ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τουρκάλα τραγουδίστρια κακοποιήθηκε από ηθοποιό: Τα σκοτεινά μυστικά μιας πατριαρχικής κοινωνίας

Τουρκάλα τραγουδίστρια κακοποιήθηκε από ηθοποιό: Τα σκοτεινά μυστικά μιας πατριαρχικής κοινωνίας
Instagram

Η καταγγελία της διάσημης στην Τουρκία τραγουδίστριας Σίλα για την άγρια κακοποίηση που υπέστη από τον, επίσης διάσημο, ηθοποιό σύντροφό της, έφερε στο φως τη βία που υπόκεινται οι γυναίκες στην Τουρκία, συχνά χωρίς να διαμαρτυρηθούν. Η Σίλα κατήγγειλε τον σύντροφό της τον Οκτώβριο και η δημοσιοποίηση του θέματος ενθάρρυνε μεγάλο αριθμό γυναικών, οι οποίες έπεσαν θύματα βίας από άνδρες, να μιλήσουν για πρώτη φορά ανοιχτά για το θέμα.

Η δίκη του πρώην συντρόφου της Σίλα, του ηθοποιού Αχμέτ Κουράλ, ξεκινά σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μία ημέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν πορείες σε πολλές πόλεις της Τουρκίας. Ο Κουράλ, που αρνείται τις κατηγορίες, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση, αν κριθεί ένοχος.

Η Σίλα κατήγγειλε ότι ο Κουράλ την κακοποίησε και την έσυρε στο έδαφος, ενώ της χτυπούσε το κεφάλι της στον τοίχο. Το περιστατικό έγινε στις 29 Οκτωβρίου στο σπίτι του ηθοποιού. Παράλληλα, ο άνδρας φέρεται να εμπόδισε την τραγουδίστρια να ξεφύγει χτυπώντας την στο κεφάλι με ένα τασάκι. «Με προσέβαλε λεκτικά. Η όλη επίθεση διήρκεσε 45 λεπτά», είπε η Σίλα η οποία, όταν τελικά ξέφυγε από τον Κουράλ, πήγε σε αστυνομικό τμήμα όπου κατήγγειλε το περιστατικό.

Screenshot 1479

Ο Αχμέτ Κουράλ (Instagram)

Προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη η τραγουδίστρια Σίλα Γκέντσογλου, όπως είναι το πλήρες όνομά της, έφερε στο φως της δημοσιότητας τη βία που αναγκάζονται να υποστούν πολλές γυναίκες, συχνά σιωπηλά, στην πατριαρχική κοινωνία της Τουρκίας, όπως είπε ο δικηγόρος της. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μία γυναίκα που ήταν θύμα βίας αποφάσισε με τη θέλησή της να καταγγείλει την υπόθεση στη δικαιοσύνη και να φέρει τη δική της δοκιμασία στο επίκεντρο της συζήτησης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο αριθμός των γυναικών που δολοφονούνται ή είναι θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας από τους συντρόφους ή τους συγγενείς τους μεγαλώνει διαρκώς στην Τουρκία. Το 2018, 440 γυναίκες δολοφονήθηκαν για λόγους που είχαν σχέση με το φύλο τους, έναντι 210 το 2012, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σουϊλού δήλωσε τον Νοέμβριο ότι 133.809 γυναίκες έπεσαν θύματα βίας το 2017 και περισσότερες από 96.000 τους πρώτους έξι μήνες του 2018. Η μήνυση που κατέθεσε η Σίλα ενθάρρυνε μεγάλο αριθμό γυναικών που ήταν θύματα βίας από άνδρες να επικοινωνήσουν με την τηλεφωνική γραμμή που δημιουργήθηκε το 2017 από την Ομοσπονδία Ενώσεων Γυναικών Τουρκίας, σύμφωνα με στέλεχος της οργάνωσης. «Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ολοένα και περισσότερες κλήσεις», είπε η ίδια.

Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, που υιοθετήθηκε το 2011 στην Κωνσταντινούπολη. Η δικηγόρος Γκουντσέ Τσετίν, που συμβουλεύει γυναίκες θύματα βίας, καταγγέλλει ότι κάποιες υπηρεσίες που θα έπρεπε να φροντίζουν τις γυναίκες, συχνά είναι προκατειλημμένες εναντίον τους. «Μερικές φορές η αστυνομία δεν ενημερώνει τις γυναίκες ότι έχουν δικαίωμα να έχουν δικηγόρο», εξηγεί. Σύμφωνα με την Ακάρ, ένα μέρος του προβλήματος είναι ότι το συντηρητικό κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας «δεν θεωρεί ότι η βία αυτή προέρχεται από την ανισότητα των φύλων». «Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της απουσίας ισότητας και της βίας», συμπληρώνει. Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τη βία εναντίον των γυναικών και ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το φαινόμενο αυτό το 2016 «προδοσία κατά της ανθρωπότητας».

Αν και η περίπτωση της Σίλα βοήθησε πολλές γυναίκες να μιλήσουν, οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν καθώς βλέπουν τους δράστες να επωφελούνται από μειωμένες ποινές, κυρίως «για καλή διαγωγή». Αγανακτούν επίσης από το γεγονός ότι οι δράστες ή οι δικηγόροι τους αμαυρώνουν η φήμη κάποιων θυμάτων προκειμένου να υποτιμήσουν τη σοβαρότητα του αδικήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δικηγόροι δύο ανδρών που κατηγορούνταν ότι επιτέθηκαν σεξουαλικά και δολοφόνησαν μια φοιτήτρια στην Άγκυρα τον Μάιο του 2018. Οι δύο, ποκάλεσαν την αγανάκτηση της κοινής γνώμης όταν κατά την έναρξη της δίκης τον προηγούμενο μήνα άφησαν να εννοηθεί ότι το θύμα «δεν ήταν παρθένα». Και ο δικηγόρος της Σίλα κατήγγειλε ότι κάποια ΜΜΕ προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τις καταγγελίες της πελάτισσάς του. Ωστόσο παραμένει αισιόδοξος. «Ελπίζω ότι η αλήθεια θα λάμψει με τη δίκη και ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ