμπόδισε κανέναν να αγοράσει τους δίσκους του, 150 εκατομμύρια έχουν πουληθεί… Το 2011 ο Κόλινς είχε ανακοινώσει ότι σταματάει τις εμφανίσεις, αλλά δεν κράτησε το λόγο του. Είχε ήδη σταματήσει να παίζει ντραμς. «Δεν νομίζω να μπορέσω ποτέ να παίξω όπως έπαιζα» παραδέχθηκε ο ίδιος πριν από 3 χρόνια. «Κάτι συνέβη μία νύχτα στην τελευταία περιοδεία των Genesis και μετά από εκείνο το σημείο δεν ξαναγύρισα, προσπάθησα με πιο βαριές μπαγκέτες, προσπάθησα να χρησιμοποιήσω μεγαλύτερα πιατίνια, δεν μπορούσα να πάρω δύναμη. Είναι λίγο μυστήριο, δεν ξέρω γιατί συνέβη, αλλά είμαι 65 και έπαιζα ντραμς από τότε που ήμουν πέντε χρονών. Παίζω με τα δάχτυλα κι αυτό είναι που έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια. Οπότε το θέμα είναι να ανακτήσω τη δύναμή μου. Έχω ένα σετ ντραμς στο γκαράζ και θα το πάρω να δω αν τουλάχιστον μπορώ να παίξω το In the Air».

Μέσα σ’ όλα αυτά είχε να δώσει και μια ακόμα μάχη, αυτή με τον εθισμό του στο αλκοόλ, ο οποίος ξεκίνησε μετά το τρίτο διαζύγιό του, το 2008. «Ήθελα να είμαι ο πατέρας στο σπίτι αλλά μόλις αποσύρθηκα η οικογένειά μου διαλύθηκε, δεν είχα τίποτα να κάνω στο σπίτι. Και τότε άρχισα να πίνω», είπε. Μετά από παραμονή σε κέντρο αποτοξίνωσης, ο τραγουδιστής είναι νηφάλιος τα τελευταία χρόνια και είναι ξανά μαζί με την τρίτη σύζυγό του, παρότι, όπως είπε, εκείνη «δεν του επέστρεψε τα χρήματα του διαζυγίου».

1091784 copy

Παντρεύτηκε την τρίτη του σύζυγο, την Οριάν, στη Λοζάνη τη Ελβετίας, το 1999. Χώρισαν το 2008, αλλά ειναι και πάλι μαζί. (PATRICK AVIOLAT/ΑΠΕ ΜΠΕ)

Όταν η Αντέλ προετοίμαζε το τρίτο της άλμπουμ συνάντησε τον Κόλινς και του ζήτησε να της γράψει ένα μουσικό κομμάτι «Μετά εξαφανίστηκε.... εγώ δεν το τελείωσα και ποτέ δεν άκουσε τι έγραψα», είπε.Ο Κολινς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι Genesis να συνεργαστούν ξανά στο μέλλον. Το γκρουπ επανενώθηκε το 2007 για μία περιοδεία, αλλά από τότε δεν έχουν παίξει μαζί. «Γράφοντας το βιβλίο (την αυτοβιογραφία του Not Dead Yet) θυμήθηκα πόσο καλοί φίλοι είμαστε», είπε για τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος. Εκτός από αυτό, δηλώνει ανοιχτός για συνεργασία και με τη νέα γενιά μουσικών που τον έχουν αναφέρει ως πηγή έμπνευσης – Κάνιε Γουέστ, Λόρντι και Μπιγιονσέ – αν και ήταν σαφής ότι δεν θέλει να είναι «το διακοσμητικό στην τούρτα κάποιου άλλου».

Ο Κόλινς λέει, πάντως, ότι προς το παρόν οι θαυμαστές του δεν θα πρέπει «να περιμένουν νέα μουσική» από εκείνον. «Θα εμφανιστώ στις συναυλίες και μετά θα πρέπει να ξαπλώσω». «Νόμιζα ότι θα αποσυρθώ ήσυχα», είχε πει όταν ανακοίνωσε την επιστροφή του στις συναυλίες, το 2016. «Αλλά χάρη στους θαυμαστές, την οικογένεια και τη στήριξη από κάποιους εξαιρετικούς καλλιτέχνες ανακάλυψα ξανά το πάθος μου για τη μουσική και την ερμηνεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ