ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μια φυλακή στη Σουηδία κερδίζει βραβείο ως το πιο οικολογικό κτήριο

Μια φυλακή στη Σουηδία κερδίζει βραβείο ως το πιο οικολογικό κτήριο
BRE Group.CNNi

Όταν σκεφτόμαστε φυλακές, το μυαλό μας πηγαίνει συνήθως σε ένα καταθλιπτικό κτήριο, περιτριγυρισμένο από συρματόπλεγμα, φωτισμένο με προβολείς και γεμάτο από συστήματα συναγερμού.  Κι όμως, στη Σουηδία, μια φυλακή κέρδισε βραβείο ως κτήριο πολύ φιλικό προς το περιβάλλον

Το Tabellen 4, είναι ένα κτήριο των φυλακών υψίστης ασφαλείας Sollentuna στη Στοκχόλμη. Κέρδισε το βραβείο BREEAM 2019 για τις οικολογικές πρωτοβουλίες του, που περιλαμβάνουν την 1.100 τετραγωνικών μέτρων οροφή από φυτά, το σύστημα εξαερισμού που ανακυκλώνει τη θέρμανση από τον αέρα και ανακύκλωση που διαχωρίζει τα σκουπίδια σε οκτώ κατηγορίες.

Το κτήριο είναι επίσης «τυλιγμένο» με 6.000 τετραγωνικά μέτρα μονωτικού γυαλιού το οποίο ρυθμίζει τη θερμοκρασία του και έχει ενσωματωμένους συναγερμούς.

ΟΙ κριτές εντυπωσιάστηκαν με τον τρόπο που οι υπεύθυνοι διαχειρίστηκαν τα ζητήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οικολογικής προσέγγισης, παράλληλα με τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν αυτονόητα.

Το κτήριο αγοράστηκε το 2010 από τη σουηδική εταιρεία Vasce. Τα φυτά προστατεύουν την οροφή από την ηλιακή ακτινοβολία, τη βροχή και τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Επίσης βοηθούν στη διατήρηση του πληθυσμού τω μελισσών, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μειώνεται. Μέσα στο κτήριο, τα ψυγεία είναι χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος και όλος ο φωτισμός γίνεται με λαμπτήρες LED, ενώ ελέγχεται κεντρικά. Το κτήριο θερμαίνεται και δροσίζεται από ένα κεντρικό σύστημα εξαερισμού το οποίο ανακυκλώνει την ενέργεια που υπάρχει στον αέρα και εξοικονομεί περίπου 50-60% σε κατανάλωση ενέργειας.

Επιπλέον, όλα τα υπολείμματα τροφής από την κουζίνα μετατρέπονται σε βιοκαύσιμο, το 12% της τροφής που καταναλώνεται είναι οργανική και δύο γεύματα την εβδομάδα είναι βετζιτέριαν.

Τέλος, υπάρχει ένας υπόγειος διάδρομος που ενώνει το χώρο κράτησης με το γραφείο του εισαγγελέα και την αίθουσα του δικαστηρίου, ώστε οι κρατούμενοι να μεταφέρονται με ασφάλεια αλλά χωρίς αυτοκίνητα.

http cdn.cnn.com cnnnext dam assets 190321145516 sollentuna5

ΟΙ βελτιώσεις αυτές στη συγκεκριμένη φυλακή είναι μέρος της γενικότερης προσπάθειας από το σωφρονιστικό σύστημα της Σουηδίας να καλυτερεύσει τη ζωή των κρατουμένων, αλλά και όλων των ανθρώπων που η ζωή και η εργασία τους σχετίζεται με κάποιο τρόπο με τις φυλακές.

Το BREEAM είναι ένα σύστημα αξιολόγησης των κτηρίων με οικολογικά κριτήρια, το οποίο δημιουργήθηκε από το βρετανικό Ίδρυμα Έρευνας Κτηρίων -Building Research Establishment (BRE).

Η Sollentuna δεν είναι η πρώτη φυλακή που στοχεύει στην οικολογία. Η φυλακή Bostoy, στη Νορβηγία, χρησιμοποιεί ηλιακά συστήματα, παράγει τα δικά της τρόφιμα και ανακυκλώνει ότι ανακυκλώνεται.

Πηγή: Locked up and living sustainably: Eco-friendly prison wins award, Stephanie Bailey, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ