ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Λίαμ Νίσον στα 66 του είναι ο απόλυτος ηθοποιός δράσης. Και το καταδιασκεδάζει

Ο Λίαμ Νίσον στα 66 του είναι ο απόλυτος ηθοποιός δράσης. Και το καταδιασκεδάζει
BRITTA PEDERSEN/ΑΠΕ ΜΠΕ

Στα 66 του χρόνια είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους και περιζήτητους πρωταγωνιστές για τις πιο απίθανες ταινίες: Εκείνες στις οποίες ο Λίαμ Νίσον τρέχει, πλακώνεται στο ξύλο, κάνει απίθανους ηρωϊσμούς και στο τέλος της ημέρας κοιμάται εξαιρετικά. «Νιώθω προνομιούχος, αλλά και λίγο ένοχος. Σε κάθε περίπτωση περνάω υπέροχα», λέει ο ηθοποιός του οποίου η καριέρα πέρασε από τα πιο αναπάντεχα στάδια για να καταλήξει στις ταινίες δράσης

Το «Cold Pursuit» είναι μια μαύρη κωμωδία δράσης, βγαίνει στις αίθουσες στις 7 Φεβρουαρίου και σε αυτήν πρωταγωνιστεί ο Λίαμ Νίσον. Δέκα χρόνια μετά την έκπληξη του «Taken», ο Ιρλανδός ηθοποιός είναι εξαιρετικά χαρουμενος, και αισθάνεται «προνομιούχος» με την τροπή που πήρε η καριέρα του, όπως λέει σε συνέντευξή του στο Entertainment Weekly.

«Ξέρω τι σκέφτεστε. Πάλι τα ίδια», λέει γελώντας ο Ιρλανδός ηθοποιός που έχει παίξει τα πάντα: Από Οσκαρικό ρόλο στη Λίστα του Σίντλερ, σεξπιρικό θέατρο, τον τζεντάι στον «Πόλεμο των Άστρων» και την τελευταία δεκαετία ταινίες δράσης που σαρώνουν στο Box Office. «Το "Taken" ήταν ένα ατύχημα», λέει ο Νίσον. «Ποτέ δεν σκέφτηκα, "α, θα ήθελα πολύ να κάνω ταινίες δράσης". Δεν υπήρχε στον ορίζοντά μου. Διάβασα το σενάριο και, απλώς σκέφτηκα, "θα είναι σούπερ ν' αράζω με κάθε μέρα με τους κασκαντέρ και να ρίχνω ξύλο". Πίστευα ότι η ταινία θα έβγαινε κατ' ευθείαν σε DVD και δεν είχα πρόβλημα μ' αυτό». Το «Taken» όχι μόνο δεν πήγε απευθείας σε DVD, αλλά έκανε και παγκόσμιες εισπράξεις 226 εκ. δολαρίων, αποτέλεσε εισπρακτικό φαινόμενο, αντιμετωπίστηκε με συμπάθεια και από τους κριτικούς και οδήγησε όχι μόνο σε δύο σίκουελ της ταινίας, αλλά και σε μια ολοκαίνουρια καριέρα για τον Λίαμ Νίσον που, εκείνη την εποχή, αντιμετώπιζε τον τραγικό και ξαφνικό θάνατο της επί χρόνα συζύγου του, Νατάσα Ρίτσαρντσον.

«Πέρασα καταπληκτικά όσο κάναμε το πρώτο "Taken" - δεν είχα ιδέα ότι θα οδηγούσε και σε άλλες ταινίες και σε άλλα σενάρια δράσης», λέει ο Νίσον. «Όμως άρχισαν να μου στέλνουν τέτοια σενάρια και μπορούσες να δεις να έχουν διαγράψει το "πρωταγωνιστής, ετών 37" και να έχουν γράψει από πάνω, "πρωταγωνιστής, ηλικίας 40 με 50". Νιώθω πολύ προνομιούχος και λίγο ένοχος. Παίζω ξύλο με άντρες που έχουν τα μισά μου χρόνια και δεν μπορώ να σταματήσω να γελάω. Είναι τόσο σαχλό σ' ένα επίπεδο και τρομερά διασκεδαστικό σ' ένα άλλο»

Συχνά γράφεται ότι είναι η ώρα να σταματήσει, αλλά εκείνος το διαψεύδει: «Όταν θα αναγκαστώ να σηκωθώ με το μπαστούνι να δείρω κάποιον, θα βάλω τέλος. Θα πω στον εαυτό μου ότι ο κόσμος θα γελάει. Μέχρι τότε, αν μπορώ να εναλλάσσω τις ταινίες δράσης, κάθε τόσο, με μια "Μπαλάντα του Μπάστερ Σκραγκς" ή με μια "Σιωπή" του Μάρτιν Σκορσέζε, δεν μπορείς να ζητήσεις καλύτερη καριέρα απ' αυτήν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ