ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όσκαρ 2019: Πρωτιές, παράξενα και ιδιαιτερότητες των φετινών βραβείων

Όσκαρ 2019: Πρωτιές, παράξενα και ιδιαιτερότητες των φετινών βραβείων
Pixabay

Πολλά αρνητικά, πολλή γκρίνια, κανένας παρουσιαστής αμφιλεγόμενες υποψηφιότητες και η διαρκής αμηχανία της Ακαδημίας. Αυτά στα πλην. Υπάρχουν, όμως, και αρκετά συν, κάποιες πρωτιές και αρκετές ιδιαιτερότητες στα φετινά βραβεία Όσκαρ.  

Υπέρ-ήρωες για Όσκαρ

Για πρώτη φορά στην ιστορία των βραβείων μια ταινία με υπέρ-ήρωες περιλαμβάνεται στις υποψηφιότητες: Είναι το Black Panther, η ταινία της Marvel, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Τσάντγουικ Μπόσμαν, ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και η Λουπίτα Νιόνγκο, και η οποία είναι υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Το Black Panther ανακατεύει την τεχνολογία και τη «μαγεία» του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel με μουσική, κοστούμια και Τέχνη εμπνευσμένα από τις αφρικανικές παραδόσεις. Και διηγείται μια σύνθετη ιστορία για την αφρικανική Διασπορά. Το Black Panther είναι επίσης η ταινία της Marvel με τις μεγαλύτερες εισπράξεις όλων των εποχών στο Box Office. Έχει ήδη μπει στο χορό των βραβείων, κερδίζοντας δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και ένα βραβείο, αυτό του καλύτερου καστ, στα Screen Actors Guild Awards.

Αποδοχή της διαφορετικότητας

Τα φετινά βραβεία γράφουν ιστορία και για άλλους λόγους. Το Roma είναι η πρώτη ταινία παραγωγής του Netflix που κερδίζει υποψηφιότητα, ενώ η πρωταγωνίστρια της ταινίας η Yalitza Aparicio, είναι υποψήφια για Όσκαρ στην πρώτη της δουλειά ως ηθοποιός.

Επίσης, η φετινές υποψηφιότητες αγκαλιάζουν όσο ποτέ τη σεξουαλική διαφορετικότητα. Πέντε από τα οκτώ φιλμ που είναι υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, περιλαμβάνουν στην πλοκή τους σημεία και ιστορίες με επίκεντρο σχέσεις ή θέματα LGBTQ.

Η υποψηφιότητα του Σπάικ Λι για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας τού δίνει την πιθανότητα να είναι ο πρώτος μαύρος σκηνοθέτης που θα κερδίσει ένα τέτοιο βραβείο. Για πολλούς η υποψηφιότητα αυτή έπρεπε να έχει έρθει εδώ και καιρό για τον σκηνοθέτη που θεωρείται ένας από τους πιο παραγνωρισμένους της βιομηχανίας.

AP 19035734367451

(Chris Pizzello/Invision/AP)

Oι «ξένοι»

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας έχει και μια ακόμα ιδιαιτερότητα: Δύο «ξένες», δηλαδή όχι αγγλόφωνες υποψηφιότητες: Αυτή του Αλφόνσο Κουαρόν με το Roma και εκείνη του Πάβελ Παβλικόφσκι με τον Ψυχρό Πόλεμο. Είναι μόλις η τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού που συμβαίνει κάτι τέτοιο, μετά το 1977 και το 2007, στα 49α και 79α Όσκαρ αντίστοιχα, αν και στη δεύτερη περίπτωση η μια από τις ταινίες, το Γράμματα από την Ίβο Ζίμα ήταν Αμερικανού σκηνοθέτη, του Κλιντ Ίστγουντ.

Η ώρα της Γκλεν Κόουζ

Η Γκλεν Κλόουζ είναι πλέον η εν ζωή ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες, που δεν έχει όμως κερδίσει ποτέ ένα Όσκαρ. Η υποψηφιότητά της για ην ταινία The Wife είναι η έβδομη, ενώ ακολουθεί η Έιμι Άνταμς που φέτος είναι υποοψήφια για έκτη φορά με το Vice χωρίς να έχει κερδίσει ποτέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ