ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η βιογραφία της Μισέλ Ομπάμα σπάει όλα τα ρεκόρ: Γιατί θέλουν όλοι να τη διαβάσουν;

Η βιογραφία της Μισέλ Ομπάμα σπάει όλα τα ρεκόρ: Γιατί θέλουν όλοι να τη διαβάσουν;
AP Photo/Frank Franklin II

Το βιβλίο της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, «Becoming», κυριολεκτικά σκίζει σε πωλήσεις και είναι ένα βήμα από το να επιτύχει μια πολύ σημαντική διάκριση: Μπορεί να είναι τα πιο επιτυχημένα απομνημονεύματα στην ιστορία.

Από την κυκλοφορία της στις 13 Νοεμβρίου, η αυτοβιογραφία, στην οποία η Μισέλ Ομπάμα περιγράφει λεπτομερώς την περίοδο που πέρασε στον Λευκό Οίκο μαζί με το σύζυγό της, πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσαν τις κόρες τους, Μαλία και Σάσα, έχει πουλήσει σχεδόν 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο, Penguin Random House, το «Becoming» είναι ένα βήμα από το να γίνουν τα απομνημονεύματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.
«Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να είναι τα πιο επιτυχημένα απομνημονεύματα στην ιστορία», είπε ο Τόμας Ρέιμπ, διευθύνων σύμβουλος του πολυεθνικού ομίλου, Bertelsmann στον οποίο ανήκει ο εκδοτικός οίκος, σε δήλωσή του στη «Wall Street Journal».
Ο διευθύνων σύμβουλος του Penguin Random House, Μάρκους Ντόλε πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω, από την προσωπική μου εμπειρία με τον Penguin Random House, να έχουμε πουλήσει ποτέ 10 εκατομμύρια αντίτυπα των απομνημονευμάτων».

Παρ’ όλο που ο επίσημος αριθμός πωλήσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, το «Becoming» έγινε αμέσως επιτυχία. Μόλις τις πρώτες 15 ημέρες από την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας, κατάφερε να αναρριχηθεί στο νούμερο 1 στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας «The Washington Post».
Πουλήθηκαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα κατά το διάστημα αυτό μόνο στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σύμφωνα με το BBC. Έγινε το Νο1 σε πωλήσεις βιβλίο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα.

Αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο έγραψε ιστορία, καθώς κατόρθωσε να ξεπεράσει κάθε άλλο βιβλίο σε πωλήσεις την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων. Η Μισέλ Ομπάμα έγινε επίσης η δεύτερη γυναίκα συγγραφέας με το κορυφαίο σε πωλήσεις βιβλίο την περίοδο των Χριστουγέννων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη Τζ. Κ. Ρόουλινγκ το 2008 με το βιβλίο «Harry Potter and the Deathly Hallows» (Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου) όπως λέει το Fortune.

Συγκριτικά, τα απομνημονεύματα του Τζορτζ Μπους «Decision Points» και «My Life» του Μπιλ Κλίντον πούλησαν μόνον 2 εκατομμύρια αντίτυπα δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία τους.
Η Μισέλ Ομπάμα αφιέρωσε πολύ χρόνο σε περιοδεία για την προβολή του βιβλίου, η οποία συγκέντρωσε τεράστιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, καθώς η πρώην πρώτη κυρία είπε ανέκδοτα, έκανε φίλους υψηλού κύρους και πρόσφερε έμπνευση με τις στυλιστικές επιλογές της, αναφέρει το περιοδικό W, σημειώνοντας ότι όλα αυτά συνέβαλαν στην επιτυχία του βιβλίου.

Ένας ακόμα λόγος που φαίνεται ότι το βιβλίο είναι τόσο επιτυχημένο, είναι το γεγονός ότι τόσο σε αυτό όσο και στις ομιλίες της, η Μισέλ Ομπάμα αναφέρεται συχνά στα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και στις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ