ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Das Boot»: Η πιο αντιπολεμική ταινία όλων των εποχών αποκτά τηλεοπτικό sequel

«Das Boot»: Η πιο αντιπολεμική ταινία όλων των εποχών αποκτά τηλεοπτικό sequel
imdb

Το 1981 βγήκε στους κινηματογράφους η γερμανική ταινία «Das Boot» («Το υποβρύχιο»), του Βόλφγκανγκ Πέτερσεν. Ήταν εντυπωσιακό ότι η -έως τότε- πλέον αντιπολεμική ταινία όλων των εποχών είχε γερμανική προέλευση και η απόλυτα κλειστοφοβική οπτική του Πέτερσεν προτάθηκε για 6 Όσκαρ, ρεκόρ για γερμανικό φιλμ. Το Hulu φέρνει τώρα το τηλεοπτικό sequel της ταινίας, μια σειρά 8 επεισοδίων.

Αν έχει υπάρξει μια ταινία που σε κάνει να καταλαβαίνεις τη ματαιότητα ενός πολέμου, αυτή ήταν αναμφίβολα το «Das Boot». Είσαι μέσα στο υποβρύχιο, ζεις για τρεις ώρες μαζί με τους ανθρώπους που υπηρετούν σ’ αυτό, φοβάσαι μαζί τους, κάθε λεπτό βρίσκεσαι τόσο ανατριχιαστικά κοντά στο θάνατο, κι όμως δεν συνηθίζεις... Η ταινία του 1981 ήταν συγκλονιστική επειδή απογύμνωσε τον πόλεμο από κάθε ηρωική του διάσταση και έκανε τους «ήρωες» ανθρώπους, ακριβώς το αντίθετο δηλαδή απ’ ότι κάνουν συνήθως οι πολεμικές ταινίες. Πόσο εύκολο θα ήταν να ξαναγίνει αυτό, με ένα sequel; Και τι θα ήταν αυτό το sequel; Η υπόθεση, άλλωστε, στο «Das Boot», ελάχιστη σημασία είχε…

Αυτό, κάπως αλλάζει τώρα. Η επερχόμενη τηλεοπτική σειρά «Das Boot» τοποθετείται χρονολογικά εννέα μήνες μετά το τέλος της ταινίας. Η παραγωγή επιβεβαίωσε ότι κανείς δεν θα τολμούσε ένα remake του αρχικού φιλμ. Νέο υποβρύχιο. Νέο πλήρωμα. Νέα ιστορία. Αυτό θα είναι η σειρά, που θα έχει και μια ακόμα διαφορά από την ταινία: Γυναίκες πρωταγωνίστριες.

Ενώ η αρχική ιστορία του «Das Boot» ακολουθούσε τις περιπέτειες ενός υποβρυχίου U-96, η sequel τηλεοπτική σειρά θα τοποθετηθεί στο φθινόπωρο του 1942 και θα επικεντρωθεί σε ένα U-612 με ένα πλήρωμα 40 μελών και καπετάνιο τον Klaus Hoffmann. Η ιστορία ξεκινά αφού οι Σύμμαχοι έχουν σπάσει τον περίφημο κώδικα των Γερμανών, Enigma, επιτρέποντας τους να καταγράψουν την πορεία του υποβρυχίου. Η νέα ιστορία θα παρακολουθεί παράλληλα τη Simone Strasser στο λιμάνι της Γαλλίας, La Rochelle, καθώς εκείνη βρίσκεται μπλεγμένη μεταξύ της πίστης της στη Γερμανία, την Αντίσταση και μία επικίνδυνη και απαγορευμένη αγάπη. Εντάξει, απαραίτητα συστατικά τηλεοπτικής επιτυχίας, που όμως δεν καταφέρνουν να διαλύσουν εντελώς την ατμόσφαιρα της σειράς.

Η σειρά πατάει πολύ στα χνάρια της αρχικής ταινίας, αναπαράγοντας σε μεγάλο βαθμό την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του Πέτερσεν. Από την αρχή ξέρεις ότι το υποβρύχιο είναι ένα πλωτό φέρετρο. Και απλώς περιμένεις, όπως και το πλήρωμά του, να συμβεί το μοιραίο. Όχι, δεν είναι, ούτε κατά προσέγγιση κοντά στην ταινία, η σειρά. Δεν είναι και κακή, όμως, χωρίς να προσφέρει κάτι συγκλονιστικό στην ιστορία του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης.

Η παραγωγή της μίνι σειράς κόστισε €25.5 εκατομμύρια και θα επαναφέρει την αρχική μουσική σύνθεση του Klaus Doldinger, όπως την αναμόρφωσε ο Matthias Weber. Με σκηνοθεσία του αυστριακού Andreas Prochaska, στη σειρά θα πρωταγωνιστούν οι Vicky Krieps, Tom Wlaschiha, August Wittgenstein, Lizzy Caplan, Rick Okan, Pit Bukovski, Philip Birnstiel και Julius Feldmeier.

Στην εποχή που τίποτα δεν γλυτώνει από τη μοίρα των franchises, το να ακολουθούνται αξιοπρεπώς είναι μια κατάκτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ